Nurmijärven kunta jakaa vähävaraisille kankaisia maskeja – näin valintaa perusteellaan

Kuvituskuva. Marita Itävuori

Riikka Laine

Nurmijärven kunta käynnistää kasvomaskien jaon vähävaraisille kuntalaisille ensi viikon perjantaina 4.9.

Jako perustuu THL:n kahden viikon takaiseen suositukseen, jossa maskin käyttöä suositellaan mm. joukkoliikenteessä. Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan jokainen hankkii maskin lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtivat maskien jaosta vähävaraisille. Maskeja jaetaan 15 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille vähävaraisille kuntalaisille.

Kunnan hyvinvointikoordinaattori Kaisa Laine kertoo, että jako tapahtuu Nurmijärven kirjastoissa, eikä hakijan tulotietoja tarkisteta jaon yhteydessä.

Jotta maskit päätyisivät niitä tarvitseville, pyytää kunta kuitenkin ennen jakamista täyttämään maskin tilauslomakkeen. Lomakkeeseen pitää täyttää hakijan nimi.

– Tietojen keräämisen perusteena on lukumääräinen kirjanpito mahdollista myöhempää tarvetta varten. Kunnalle ei jää yksilöitävissä olevia tietoja maskien hakijoista.

– Tällä toimintatavalla halutaan varmistaa, että kunnan jakamat maskit riittävät vähävaraisille ja suojamaskien tarve pystytään määrittelemään mahdollisimman tarkasti. Henkilötietojen lainmukainen käsittely perustuu yleiseen etuun, Laine sanoo.

Käytännössä maskin hakija tulee tehdä maskitilaus täyttämällä lomake jo etukäteen verkossa osoitteessa nurmijarvi.fi/kasvomaski. Näin vältetään ruuhkatilanteita sekä rauhoitetaan kirjasto kirjaston asiakkaille. Jos etukäteistilaus ei onnistu, niin lomakkeen täyttäminen onnistuu myös paikan päällä kirjastossa sähköisesti tai paperilla.

Laineen mukaan kunta pyrkii siihen, että kirjastossa paikan päällä lomaketta täyttävät saavat maskit mukaansa samantien. Hän myöntää, että maskien saannissa on kuitenkin ollut vähän haastetta, joten siksi täyttä varmuutta asiasta ei voida antaa.

Miksi Nurmijärvellä sitten päädyttiin kankaisiin kasvomaskeihin? Laineen mukaan jaossa olevat maskit on valmistettu 3-kerroksisesta kankaasta ja ne on pestäviä. Maskien sisin kangas on puuvillaa ja siinä on joustavat korvaremmit. Uloin kerros on puolestaan hyvin suojaavaa polyesteri-puuvillasekoitekangasta (65 %/35 %).

– Päädyimme kankaisiin kasvomaskeihin, koska ne ovat ekologisempia. Kertakäyttöisten maskien menekkiä on myös vaikeampi arvioida, Laine kertoo.

Samalla hän muistuttaa siitä, että maskia on tärkeää käyttää oikein, jotta se antaa riittävän suojan.

– Kankaisissa maskeissa on hyvä muistaa, että maski tulee keittää jokaisen käyttökerran jälkeen 60 asteessa. Eikä kumirenksuja laiteta kattilaan eikä keittoa suositella ruokakattilassa.

– Maskin yhteydessä kuntalaiset saavat kirjalliset ohjeet näistä, jotta käyttö onnistuisi mahdollisimman hyvin.

Näin tilaat maskin

Maskeja voi tilata sähköisellä lomakkeella osoitteesta nurmijarvi.fi/kasvomaski

Voit myös täyttää tilauslomakkeen kirjastossa paikan päällä.

Maskeja on saatavissa 4.9. alkaen pääkirjastosta (Punamullantie 1) ma-to klo 9-20, pe klo 9-18 ja la 10-16, Klaukkalan kirjastosta, (Kuonomäentie 2) ma-to klo 9-20, pe klo 9-18 ja la 10-16 sekä Rajamäen kirjastosta (Kiljavantie 1) ma, ti, to klo 10-19, ke ja pe klo 10-17, la 10-14.

Maskien noutajan tulee olla terveenä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut