Hallintojohtaja Jukka Anttilan pitkä elämäntyö päätökseen – muistelee Nurmijärven kasvun ja kehityksen vuosia

Ihmiset: Kunnan hallintojohtaja Jukka Anttila jäi perjantaina eläkkeelle.

Hallintojohtaja Jukka Anttila sai tehdä Nurmijärvellä töitä 36 vuotta. Viimeisinä päivinä oli ilo muistella uraa, vaikka Anttila ei vielä tässä vaiheessa tiennyt saavansa kunnalta jopa oman nimikkoraitin Kirkonkylässä sijaitsevalle jalankulku ja pyöräilytielle. Riikka Laine

Riikka Laine

Kun Kälviän kunnansihteeri Jukka Anttila haki vuonna 1984 Nurmijärven kunnansihteerin paikkaa, ei hän tiennyt silloin Nurmijärvestä muuta kuin Rajamäen tehtaat, Palojoen ja Aleksis Kiven.

Viimeisen 36 vuoden aikana hallintojohtaja Anttila on kuitenkin ollut yksi keskeisimpiä viranhaltijoita Nurmijärven kunnassa, ja aktiivisena tapahtumiin osallistujana tullut tutuksi myös lukuisille kuntalaisille.

Moni mieltää hänet nimenomaan Nurmijärven mieheksi. Tästä kertoo varmasti sekin, että Anttila sai kunnalta läksiäislahjaksi oman nimikkoraitin.

– Tykkään osallistua, kun jotain järjestetään. Mukavaa seurata, miten aktiivisia eri puolilla kuntaa ollaan, Anttila hymyilee.

Anttila kertoo nauttineensa työssään siitä, että on päässyt hoitamaan niin monenlaisia asioita ja tutustumaan laajasti kuntaorganisaatioon.

– Mukavana muistona on jäänyt mieleen, kun päätimme silloisen kunnanjohtajan kanssa perustaa Nurmijärven Onnenkimpaleen. Sain olla Onnenkimpaleessa kaikkiaan 10 vuotta puheenjohtajana, ja sinä aikana rakentuivat Kissankellon ja Heikkarin talot. Kun hallintojohtajan työ on ollut pääasiassa sellaista, mistä ei jää jälkiä, niin tämä on sellainen konkreettinen asia, Anttila kertoo ja myöntää seuraavansa nyt mielenkiinnolla keskustelua Onnenkimpaleen tulevaisuudesta.

Samalla hän myöntää, että aina työtehtävät eivät ole olleet helppoja.

– Varsinkin 90-luvun aikaan olimme tiukassa paikassa, kun johtajien virkoja lakkautettiin ja jouduin puoltamaan kollegoiden viranlakkautuksia.

– Lisäksi 1990-luvun ja 2000-luvun taitteessa oli tilanne, jolloin uimahallin remontin ylittyneet kustannukset herättivät niin paljon kritiikkiä, että silloinen yhtiön hallitus jätti eronpyynnön ja ero heille myönnettiin. Minä päädyin sitten vähän yllättäen väliaikaisesti mukaan uimahallin johtoon ja sain tehtäväkseni organisoida johtamiskuviot uudelleen. Työterveyshuollon puolella puolestaan piti löytää rohkea vetäjä yhtiöittämiselle. Joskus ihmiset vaan kohdilleen ja hommat lähtevät uudelleen sujumaan, Anttila pohtii.

Keski-Pohjanmaalta Uudellemaalle suunnatessaan, ei Anttila varmasti osannut kuvitella, mitä kaikkea työssä voi tulla vastaan.

– Tehtävä on ollut vähän sellainen, että kun ei oikein tiedetä kenelle homma annettaisiin niin se on usein annettu hallintojohtajalle, Anttila nauraa.

Samalla kun Jukka Anttila on johtanut Nurmijärven keskushallinnon toimialaa, on hän päässyt seuraamaan aitiopaikalta Nurmijärven kasvua ja päätöksentekoa. Asukasluvun kasvua on vauhditettu ja välillä jarrutettu. Taloustilanteen kehittyminen askarruttaa häntä edelleen.

– Velkamäärä oli vielä 1980-luvulla pieni, mutta jotain on tapahtunut vuosikymmenten aikana. Ehkä silloin 90-luvulle asti elettiin vielä nuukemmin, ja sitten ruvettiin vertailemaan toimintaa naapurikuntiin ja todettiin olevan monessa asiassa jäljessä, niin palvelutasoa täytyi kuroa kiinni ja kustannukset kasvoivat. Viime vuosina uusien alueiden käyttöönoton kustannukset ovat kasvaneet ja sisäilmaongelmat ovat johtaneet kovempaan investointitahtiin.

– Mutta muistan, kun esimerkiksi liikuntatoimella oli jo 1980-luvulla tarkka suunnitelma, että kun uimahalli on tehty Rajamäelle, niin Kirkonkylään tehdään isompi liikuntasali ja Klaukkalaan rakennettiin paras urheilukenttä. Sittemmin Klaukkalaan saatiin yksityinen jäähalli, jonka kunta sitten osti. Itsekin ostin yhden jäähalliosakkeen 50 markalla. Kuntakokonaisuutta arvioiva toimintatapa olisi hyvä säilyttää edelleen, sillä joka paikkaan ei voi rakentaa kaikkea, Anttila sanoo.

Entisenä KUUMA-kuntien yhteistyön johtajana hän on myös sitä mieltä, että naapurikuntien kanssa voisi tehdä enemmänkin yhteistyötä.

– Klaukkalan ohikulkutie on hyvä esimerkki siitä, että sitä ei olisi syntynyt ilman kuntien yhteistyötä.

Jukka Anttila on kokenut seudullisen yhteistyön niin tärkeäksi, että hän on lupautunut vielä eläkepäivilläänkin EMO ry:n puheenjohtajaksi.

Muutoin kirkonkyläläisellä ei ole erityisiä suunnitelmia eläkepäiville.

– Omakotitalon huolenpidossa menee varmasti aikaa ja sukuloitua Pohjanmaalla tulee enemmän. Minulla on myös kaksi lapsenlasta Tampereella, joten sieltä tulee varmaan hoitovuoroja.

– Tapahtumissa tulee myös käytyä, kunhan koronatilanne helpottaa. Täytyy myös tutkia nyt tarkkaan kunnan seniorijumppa- ja K60-tapahtumatarjonta. Myös uimahallin Hyvä Olo -ranneke tulee ahkeraan käyttöön.

Kunnan asioita Anttila tulee varmasti seuraamaan, vaikkakin jatkossa vähän kauempaa. Hän myöntää, että mm. lukioratkaisun kohtalo kiinnostaa.

– Minä toivoisin Rajamäen elinvoiman takia, että päättäjät säilyttävät kunnalla kaksi lukiotoimipistettä. Lukio on kuitenkin pienelle taajamalle vähän sama kuin yliopisto. Se tuo elinvoimaa.

Jukka Anttila

Aloitti Nurmijärven kunnansihteerinä 1984.

Virkanimike muuttui 1990-luvulla hallintojohtajaksi.

On käytännössä koko työuransa ajan vastannut Nurmijärven kunnan keskushallinnon johtamisesta.

Siirtyi eläkkeelle elokuun päätteeksi.

Uutena hallintojohtajana aloitti viime viikolla Limingan kunnan entinen hallintojohtaja Katja Vuorinen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut