Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keusote suosittaa maskia asioidessa sisätiloissa ilman turvaväliä – näin maskisuositus näkyy Nurmijärven kaupoissa

Korona: Keusote suosittaa maskien käyttöä tietyissä tilanteissa.

Nurmijärven alueen sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä on antanut suosituksen kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä ja asioidessa sisätilassa, jossa ei voi pitää turvaväliä tuntemattomiin.

Keusote antoi oman suosituksensa viime perjantaina, kun THL ja valtioneuvosto olivat torstaina linjanneet, että kasvomaskin käyttöä suositellaan niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

Vaikka Nurmijärvellä ei ole tartuntoja todettu, niin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tartunnat ovat merkittävässä kasvussa.

Linjauksen mukaan kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Oikein käytettynä kasvomaski voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön.

Kauppias Tomi Huuhon mukaan viime viikolla annettu suojamaskisuositus näkyy K-Citymarket Klaukkalassa. Marketissa asioitaessa käytetään nyt aiempaa enemmän maskia.

Siihen, milloin suojamaskia olisi kauppa-asioilla käytäessä tarpeen käyttää, Huuho ei ota kantaa.

On tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsihygieniasta.

– Uskon, että kansalainen pystyy itse päättämään, milloin kasvomaskin käyttö on tarpeen, hän sanoo.

Huuho antaa asiakkailleen täyden kiitoksen turvavälien huomioimisesta.

– Se, mikä koko pandemian aikana on ollut todella hienoa on, että pehmeän välietäisyyden pitäminen muihin ihmisiin tapahtuu aika luontaisesti.

K-Citymarket Klaukkalassa maskeja on Huuhon mukaan myynnissä joka päivä.

K-Supermarket Nurmijärven asiakkaiden maskien käyttö on kauppias Minna Astikaisen mukaan lisääntynyt jonkin verran heinäkuusta. Myös niiden menekki on kasvanut.

Tällä hetkellä maskit ovat Astikaisen mukaan loppuneet keskusvarastolta, mutta kaupan omissa varastoissa niitä vielä on.

Minna Astikaisen mukaan kaupassa on käynyt korona-aikana tasaisemmin asiakkaita kuin ennen koronaa, joten suuria asiakaspiikkejä ei juuri ole. Siksi hän ei lähde nimeämään ajankohtaa, jolloin maskin käyttö ostoksilla olisi erityisen suositeltavaa.

– Miten sitten koululaisten kanssa käy. Keväällä kahden viimeisen lähiopetusviikon osalta heitä oli ohjeistettu välttämään kaupassa asiointia isoissa ryhmissä, toivon että nytkin on toimittu samalla tavoin, Astikainen sanoo.

Kauppias Jani Pyörre K-Supermarket Lähteestä Rajamäeltä arvelee, että suojamaskeja käytetään nyt kaupassa asioidessa vähemmän kuin keväällä.

– Aamupäivät ja päivät ovat meillä rauhallisempia, mutta kello 15 eteenpäin kello 19 asti asiakkaita on enemmän, samoin perjantaina ja lauantaina. Jos toiveita maskin käytöstä saa esittää, niin noina aikoina sitä olisi totta kai hyvä käyttää, Pyörre sanoo.

Tällä hetkellä K-Supermarket Lähteessä myydään maskeja sekä monipakkauksina että yksittäispakkauksina.

– Meillä oli tilanne, jolloin ne olivat loppu, mutta nyt on varauduttu aika hyvin. Maskeja myydään kuitenkin melko paljon ja tilanne elää koko ajan, joten on vaikea sanoa, saadaanko niitä koko ajan lisää, Pyörre kertoo.

HOK-Elannon vastuullisuuspäällikön Satu Kattilamäen mukaan heillä ei korosteta maskin käyttöä, vaan HOK-Elanto korostaa ennemmin muita tartuntojen leviämisen ehkäisyyn tähtääviä toimenpiteitä ja tukee laajoilla aukioloajoilla turvallista kaupassa käyntiä.

– Kaiken lähtökohta on, että oireisena ei tulla kauppaan. Lisäksi on tärkeää noudattaa turvavälejä, huolehtia käsihygieniasta ja huomioida muut asiakkaat, Kattilamäki listaa.

S-ryhmän kaupoissa on jo keväästä asti ollut pleksit kassoilla ja muussa kauppatyössä henkilökunnalle on tarjolla visiirejä, sillä ne suojaavat Kattilamäen mukaan vielä maskejakin tehokkaammin.

– Kasvomaskien kysyntä varmasti lisääntyy linjauksen myötä. Olemme pyrkineetkin varmistamaan niiden saatavuutta jo hyvissä ajoin ennen toista aaltoa. Yksittäisinä päivinä saatavuus voi olla haastavaa, mutta pyrimme pitämään huolen, että maskeja on kaikissa myymälöissä saatavilla.