Heikkarin tilat Nurmijärven lukiolle vai ikäihmisille? Tiloista käydään nyt kovaa vääntöä

Tila: Kunta haluaisi Heikkarin tilat lukion käyttöön. Onnenkimpale haluaa pitää tilat ikäihmisillä.

Heikkarissa odottaa nyt keittiötilat tyhjillään. Tilat on remontoitu viisi vuotta sitten Aleksian toiveesta. Riikka Jokinen

Riikka Laine

Heikkarin talon käytöstä Kirkonkylän keskustassa käydään nyt kovaa vääntöä. Tilat omistava Nurmijärven Onnenkimpale ry ei hyväksy tilat vuokranneen kunnan ehdotusta ottaa Heikkarin päiväkeskuksen ja ruokalan tilat lukion käyttöön.

Sivistysjohtaja Tiina Hirvosen mukaan Nurmijärven lukion Kirkonkylän toimipisteessä on yhteensä kolme 36 oppilaan opetusryhmää vailla rittävän isoja opetustiloja. Hänen mukaansa varsinkin ruokala, mutta myös päiväkeskuksen tila soveltuisivat opetustarkoitukseen.

Onnenkimpaleen sihteeri Marja-Leena Back kertoo Onnenkimpaleen hallituksen kuitenkin linjanneen, että he eivät halua lukiolaisia nyt tyhjillään oleviin tiloihinsa.

Backin mukaan päällimmäinen syy tähän on se, että Onnenkimpale on saanut vuoteen 2024 ulottuvan Raha-automaattiyhdistyksen (nykyinen STEA) tuen, joka edellyttää, että tilat ovat ensisijaisesti ikäihmisten palvelukäytössä ja järjestöjen kokoontumistilana.

– Jotta avustusta ei jouduta maksamaan takaisin, tilat halutaan myös tässä käytössä pitää.

– Varsinkaan se ei houkuta, kun lukio olisi tulossa tänne vain toukokuuhun 2021 asti, eikä pidempään. Lisäksi se olisi riskialtista tässä koronatilanteessa tuoda opiskelijoita palvelutaloon, kun työntekijöiden sosiaalitilat ovat ihan vieressä, joten paikalle tarvittaisiin kuitenkin jotain poikkeusjärjestelyitä, Back sanoo.

Backin mukaan heillä on nyt käynnissä neuvotteluita kevyemmästä päivätoiminnasta Heikkariin, kun kunnan päivätoimintakeskuksista vastaava Keusote ilmoitti kesän alussa, että Kirkonkylän päiväkeskus siirretään Heikkarista Toreeninmäkeen.

Toissa viikolla myös Aleksia liikelaitos ilmoitti lakkauttavansa Heikkarin Helmen ravintolan toiminnan lokakuussa.

– Se tuli vähän yllätyksenä meille, kun vielä elokuun alussa keskustelimme Aleksian edustajan kanssa ja ravintolatoiminnan piti jatkua elokuun lopussa.

– Vetosimmekin sen takia Aleksian johtokuntaan ja Nurmijärven kunnanhallitukseen, että he velvottaisivat Heikkarin Helmeä jatkamaan toimintaansa ainakin sen aikaa, että ehdimme hankkia tiloihin mahdollisesti jonkun muun ravintoloitsijan, Back kertoo.

Viime viikolla kokoontunut Aleksian johtokunta ja maanantaina kokoontunut kunnanhallitus päättikin käyttää otto-oikeuttaan viranhaltijapäätökseen ja nostaa asian vielä uudelleen käsittelyyn.

Myös päiväkeskuksen tilaa koskevan vuokrasopimuksen purku tulee tällä viikolla luottamushenkilöiden käsittelyyn, koska kunnan tekninen lautakunta ei hyväksynyt kesäkuussa tilakeskuksen päällikön irtisanomisilmoitusta, jossa kunta luopuisi Heikkarin tilojen vuokraamisesta, vaan tekla halusi asian uudelleen käsittelyyn. Teklan on tarkoitus ottaa asiaan kantaa torstaisessa kokouksessaan.

Teknisen johtajan Jouko Lehtosen mukaan hän kuitenkin edelleen esittää lautakunnalle, että vuokrasopimuksen irtisanominen pidetään voimassa, koska tilan vuokrakulut tuottavat kunnalle ilman Keusoten ja Aleksian vuokratuloa n. 8500 euroa kuukaudessa tappiota.

– Teknisen lautakunnan esittelijänä otan asiaan kantaa vain lautakunnalle kuuluvien asioiden puitteissa, ja muu keskustelu tulee käydä sitten muissa foorumeissa, Lehtonen muistuttaa.

Back toivoo, että luottamushenkilöt saisivat vielä kunnan kelkan asiassa kääntymään.

– Tuntuu, että virkamiehet ovat jo päätöksensä tehneet, mutta toivottavasti luottamushenkilöt ymmärtävät, kuinka tärkeä paikka tämä on Kirkonkylän ikäihmisille.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä toivoo puolestaan että tiloille löydetään tarkoituksenmukainen käyttö, mutta hänen mukaansa kunnan ei ole tarkoituksenmukaista olla välivuokraajana tiloissa, joita muut kuin kunta käyttävät.

– Nurmijärven kunnalle on tärkeää, että Heikkarin ja Onnenkimpaleen toiminnalle löytyy turvattu jatko. Toivomme edelleen, että tyhjäksi jäänyttä tilaa voitaisiin hyödyntää lukiokäytössä. mutta jos Onnenkimpaleen hallitus ei näe sitä mahdollisena, avautuu Heikkarin tiloissa toisaalta upea tilaisuus esim. catering-yrittäjälle tulla tarjoamaan palveluita kunnan keskeisimmälle paikalle, Mäkelä sanoo.

– Toivoisimme myös, että Onnenkimpaleesta löytyy vielä joustoa tässä haasteellisessa tilanteessa. Olemme kuulleet muualta, että STEA on suhtautunut korona-aikana näihin tilojen käyttötarpeen muutoksiin joustavasti, Mäkelä jatkaa.

Backin mukaan Onnenkimpale on asiaa suullisesti jo tiedustellut ja tiedustelee asiaa toki vielä kirjallisesti uudelleen.

– Alustavasti saamamme tiedon mukaan käyttötarvetta voi muuttaa vain perustelluista syistä, jos tilojen alkuperäiskäyttöä ei ole mahdollista jatkaa. Mutta esimerkiksi ruokasalissa ei ole teknisesti mitään estettä, miksi sitä ei voisi käyttää siinä tarkoituksessa, Back sanoo.

Ateriakeidas palvelee

Kunta ei allekirjoita sitä näkemystä, että päätös Heikkarin Helmen lopettamisesta olisi tullut Onnenkimpaleelle yllätyksenä. Kunnan edustajien mukaan kunta on käynyt keskusteluja Onnenkimpaleen kanssa kesä-elokuussa ravintolan sulkemisesta. Keskusteluihin on osallistunut mm. Aleksian virallinen edustaja Anu Savander-Hämäläinen ja kunnan johtoa. – Kunta on ollut aktiivisena osapuolena järjestämässä useita tapaamisia. – Mustuttaisin myös, että tarjoamme ateriapalveluja tien toisella puolella kunnantalon alakerrassa Ateriakeitaassa. Sinne ovat kaikki, erityisesti Heikkarin Helmen asiakkaat, lämpimästi tervetulleita. Monet ovatkin jo löytäneet ravintolan. Olemme jo asentaneet luiskan ulko-ovelle, mikä helpottaa ikäihmisten kulkemista. Myös avualias ja Helmestä tuttu henkilökunta auttaa totuttuun tapaan, Savander-Hämäläinen sanoo.

Lukiolla tarvetta lisätiloille

Sivitysjohtaja Tiina Hirvosen mukaan Nurmijärven lukion Kirkonkylän toimipisteen lisätilatarve (sivu 3) johtuu siitä, että lukiossa aloitti elokuussa 108 uutta opiskelijaa.

Hirvonen kertoo, että koronatilanteen vuoksi lukio toimii erillään Nurmijärven Yhteiskoulun peruskoulusta ja sen takia mm. lukiolaisten ruokailu on siirretty juhlasaliin ja opetustoiminta on keskitetty pääosin Törmä-rakennukseen. Törmässä ei puolestaan ole niin suuria tiloja, joihin 36 oppilaan ryhmät mahtuisivat hyvin, mutta toistaiseksi opetus on järjestetty siellä.

– Tilajärjestelyitä on käyty läpi heinäkuun aikana, ja elokuun alussa selvisi lopullisesti, että tarvitsisimme lisätiloja kaikkiaan kolmelle yli 30 oppilaan opetusryhmälle, Hirvonen kertoo.

Hirvosen mukaan potentiaalisia tilavaihtoehtoja ovat Kirkonkylässä käytännössä Heikkarin ruokasali ja päiväkeskuksen tila sekä valtion virastotalossa sijaitsevat Mummonkammari ja käräjäsali.

– Mummonkammarin ja käräjäsalin osalta on menossa käyttötarpeen muutosprosessi, mutta kun Heikkarissa on kaksi vierekkäistä tilaa tyhjillään, niin ne soveltuisivat paremmin lukion käyttöön tilojen sijainnista johtuen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut