Kirkonkylän jätevedenpuhdistamon kohtalo selvinnee pian – ylivuodoille ei toistaiseksi ole mitään tehtävissä

Ympäristö: Esisuunnitelma valmistuu pian, ratkaisuja loppuvuodesta.

Kirkonkylän jätevedenpuhdistamolta joudutaan rankkasateella laskemaan vettä viereiseen ylijuoksutusaltaaseen ja siitä edelleen Kissanojaan. Riikka Laine

Taina Joutsen

Kirkonkylän vuonna 1977 rakennettu ja vuosina 1991–92 saneerattu jätevedenpuhdistamo on ollut jo vuosia tiensä päässä. Sen kapasiteetti ylittyy ajoittain sekä virtaaman että kuormituksen osalta.

Viimeksi näin kävi heinäkuun lopulla, jolloin puhdistamolta päätyi Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry:n mukaan 200 kuutiota jätevettä Vantaanjokeen.

Vuonna 2018 Rambol Finland Oy aloitti konsulttina esisuunnitelman laatimisen Kirkonkylän jätevesipuhdistamon korvaamiseksi (NU14.8.20). Tällöin päävaihtoehtoja vanhan puhdistamon korvaamiseksi oli kaksi; rakentaa nykyisen puhdistamon paikalle uusi puhdistamo tai johtaa puhdistettavat vedet siirtoviemäriä käyttäen Klaukkalaan. Jälkimmäinen vaihtoehto merkitsisi Klaukkalan puhdistamon laajentamista.

Esisuunnitelmassa tarkasteltiin myös jätevesien johtamista rakenteilla olevaan HSY:n Blominmäen puhdistamoon, jonka on määrä valmistua vuonna 2022. Tuota vaihtoehtoa ei kuitenkaan pidetty tuolloin kovin realistisena.

Konsultin tekemä esisuunnitelma valmistui kesällä 2019.

– Sen jälkeen hankkeessa on ollut muutoksia, ja olemme käyneet keskusteluja ja neuvotteluja HSY:n suuntaan Nurmijärven jätevesien johtamisesta sen jätevesiverkkoon ja sitä kautta Blominmäen puhdistamolle. Erityisesti tähän vaihtoehtoon liittyvät keskustelut ja neuvottelut ovat vieneet aikaa, kertoo vesilaitoksen johtaja Päivi Kopra.

– Nurmijärven Vesi ei ole Uudenmaan ainoa vesilaitos, joka on kiinnostunut HSY-vaihtoehdosta. Myös HSY itse on tehnyt laajempia tarkasteluja muun muassa siitä, kuinka jätevesi hinnoiteltaisiin, hän jatkaa.

Kopran mukaan vuoden 2019 esisuunnitelmaa päivitetään parhaillaan. Päivityksen pitäisi valmistua syyskuun alkupäivinä.

– Tarkoitus on, että esisuunnitelmassa on vertailtu kaikkia vaihtoehtoja, kustannusmielessä investointi- ja käyttökustannuksia sekä muita koko hankkeeseen liittyviä asioita, Kopra kertoo.

Esisuunnitelman valmistuttua siitä valmistellaan esitys Nurmijärven Veden johtokunnalle. Esitys on tarkoitus tuoda johtokunnan käsiteltäväksi lokakuussa.

– Johtokunta sitten päättää, minkä suunnitteluvaihtoehdon kanssa lähdetään etenemään. Lopullisen päätöksen tekee kuitenkin Nurmijärven kunnanvaltuusto, joka toivottavasti käsittelee asiaa vielä tämän vuoden puolella.

Vuosi 2021 on varattu hankkeen rakennussuunnittelulle. Itse rakentaminen tapahtuisi vuosien 2022–2023 aikana. Nurmijärven Veden rakentamisohjelmaan hanketta varten on varattu noin 15 miljoonaa euroa. Kustannusarvio tarkentuu rakennussuunnitelmien valmistuttua.

Kirkonkylän jätevedenpuhdistamo jatkaa siis toimintaansa nykyisellään vähintään parin vuoden ajan. Mitä heinäkuisen ohituksen kaltaisille tilanteille on tuona aikana mahdollista tehdä?

– Viimeisin ylivuoto tapahtui muutaman tunnin rankkasateen yhteydessä. Jos näin kovia rankkasateita tulee lisää, mitään ei ole tehtävissä. Taikurinhattua tähän tilanteeseen ei ole, Päivi Kopra vastaa.

Hänen mukaansa vedet eivät kovilla sateilla mahdu puhdistamoon ja käytössä olevaan ylivuotoaltaaseen. Vanhalla puhdistamolla pyritään kuitenkin siihen, että ylivuotoa olisi mahdollisimman vähän.

– Jotta puhdistustulos pysyisi parempana, rankkasadetilanteissa on kuitenkin sallittava ylivuotoja. Muuten puhdistamoa ei saada toimimaan kunnolla rankkasateen päätyttyäkään, Kopra sanoo.

Ohittava vesi on hänen mukaansa pääosin viemäriverkostoa pitkin puhdistamolle tulevaa hulevettä.

– Tähän asiaan myös kuntalaiset pystyvät vaikuttamaan. Kiinteistöjä, joista hulevesi johdetaan jätevesiviemäriverkostoon, on valitettavan paljon. Lain mukaan näin ei saisi toimia, mutta vanhan kiinteistön hulevesijärjestelmän toimivaksi saaminen ei sekään ole helppoa.

Painetta korotuksiin on

Nurmijärven Veden vesimaksut tulevat jälleen syksympänä Nurmijärven Vesi -liikelaitoksen käsittelyyn. Vesilaitoksen johtaja Päivi Kopra myöntää investointien luovan korotuspainetta.

Kysymys ei hänen mukaansa ole vain uudesta puhdistamosta. Toinen suuri investointi on Teilinummen tekopohjaveslaitos, jota päästänee tekemään vuosina 2021–23. Myös siihen liittyvät vesijohtoverkoston kapasiteetin kasvattamistarpeet ovat isoja.

Teilinummella tullaan jatkossa tuottamaan suurin osa Nurmijärven talousvedestä ja nykyisen verkoston koko ei riitä vesimäärän kuljettamiseen. Lisäksi vedenjakelun toimitusvarmuutta on erityisesti Klaukkalan osalta lisättävä ja tämä tarkoittaa uuden päävesijohdon rakentamista kirkonkylän ja Klaukkalan välille.

Kunnan kolme vesitornia ovat iäkkäitä, ja Klaukkalan vesitorni on rakennettava ensimmäisenä kokonaan uudelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.