Pave: Kustannuksiltaan kevyemmät lukioratkaisut tarkastelussa.
Monet nurmijärveläiset odottivat elokuun loppua jännittyneenä, kun Nurmijärven kunnanvaltuuston oli tarkoitus ratkaista Nurmijärven kunnallisen lukion kohtalo ja Rajamäen koulukampuksen tulevaisuus 26.8. Jännitys kuitenkin pitkittyy, kun kunnanhallitus linjasi, että ratkaisu siirretään lokakuulle, jolloin koko kouluverkko ratkaistaan kerralla (NU 12.8.).
Nyt suunnitelmana on saada esitys koko palveluverkkosuunnitelmasta lautakuntien käsittelyyn syyskuun lopulle, ja samaan aikaan myös kuntalaisten ja tilojen käyttäjien on tarkoitus päästä kommentoimaan suunnitelmia.
– Taloustilanteen huomioiden on tärkeää, että saamme kustannuksiltaan kevyempiä vaihtoehtoja mukaan päätöksentekoon, perustelee tekninen johtaja Jouko Lehtonen aikalisää. Hän vetää kunnan pave-työtä yhdessä sivistysjohtaja Tiina Hirvosen kanssa.
Lehtonen kertoo suunnitelmien muuttuneen, koska keväällä näkyvissä ollut noin 7 miljoonan ylijäämä on kääntymässä noin 4 miljoonan alijäämäksi. Ilman valtion koronatukia, kuluva vuosi olisi painunut jopa yli 10 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.
Tässä tilanteessa kunta on pakotettu pohtimaan vielä entistäkin tarkemmin, mihin veroeurot käytetään ja mihin on varaa.
– Nurmijärvi on vahvasti kehittyvä kunta. Kun väestönkehitys on myönteistä, ei investointeja voi leikata nollaan. Mutta nyt täytyy miettiä, mitkä ovat kärki-investointikohteitamme ja keskustella, milloin niihin on varaa. Kaikkia suunnitelmia ei ole yksinkertaisesti varaa toteuttaa. Meillä on kuitenkin perusparannusta vaativia kohteita ja täytyy investoida myös uusiin asuinalueisiin ja tuleviin kuntalaisiin.
Emme halua aiheuttaa turhaa hämmennystä ja huolta kuntalaisten keskuudessa.
Nurmijärven kunta kysyi ideoita kevyemmillä kustannuksilla toteutettavasta lukiosta jo kesä-heinäkuussa kuntalaiskyselyn yhteydessä, ja kunnanjohtaja Outi Mäkelän mukaan kuntalaiset innostuivat hienosti pohtimaan eri vaihtoehtoja. Mäkelä ja Lehtonen eivät kuitenkaan halua vielä tässä vaiheessa valottaa niitä vaihtoehtoja, jotka ovat päätyneet kunnan tarkempaan selvitykseen.
– Ymmärrämme toki, että ihmiset haluavat tietää omaan arkeen vaikuttavista asioista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mutta koska kaikki ideatasolla esille tulleet vaihtoehdot eivät päädy edes suunnittelupöydälle asti, niin emme halua aiheuttaa turhaa hämmennystä ja huolta kuntalaisten keskuudessa. Kerromme asioista mieluummin sitten, kun esitys on varmalla pohjalla, Lehtonen ja Mäkelä kuvaavat ja muistuttavat, että kaikki pääsevät vielä kertomaan mielipiteensä uusistakin esille tulevista vaihtoehdoista ennen päätöksentekoa.
Sen Lehtonen paljastaa, että nyt kartoitetaan voisiko olemassa olevia tiloja hyödyntää jotenkin tai löytyykö rakennusteknisesti jotain edullisempia toteutustapoja.
– Käymme läpi niin kunnan omia tiloja kuin ulkopuolisten tahojen tiloja. Selvitämme myös millaiset ovat eri vaihtoehtojen kokonaisvaikutukset ja kokonaiskustannukset, Lehtonen sanoo ja lupaa, että kustannusarviot ovat tällä kertaa varmasti keskenään vertailukelpoisia.
Sen kunta on linjannut, että nyt tehtävässä selvitystyössä selvitetään uusia kevytvaihtoehtoja ainoastaan kahden vaihtoehdon osalta: hajautettu lukio Kirkonkylän ja Rajamäen kesken tai lukion keskittäminen Kirkonkylään. Rajamäelle keskitetty lukio jäi jo tässä vaiheessa pois vaihtoehdoista, koska se ei saanut merkittävästi kannatusta kuntalaiskyselyssä tai lausunnoissa.
Selvityksessä ei ole myöskään vaihtoehtoa, jossa lukiotoiminta keskitettäisiin Klaukkalaan Arkadian yhteislyseoon. Tiina Hirvosen mukaan sitä ei pidetä mahdollisena vaihtoehtona, koska Arkadialla ei ole mahdollisuutta lisätä oppilasmäärää riittävän suureksi ilman lisäinvestointeja.
– Kunnan pitäisi kuitenkin olla mukana kustantamassa lisätiloja Arkadiaan, Hirvonen sanoo.
Myöskään lukion sijoittaminen Perttulan Keudan yhteyteen ei ole selvityksessä, koska myös siellä tarvittaisiin lisätiloja lukiolle, eikä sijaintikaan ole Arkadia-läheisyyteensä vuoksi Hirvosen mukaan optimaalinen.
– Kunta haluaa myös pitää huolen, että meillä on jatkossakin mahdollisuus vaikuttaa alueemme jatko-opiskelupaikkojen määrään, sillä lukiokoulutus on alueellamme tärkeässä roolissa ja sille on selvästi kysyntää.