Vaarallinen jäte hoidetaan nyt yleensä oikeaan paikkaan – keräystempaus tulossa Nurmijärvellä

Ympäristö: Valtaosa vaarallisesta jätteestä pystytään hyödyntämään.

Vaarallisista jätteistä eniten Kiertokapulaan tuodaan maali- ja lakkajätettä. Paljon tuodaan myös moottoriöljyjä ja sähkölaitteiden akkuja. Heidi Uotila

Mia Lagström

Kiertokapulaan toimitettiin viime vuonna 982 tonnia vaarallista jätettä, mikä on 120 tonnia enemmän kuin vuonna 2018.

– Ihmisten tietoisuus ympäristöasioista on selvästi lisääntynyt, mikä on hyvä asia. Näin vaarallinen jäte päätyy sinne, minne sen kuuluukin päätyä, ympäristökouluttaja Viivi Kuumola Kiertokapulasta kiittelee.

Kiertokapula vastaanottaa vaarallista jätettä kaikilla jätteidenkäsittelyalueillaan koti- ja maatalouksilta ilmaiseksi, joten miksi siis heittää sitä sekajätteen joukkoon tai vielä pahemmassa tapauksessa luontoon.

– Vaarallinen jäte on jätettä, joka aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa ihmisen terveydelle ja ympäristölle. Kotitalouksissa vaarallista jätettä syntyy esimerkiksi remonttien yhteydessä. Viime vuonna vastaanottamistamme vaarallisista jätteistä eniten meille tuotiin maali- ja lakkajätettä.

Maalipurkki kuuluu vaarallisten jätteiden joukkoon, jos siinä on vielä maalia. Sivellinkuivan purkin voi sen sijaan heittää purkin materiaalin mukaan joko metallinkeräykseen tai sekajätteeseen.

– Maalit sisältävät paljon ympäristölle haitallisia aineita. Kannattaa myös muistaa, ettei lähde sekoittelemaan eri aineita, esimerkiksi moottoriöljy on hyvä tuoda vastaanottoalueelle omassa purkissaan. Näin tiedetään, mistä aineesta on kyse.

Patterit on kaikista helpoin viedä lähikaupassa olevaan paristonkeräyslaatikkoon. Sekajätteessä paristo voi aiheuttaa tulipalovaaran. Kuumolan mukaan on ollut tapauksia, joissa paristo on aiheuttanut tulipalon roska-astiassa tai roska-autossa.

– Keräyslaatikoihin toimitettavien pattereiden navat on syytä peittää teipillä.

Myös pesuaineet saattavat kuuluva vaarallisen jätteen joukkoon. Ennen pesuaineen heittämistä pois, kannattaa tarkistaa, onko pakkauksen kyljessä vaarallisen jätteen varoitusmerkkiä.

– Voimakkaat pesuaineet voivat sisältää ympäristölle haitallisia kemikaaleja, syövyttävää ja helposti syttyviä aineita, Kuumola kertoo.

Vanhentuneiden lääkkeiden oikea paikka on apteekki. Apteekit toimittavat lääkkeet eteenpäin ja huolehtivat, etteivät lääkeaineet päädy esimerkiksi vesistöihin.

Kiertokapula vastaanottaa maksutta myös sähkö- ja elektroniikkalaiteromua. Sähkö- ja elektroniikkajäte ei ole sinänsä vaarallista jätettä, mutta se voi sisältää vaarallisia aineita, kuten kylmälaitteiden kylmäaineet. Siksi nekin kannattaa toimittaa oikeaan paikkaan, pääsee kaikkein helpoimmalla.

Kiertokapulaan toimitettu vaarallinen jäte käsitellään Fortumilla. Kaikki aines mitä voidaan hyödyntää, otetaan talteen, esimerkiksi vanhasta moottoriöljystä voidaan saada käyttökelpoista öljyä puhdistamalla ja paristoissa on aineita, joita voi käyttää muun muassa lannoitteiden valmistuksessa.

Se mitä ei pystytä hyödyntämään, poltetaan energiaksi. Jos jätettä ei pystytä hyödyntämään, menee se loppusijoitukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa jätteen hautaamista kaatopaikalle.

– Loppusijoitettaviin jätteisiin kuuluu muun muassa asbesti. Loppusijoittaminen on käynyt onneksi vähiin. Viime vuonna vastaanotetusta jätteestä loppusijoitukseen meni ainoastaan kaksi prosenttia.

Keräystempaukset Nurmijärvellä 24.10.

Vaarallisia jätteitä ja sähkö- ja elektroniikkalaiteromua vastaanotetaan Kiertokapulan viidellä jätteidenkäsittelyalueella sekä neljällä kunnanvarikolla Hausjärvellä, Lopella, Mäntsälässä ja Riihimäellä.

Kiertokapula järjestää keräystempaukset syksyllä kaikkien Kiertokapulan omistajakuntien alueella useissa vastaanottopisteissä.

Keräystempauksien aikana vastaanotetaan vaarallisia jätteitä ja metalliromua.

Nurmijärvellä keräysauto pysähtyy lauantaina 24.10.2020 Nukarin koulun pihalla (Nummenniityntie 14) kello 11.00, Kirkonkylän matonpesupaikan hiekkakentällä (Väinöläntie 20) kello 11.45, Metsäkylän koulun pihalla (Järventaustantie 163) kello 13.45, Klaukkalan koululla (Kuntotie 1) kello 14.15, Lepsämän nuorisoseurantalon pihalla (Lepsämänkaari 4) kello 14.45, Nummenpääntien ja Helkuntien risteyksessä (Nummenpääntie 590) kello 15.15, Röykän-Leppälammen NS-talon pihalla (Kölinmäentie 15) kello 15.45 ja Rajamäen urheilualueen pysäköintialueella (Kiljavantie 4) kello 16.15.

Keräysaikataulu on jokaisella pisteellä noin 15 minuuttia. Suurista määristä jätteitä on sovittava erikseen soittamalla työnjohtaja Jouni Vallille, puh. 050 406 3330.

Jätteitä ei saa tuoda keräyspisteeseen virallisen keräysajan ulkopuolella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut