Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi on huolissaan senioreiden aseista – pyssyt voivat päätyä vääriin käsiin

Poliisi on huolissaan ikääntyvien aseluvanhaltijoiden aseista. Huoli kohdistuu henkilöihin, joiden fyysinen ja henkinen toimintakyky heikkenee, eivätkä he ole enää terveydentilansa perusteella sopivia henkilöitä pitämään hallussaan ampuma-aseita, tiedottaa Sisä-Suomen poliisilaitos.

Poliisi toivoo, että erityisesti aseluvanhaltijan lähiomaiset ja harrastuskaverit ilmoittaisivat poliisille niistä henkilöistä, joiden toimintakyky on alentunut pysyvästi jonkin sairauden vuoksi. Moni ikääntynyt aseluvanhaltija on lopettanut ampuma-aseiden käytön jo kauan sitten ja saattaa säilyttää ampuma-aseita siten, että ne voivat helposti päätyä vääriin käsiin.

Satunnaisesti luvanhaltijan lähiomaiset ja esimerkiksi metsästyskaverit ilmoittavat huolensa poliisille aseluvanhaltijan terveydestä ja sen myötä myös ampuma-aseen turvallisesta käytöstä sekä niiden säilyttämisestä.

– On toivottavaa, että aseluvanhaltijan lähipiiri puuttuu asiaan joko keskustelemalla henkilön itsensä kanssa tai ilmoittamalla asiasta poliisille. Kukaan ei toivo, että aseluvanhaltija toimintakyvyn heikentymisen myötä käyttää ampuma-aseita väärin, sanotaan tiedotteessa.

Poliisi tiedostaa, että lähipiirin puuttumiskynnys aseluvanhaltijan aselupiin on korkealla jo senkin vuoksi, että usein aseluvanhaltija ei itse tiedosta omaa tilannetta sairaudestaan johtuen ja saattaa vastustaa puuttumista hänen asioihin ja aseisiin.

Poliisi toivoo aseluvanhaltijan lähipiiriltä rohkeutta ottaa asia puheeksi luvanhaltijan kanssa. Asiaan voi löytyä hyvinkin ratkaisu esimerkiksi siten, että luvanhaltijan läheinen jatkaa aseharrastusta läheisensä aseilla.

Jos ja kun asian hoitaminen ei aina välttämättä hoidu lähipiirin kesken, on syytä kääntyä rohkeasti poliisin puoleen ja poliisi ottaa asian selvitettäväksi.

– Voimme yhdessä edistää ennakollisesti yleistä järjestystä ja turvallisuutta puuttumalla niihin tapauksiin, joissa aseluvanhaltijan toimintakyky on heikentynyt oleellisesti ja pysyvästi, aselupahallinnosta todetaan.