Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvi käynnistää kestävään talouteen tähtäävän toimenpidesuunnitelman valmistelun – henkilöstöä ja tilojen käyttöä tehokkaammaksi, määrärahaleikkauksia luvassa

Nurmijärven kunnan talouden näkymät ovat heikentyneet koronasta ja soten menopaineista johtuen merkittävästi.

Kunnan tilinpäätösennuste kuluvan vuoden osalta on kääntynyt noin 3,6 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, kun alkuperäinen talousarvio oli vielä ennen kevään koronakriisiä 6,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen alijäämäinen vuosi Nurmijärvellä, ja sen vuoksi Nurmijärven kunta aloitti syksyllä 2018 kestävään kasvuun tähtäävään NUUKA-ohjelman valmistelun.

Velkaantumisen hillitsemiseksi Nurmijärven kunnanhallitus päätti nyt maanantaina, että kunnassa aloitetaan rakenteellisiin uudistuksiin tähtäävän NUUKA-toimenpidesuunnitelman valmistelu. Myös itse NUUKA-ohjelmaa tullaan tarkastelemaan syksyn aikana.

Kunnan nyt lanseeraaman NUUKA:n toimenpidesuunnitelman tavoitteena on taloudellisesti kestävät peruspalvelut.

Toimenpiteitä on suunniteltu kohdistuvan sekä rakenteellisiin uudistuksiin että suoriin määrärahaleikkauksiin. Rakenteellisilla uudistuksilla tavoitellaan muun muassa palvelutilojen sekä henkilöstöresurssien käytön tehostamista kuntatasolla. Toimenpidesuunnitelmassa tarkastellaan myös sellaisen omaisuuden myymistä, joka palvelee heikosti kunnan lakisääteisten peruspalvelujen järjestämistä.

– Toimenpiteillä tulee olemaan käytännönvaikutuksia, mutta haluamme löytää kuntalaisten kokonaisedun kannalta parhaan mahdollisen lopputuloksen. Kokonaisedusta voidaan puhua silloin, kun tärkeät peruspalvelut on pystytty järjestämään taloudellisesti kestävällä tavalla. Tämä tukisi toteutuessaan myös sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta palveluiden rahoittamisessa, kun perintömme tuleville polville ei perustuisi valtavaan velkavipuun.

– Tasapainottaminen on kertakaikkisen ikävää, mutta on palautettava mieleen tasapainottamisen ydintavoite, joka on peruspalvelujen turvaaminen siten, että lopputulema on myös taloudellisesti kestävä, talousjohtaja Ville Rajahalme sanoo kunnan tiedotteessa.

Lisää aiheesta NU:ssa lähiaikoina.