Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusien yritysten perustamiselle takapakkia koronan takia – Vantaalla rajoitukset purivat maahanmuuttajien palveluyrityksiin

Koronaepidemialla oli yllättäviä vaikutuksia yritysten perustamiseen keväällä. Yrityksiä perustettiin vähemmän kuin viime vuonna ja myös alueelliset erot olivat huomattavia.

Uusyrityskeskusten kautta perustettiin tammi-kesäkuun aikana yhteensä 15 prosenttia vähemmän yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Perustamisaktiivisuus vaihteli eri puolilla maata. Jo yksistään Uudenmaan alueella ilmeni suurta vaihtelua eri kaupunkien välillä, tiedottaa Suomen Uusyrityskeskukset ry.

Helsingissä ja Vantaalla perustettujen yritysten määrä väheni selvästi, mutta esimerkiksi Keski-Uudellamaalla ja Länsi-Uudellamaalla yrityksiä perustettiin toistakymmentä prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

– Vantaalla merkittävä osuus, noin 40 prosenttia, yritysten perustajista on maahanmuuttajia, jotka toimivat esimerkiksi ravintoloitsijoina, taksiyrittäjinä tai kauneudenhoitoalalla. Uusien yritysten perustaminen näille palvelualoille oli koronakevään aikana mahdotonta rajoitusten vuoksi, kertoo YritysVantaan toimitusjohtaja Marketta Korhonen tiedotteessa.

Espoossa perustettiin YritysEspoon kautta keväällä 209 uutta yritystä, missä oli viime vuoteen vähennystä yksitoista prosenttia.

Keski-Uudellamaalla perustettujen yritysten määrä kasvoi 14 prosenttia. Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Keuken asiakkuuspäällikkö Sari Virta arvioi perustamisaktiivisuuden lisääntymisen syyksi niin työelämän epävarmuuden kuin neuvonpalveluiden tehokkaan markkinoinninkin.

– Meillä oli neuvonnassa paljon keskeneräisiä perustamisprosesseja, jotka vietiin loppuun koronan aikana. Tähän varmasti vaikuttivat lomautukset ja muu epävarmuus.

Virta lisää, että Keukessa otettiin heti koronakriisin alettua käyttöön kaikki mahdolliset väylät yritysneuvonnan markkinoinnissa.

– Madalsimme kynnystä hakeutua maksuttomaan neuvontaamme. Se sai liikkeelle myös niitä, jotka suunnittelivat yrityksen perustamista.

Pahimpaan korona-aikaan yritysten perustaminen väheni, mutta huhtikuun lopulta kesäkuun puoliväliin uusien yritysten määrä kasvoi viime vuodesta, ilmenee Patentti- ja rekisterihallituksen tilastoista.

Sama suunta näkyi myös Uusyrityskeskuksissa, joissa on huomattu, että kun yrityksen on päättänyt perustaa, sitä päätöstä ei helposti horjuta edes maailmanlaajuinen kriisi.

– Ja onneksi näin on, sillä tarvitsemme uutta yrittäjyyttä korona-ajan jälkeiseen talouden elvyttämiseen, painottaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama tiedotteessa.