Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tein totaalisen takinkäännön alalle" – korona mullisti paikallisten yritysten arjen

Koronavirustilanne on muuttanut lukuisten yritysten toimintaa Nurmijärvellä.

Klaukkalan yrittäjien puheenjohtaja Jari Salminen tietää, että monet paikalliset yritykset ovat luoneet ennakkoluulottomasti kokonaan uusia toimintatapoja tilanteesta selvitäkseen.

– Monet yritykset eri aloilla ovat luoneet uusia toimintamalleja, joita tullaan hyödyntämään vielä silloinkin, kun tilanne palautuu normaalimmaksi. Yritykset kyllä varautuvat siihenkin, että aivan vanhaan normaaliin ei välttämättä palata, Salminen kertoo.

Muun muassa kuljetuspalveluita bändeille, kiertuetekniikkaa sekä ohjelma- ja manageripalveluita tarjoavalta klaukkalalaiselta Suomen Kiertuepalvelulta katosivat helmi–maaliskuussa lähes koko loppuvuoden työt.

– Helmikuun puolivälin jälkeen minulla on ollut neljä oman alan työpäivää, yrittäjä Mikki Järvenpää kuvailee.

Koska tapahtumia ei juurikaan järjestetä, joutui Järvenpää keksimään uuden suunnan tilanteesta selvitäkseen.

– Tein totaalisen takinkäännön alalle. Nyt teen klaukkalalaiselle Bekason Oy:lle hihnakuljetinoperointia. Laitteella hihnataan maa-aineksia paikkoihin, mihin muilla koneilla ei pääse.

Uusi, hieman yllättäväkin työ löytyi helposti.

– Kaikki liittyy siihen, että oman päätoimialan osaaminen on niin laajaa, niin oli helppoa lähteä tekemään myös muuta.

Järvenpää otti "plan b:n" käyttöön heti keväällä. Sen sijaan tapahtuma-alan osalta loppuvuosi näyttää yhä harmaalta.

– Heinäkuussa olin töissä Seinäjoen Vauhtiajoissa, joka oli ensimmäinen ja toistaiseksi myös viimeinen isompi tapahtuma. Tapahtumia on vaikea järjestää näillä ehdoilla, mitä on annettu, Järvenpää kertoo ja jatkaa osallistuvansa tiistaina 8. syyskuuta järjestettävään Tapahtumateollisuus ry:n mielenilmaukseen Helsingin Kansalaistorilla.

Myös valkjärveläinen yrittäjä Tarja Ranta joutui miettimään koronatilanteen takia uusia toimintatapoja, joita tulee hyödyntämään jatkossakin.

Rannan Varavoimala-yritys tarjoaa muun muassa yrityksille ratkaisukeskeistä valmennusta ja työnohjausta sekä mindfulness-valmennuksia. Valmennukset järjestettiin aiemmin kasvotusten.

– Korona pysäytti keväällä käytännössä kaiken ja yritykset jäivät odottavalle kannalle.

Uusilla toimintatavoilla Ranta sai kuitenkin työnsä jatkumaan.

– Aloitin tehdä Teams-palvelun välityksellä yksilötyönohjauksia. Totesin, että sehän toimii oikein hyvin.

Ranta aloitti etätyöskentelyn ensin vanhojen asiakkaiden kanssa, mutta sai myös uusia yritysasiakkaita.

– Aiemmin olen pitänyt myös työtilassani mindfulness-iltoja. Keväällä päätin järjestää yhden illan metsässä pienemmällä porukalla, Ranta kertoo muutoksista.

Tilanne poiki kokonaan uudenkin konseptin, jota Ranta on juuri lanseeraamassa. Kyseessä on Työpaikkakoutsi-palvelu, jossa on kyse kuukausisopimuksella tapahtuvasta yksilötyönohjauksesta ja coachauksesta. Palvelu on suunnattu yrityksen työntekijöille.

– Tämäkin ohjaus tapahtuu pääosin etänä.

Koronatilanne on aiheuttanut haasteita myös Klaukkalan keskustassa sijaitsevalle Cafe Kirjavalle.

– Olimme keväällä ensimmäistä kertaa vuokranneet tilamme täyteen erilaisia tilaisuuksia kahdeksi kuukaudeksi eteenpäin. Sitten kaikki tilaisuudet peruuntuivat, yrittäjä Eija Ilvonen muistelee.

Cafe Kirjavan tiloja vuokrataan muun muassa perhejuhliin, kokouksiin ja esittelytilaisuuksiin.

Koronan seurauksena myös kahvilan ovet menivät säppiin muutamaksi viikoksi. Välillä Ilvonen ajatteli, selviääkö yritys tilanteesta ollenkaan.

Lopulta liiketoiminta pelastui uudella konseptilla. Ilvonen ryhtyi myymään takeaway-tuotteita ikkunan kautta.

– Myyntiin tulivat uutuutena myös pääsiäisen, vapun ja äitienpäivän aikaan erilaiset herkkukassit. Ne olivat niin suosittuja, että osin niiden avuilla pysyimme pinnalla.

Ilvonen keksi myös ruveta myymään ennakkoon lahjakortteja kesän arkibrunsseille. Lisäksi hän vahvisti yhteistyötään paikallisen pienyrittäjien verkkokaupan Nearbyn kanssa. Cafe Kirjavan tuotteita pystyi tilaamaan Nearbyn kautta ja hakemaan ne kahvilan ikkunasta.

Tuleva syksy näyttää Cafe Kirjavassa valoisalta

– Tuntuu, että toiminta on nyt lähtenyt lentoon. Myös uutuutena tulleet ketogeeniseen ruokavalioon soveltuvat ketotuotteet on otettu hyvin vastaan. Juuri kävi pariskunta Helsingistä asti syömässä ketoaamiaista, Ilvonen iloitsee.