Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläinen lentokapteeni Ari, 57, aikoo kiertää maapallon yksin purjeveneellä – "Vähän kummalliselta tämä nyt tuntuu"

Helsinkiläinen Ari Huusela, 57, lähti 20. elokuuta Helsingfors Segelklubbin (HSK) kotisatamasta Lauttasaaresta purjehtimaan kohti maailmaympäripurjehduskisa Vendée Globen lähtöpaikkaa Ranskaa. Huusela on tiedotteen mukaan ensimmäinen pohjoismaalaiskippari, joka osallistuu Vendée Globe -yksinpurjehduskisaan.

Lähtö Suomesta oli Huuselalle ja hänen tiimilleen poikkeuksellisen merkittävä. Kolmen vuoden kova työ konkretisoitui nyt pisteeseen, josta on enää hyvin lyhyt matka itse pääkoitokseen, jota tiedotteessa kutsutaan yksinpurjehduksen kuninkuuskilpailuksi.

– Vähän kummalliselta tämä nyt tuntuu. Jokasyksyistähän tämä lähteminen on ollut. Nyt kaikki on yhtäkkiä niin paljon isompaa ja lopullisempaa. Ennen pääsin käymään kotona siirtopurjehduksen ja kisan välissä. Koronan takia se ei nyt näytä mahdolliselta. Voikin olla, että pääsen Suomeen seuraavan kerran vasta ensi vuoden helmi–maaliskuussa, pohti Huusela tiedotteen mukaan ennen lähtöä.

Huusela työskentelee Finnairilla Airbus 350 -lentokoneen kapteenina. Hänen kisaveneenään on 60-jalkainen purjevene nimeltään Imoca Stark ja sen lähtöseremonioihin kuulunutta tervehdyskierrosta oli Hernesaarenrantaan kokoontunut katsomaan paljon väkeä ja merellä oli tiedotteen mukaan arviolta yli parisataa venettä saattamassa Huuselaa miehistöineen matkaan.

Siirtopurjehduksen määränpää on Ranskan Caen, missä veneelle tehdään vielä perusteellinen huolto ja kölin vaihto. Kisakylässä Les Sables d’Olonne'ssa on kippareiden ja veneiden oltava 16. lokakuuta mennessä.

– Arvioin, että olemme perillä noin viikossa. Miehistönä minulla on tiimissä projektin alusta asti mukana ollut, tällä veneellä paljon purjehtinut ja aiemmissakin kisoissa vahvasti auttanut porukka: lentäjäkollega Jukka Jaskari, Ranskassa asuva Marianna Puuperä ja it-spesialisti Jari Selin, Huusela kertoo tiedotteessa.

Lauttasaaresta on lähtenyt maailmalle monia muitakin kuuluisia suomalaispurjehtijoita, yksi kuuluisimmista on Merivuokko-purjeveneen matkoista maailman merillä useita kirjoja kirjoittanut Pertti Duncker (1941–2009) miehistöineen. Hän lähti Merivuokollaan merille Pursiseura Sindbadin kotisatamasta Lauttasaaresta.

Tunnetuin ja samalla ensimmäinen suomalainen, joka on purjehtinut yksin kilpaa maapallon ympäri on Harry "Hjallis" Harkimo, hän osallistui BOC Challenge -yksinpurjehduskilpailuun vuosina 1986–87.

Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"

Korona sotki Hiilamon perheen suunnitelmat - Karibian purjehdus vaihtui veneilyyn Baltiassa ja Riian lahdella