Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven koulut ja päiväkodit saivat uusia ohjeita koronaviruksen suhteen – lievästi oireista lasta ei tarvitse testata

Nurmijärven koululaiset ja päiväkotilaiset ovat saaneet tällä viikolla uusia ohjeistuksia siihen, miten lapsen tulee toimia, jos hänellä ilmenee koronavirusoireita.

Moni perhe on odottanut tätä ohjetta jo jonkun aikaa, kun THL elokuun alussa päivitetyt ohjeistukset kehottivat hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä, mutta todellisuudessa Keusoten koronahoitopuhelimeen soittaneista kaikki eivät testiaikaa saaneet. Syynä testiin pääsemättömyyteen oli hurjat ruuhkat näytteenotossa.

Nyt THL ja sitä myötä myös Nurmijärven kunta ovat tarkentaneet ohjeistustaan.

Edelleen tärkein ohje on, että sairaana ei voi mennä kouluun tai sairasta lasta ei voi viedä päiväkotiin.

– Jos lapsella tai oppilaalla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, niin tällöin tulee jäädä kotiin sairastamaan.

– Allerginen nuha, yksittäinen yskähdys tai aivastus tai jos lapsen nenä alkaa valua ulos mennessä, mutta loppuu sisätiloissa, ei vielä edellytä kotiin jäämistä, jos lapsen vointi on muuten normaali, opetuspäällikkö Kati Luostarisen, sivistysjohtaja Tiina Hirvosen ja varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laineen allekirjoittamassa tiedotteessa ohjeistetaan.

Koronatestiin hakeutumiseen hakeutumisen ohjetta on lievennetty.

– Lapsi tulee viedä koronavirustestiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

– Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista, kunta ohjeistaa.

Tiedotteessa muistutetaan myös, että jos lapsella on pitkäkestoista tai jatkuvaa oireilua eli lapsi on ns. flunssakierteessä, riittää, että hänet viedään koronavirustestiin, kun oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran.

– Flunssakierteistä lasta ei tarvitse testata toistuvasti, jos oireet pysyvät samankaltaisina.

Nurmijärvellä on pystytty ainakin toistaiseksi välttämään koronatartuntoja koulussa, eikä syksyllä ole tarvinnut asettaa koululuokkia tai päiväkotiryhmiä karanteeniin.

Jotta tällä linjalla pystytään jatkamaan, on tärkeää, että kouluun tai varhaiskasvatukseen palataan oireettomana.

Kunnan ohjeen mukaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata, jos koronatestin tulos on negatiivinen ja lapsi on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi aivan kokonaan poissa.

Sen sijaan, jos on lapsi on oirehtinut lievästi, eikä ole käynyt koronatestissä, niin silloin lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen vasta siinä vaiheessa, kun lapsen oireet ovat kokonaan hävinneet ja lapsi on ollut oireeton yhden päivän.

Jos koronatestiin pääsy on ruuhkautunut ja lapsi ehtii parantua ennen testiin pääsyä tai tuloksen saantia, voidaan tällaisessa viivetilanteessa toimia poikkeavasti. Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun jos lapsi paranee ennen koronatestin ottamista ja on ollut oireeton yhden päivän tai jos lapsi on käynyt testissä, oireet ovat hävinneet ja lapsi on ollut oireeton yhden päivän, mutta testitulosta ei ole saatu 2–3 vrk kuluessa näytteenotosta.

– Tämä toimintatapa edellyttää, että lapsi ei ole omaehtoisessa, matkustamiseen liittyvässä 14 vuorokauden karanteenissa tai tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa. Lapsella ei ole epäilyä lähikontaktista sairastuneeseen tai muuta vahvaa syytä epäillä tartuntaa, kunta opastaa.

Samalla tiedotteessa muistutetaan, että vanhempien ei tarvitse esittää lapsen koronatestitulosta, kun lapsi palaa varhaiskasvatukseen tai kouluun.