Aseina ruuvitaltta ja vasara – Helsingin poliisi kertoo viimeaikaisista raaoista rikoksista blogissaan

Helsingin poliisin rikostutkinta on julkaissut ensimmäisen blogikirjoituksensa. Rikostutkinnan blogissa kirjoitetaan pääkaupungin ajankohtaisista rikostapauksista ja -ilmiöistä, rikostutkinnan arjesta sekä tuodaan yhteiskunnalliseen keskusteluun rikostutkinnan näkökulmia.

Ensimmäinen blogikirjoitus tapausesimerkkeineen käsittelee törkeiden väkivaltarikosten määrän merkittävää nousua kevään ja kesän aikana Helsingissä. Yksittäistä selkeää syytä kehitykselle on vaikea tässä vaiheessa arvioida, kirjoittaa rikostarkastaja, toiminnonjohtaja Jari Koski Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön tutkintayksiköstä blogissa.

– Koronaepidemialla on varmasti oma vaikutuksensa, mutta yhä useammin rikoksesta epäilty on erilaisista päihteistä sekaisin kuin seinäkello. Sosiaalisessa mediassa on arvuuteltu, että yhä useampi väkivallanteko olisi ulkomaalaistaustaisten tekijöiden aiheuttama. On totta, että myös väkivaltarikoksissa ulkomaalaistaustaiset henkilöt ovat rikoksista epäillyissä yliedustettuina, mutta vakavissa väkivaltarikoksissa sekä uhri että tekijä ovat edelleen useimmiten suomalaisia, Koski kirjoittaa.

Kosken blogikirjoituksen mukaan poliisin tietoon tuli 1. tammikuuta–15. heinäkuuta 120 erilaista Helsingissä tapahtunutta vakavaa väkivaltarikosta (henkirikokset, niiden yritykset sekä törkeät pahoinpitelyt), joissa 81 tapauksessa rikoksesta epäilty oli suomalainen ja 23 jutussa Suomessa pysyvästi asuva, ulkomaalaistaustainen henkilö. Kuudessatoista jutussa epäillyn henkilöllisyydestä ei vielä ole varmuutta.

Valtaosassa eli 77 jutussa sekä rikoksesta epäilty että rikoksen uhri olivat molemmat suomalaistaustaisia. Lähisuhteessa tapahtuneita törkeitä väkivaltarikoksia tuli mainitulla aikavälillä poliisin tietoon kaksikymmentä. Myös mielenterveyden ongelmat näkyvät erityisesti törkeissä väkivaltarikoksissa.

– Esitutkintavaiheessa ei useinkaan ole tiedossa rikoksesta epäillyn entisyyttä mielenterveyden ongelmien osalta, mutta usean tapauksen kohdalla joutuu miettimään, onko tahdonvastaisen hoidon kynnys meillä liian korkea tai mielenterveyspalveluiden resursointi liian matala, Koski kirjoittaa.

Täysin sivulliseen henkilöön kohdistuneet väkivaltarikokset ovat edelleen harvinaisia.

Tutkittavana on useampia tapauksia, joissa esimerkiksi kaverukset ovat ryypänneet ja käyttäneet huumausaineita asunnossa ”kaikessa rauhassa” ja sitten ilonpito päättyy jommankumman osapuolen sekavuuskohtaukseen ja puukotukseen, kirjoittaa Koski.

– Jälkeenpäin ihmetellään porukalla, että miten tässä nyt näin kävi.

Suuressa osassa vakavista väkivaltarikoksista yhteisenä nimittäjänä on huono-osaisuus ja syrjäytyneisyys. Rikosten osapuolet eivät välttämättä ole halukkaita selvittämään asiaa poliisin kanssa, esimerkiksi kertomaan puukottajan henkilöllisyyttä, vaikka se olisi tiedossa.

– Erityisesti nuorten huumausaineiden parissa puuhastelevien epäiltyjen osalta alkaa olla pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että hengenvaarasta erinomaisen tehohoidon avulla pelastettu uhri käskee poliisia olla puuttumatta asiaan, koska hän aikoo hoitaa asian vaatimat ”jatkotoimet” itse, kirjoittaa Koski.

Blogin päätteeksi kerrotaan esimerkkitapauksia: Hätäkeskus sai heti puolenyön jälkeen 17. elokuuta useita ilmoituksia ravintolasta Malminkartanossa: niiden mukaan ravintolassa puukotetaan useita ihmisiä ja tilanne on sekava. Kun poliisipartiot ehtivät paikalle, oli tilanne saatu ravintolan henkilökunnan toimesta rauhoitettua ja epäilty puukottaja oli saatu hallintaan.

Väkivallanteon aikana ravintolassa oli ollut useita asiakkaita. Ravintolassa asiakkaana ollut mies oli yhtäkkiä, ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta hyökännyt baaritiskillä seisoneen miehen kimppuun takaapäin. Epäilty oli paikallaolijoiden kuvailun mukaan alkanut ”silmittömän raivon” vallassa hakata uhria ruuvitaltalla pään ja kaulan alueelle. Uhri oli kaatunut maahan ja mies oli jatkanut teräaseella hakkaamista. Uhri oli saanut teräaseesta useita vammoja pään ja kaulan alueelle. Seuraavaksi epäilty oli hyökännyt ravintolassa olleen toisen miehen kimppuun ja hakannut häntä niin ikään takaapäin pään ja kaulan alueelle.

Blogitekstissä kerrotaan esitutkinnassa selvinneen, että epäilty ja uhrit olivat toisilleen entuudestaan tuntemattomia. Mitään edeltävää riitaa tai edes keskustelua ei ollut käyty. Teko kohdistui siten täysin sivullisiin henkilöihin, jotka sattuivat olemaan ravintolassa teon alkaessa. Rikoksesta epäilty ei ole osannut kertoa mitään järjellistä syytä teolleen. Esitutkinnassa on saatu viitteitä siitä, että hän on ollut tapahtumahetkellä alkoholin lisäksi lääkkeiden ja huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

Uhrit toimitettiin tapahtumapaikalta sairaalahoitoon. Mies on vangittu todennäköisin syin epäiltynä kahdesta tapon yrityksestä.

Toisessa tapausesimerkissä taksikuskin ja asiakkaan välille oli tullut riitaa, molemmat päätyivät puolenyön jälkeen 20. elokuuta rappukäytävään Meilahdessa. Taksinkuljettajan kertoman mukaan rappukäytävässä asiakas oli ottanut esille vasaran ja lyönyt sillä kuljettajaa päähän. Lisäksi asiakas oli pahoinpidellyt kuljettajaa nyrkein ja potkimalla.

Kun poliisipartio ehti paikalle, alkoi kuljettajan vointi heiketä ja hänet toimitettiin ambulanssilla sairaalahoitoon. Uhri oli saanut vasaran lyönnistä vakavan vamman pään alueelle. Tapauksen esitutkinta on vasta alkuvaiheessa, mutta vaikuttaa siltä, että pahoinpitelyä ei edeltänyt riita vaan hyökkäys kuljettajaa kohtaan tapahtui äkillisesti ilman syytä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut