Kasvomaskien aiheuttama roskaantuminen alkaa todennäköisesti näkyä nyt, kun niiden käytöstä on annettu virallinen suositus.
Myynnissä on kangasmaskeja sekä kertakäyttömaskeja, joita ostetaan enimmäkseen kymmenien kappaleiden pakkauksissa. Suosituksen myötä maskien kysyntä saa lisää potkua.
Kangasmaskit voi pestä, mutta mihin kertakäyttömaskit päätyvät käytön jälkeen? Bussin lattialle vai roska-astiaan?
– Olemme miettineet roskaantumisongelmaa. Tilanne on haasteellinen ja lieveilmiöiden laajuus alkaa näkyä vasta nyt, sanoo Helsingin seudun liikenteen (HSL) turvallisuusasiantuntija Sami Hulkkonen.
Omat kiemuransa tuo se, että joukkoliikenteen käyttämillä tiloilla, kuten terminaaleilla ja asemilla ja pysäkeilläkin on suuri joukko eri haltijoita, jotka vastaavat siivouksesta.
– Se on hyvin monipuolinen kenttä. Olemme tiedottaneet kaikille vastuullisille tahoille siivouksen tehostamisesta ja roska-astioiden nopeasta tyhjentämisestä, Hulkkonen sanoo.
Siivouksen kriittisyyttä on teroitettu myös bussien siivouksesta vastaaville yrityksille.
– Siivoojien on suhtauduttava työhönsä entistä vakavammin, Hulkkonen sanoo.
Lojuuko niitä maskeja sitten bussien lattioilla?
– Minulle asti ei ainakaan ole tullut palautetta, että niitä olisi jätetty bussien sisälle, vastaa Hulkkonen.
Kertakäyttömaskin paikka on sekajätteen joukossa. Selkeän vastauksen antaa Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ympäristöasiantuntija Minna Partti.
– Mitään erityistoimenpiteitä ei tarvita. Maski laitetaan normaalin sekajätteen pussiin, pussin suu kiinni ja pussi jäteastiaan.
Maskeja ei tarvitse laittaa edes omaan pussiin, vaan ne laitetaan sellaisenaan sekajätteeseen. Pääkaupunkiseudun sekajäte päätyy Vantaan Energian jätevoimalaan, jossa se poltetaan energiaksi.
– Missään nimessä kasvomaskia ei saa heittää vessanpönttöön, se tukkii tehokkaasti putket, Partti varoittaa.
Vessapaperia lukuun ottamatta muut paperilaadut, puuvilla- tai muovituotteet eivät hajoa viemäriin päätyessään
Keväästä lähtien viemäreihin on päätynyt ennätyksellisen paljon muun muassa desinfioivia puhdistusliinoja, nenäliinoja ja kosteuspyyhkeitä, mikä on aiheuttanut ongelmia viemäriverkostossa.
Roskaantumista näkyy myös maastossa, kun sinne paiskotaan maskeja ja kumihanskoja.
– Kyllä ne vähintään roskikseen voisi laittaa, Partti huomauttaa.
Hänen mukaansa viranomaisilta ei ole kevään jälkeen tullut erityisiä ohjeita jätteiden käsittelystä.
– Sekajätteen määrä ei ole edes kasvanut, vaan jopa vähentynyt. Muovi- ja kartonkipakkauksia sen sijaan on tullut enemmän, kun ihmiset ovat tehneet tilauksia verkosta.
Jos kasvomaskeja alkaa kulua miljoonakaupalla, näkyykö se sekajätteen määrässä?
– Epäilen ettei näy jatkossakaan. Maskit ovat kuitenkin aika pieniä. Ja jos kiinteistön jäteastiat alkavat tursuta, isännöitsijä voi tihentää tyhjennysväliä, Partti neuvoo.