Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 40 vuotta nuorten parissa työskennellyt Maritta Kopsala: Nuoret eivät ole muuttuneet ainakaan huonompaan suuntaan

Eläke: Maritta Kopsalan 40 vuoden työrupeama tuli päätökseen.

Maritta Kopsala jäi syyskuun alusta eläkkeelle seurakunnan nuorisotyönohjaajan tehtävästä, jossa ehti toimia yli 40 vuotta. Hän tuli Nurmijärven seurakunnan palvelukseen 1.5.1980.

– Olen ainoa siitä lähtien täällä töissä ollut. Olen tykännyt kaikesta, mitä olen saanut tehdä. Se on ollut mun elämää, hän tiivistää nämä vuosikymmenet.

Alun perin Maritta Kopsala valmistui kirkon nuorisotyönohjaajaksi, mutta opiskeli vuosien mittaan lisää aina ylempään ammattikorkeakoulututkintoon asti.

Hänen työhönsä kuului seurakunnassa ensin tyttötyö, joka nykyään on laajemmin varhaisnuorisotyötä, sekä rippikouluja ja vähän kaikenlaista muutakin. Leirejä on kertynyt varovaisen arvion mukaan ainakin 600.

– Aluksi työ painottui kerhojen ja leirien pitämiseen, mutta olen halunnut viedä sitä laajemman yhteistyön suuntaan. Toimimme koulujen, sosiaalipuolen ja muiden tahojen kanssa yhteistyössä.

Työntekijän tehtävä on hänen mielestään mahdollistaa monien toimimista, ei vain tehdä yksin.

Kopsalan mielestä nuoret eivät ole muuttuneet ainakaan huonompaan suuntaan, mieluummin päinvastoin.

– Työtä tehdään yhdessä lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa. Osallistetaan, kuten hienosti sanotaan.

Rippileirien hän sanoo kehittyneen toiminnallisempaan suuntaan, vähemmän on koulumaisia oppitunteja. Isosilla on siellä tärkeä rooli. Rippilapsia on mukava tavata heidän myöhemmässä elämässään. Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkeläkin on ollut Kopsalan leirillä isosena.

Neljänkymmenen vuoden aikana nuoret eivät Kopsalan mielestä ole muuttuneet ainakaan huonompaan suuntaan, mieluummin päinvastoin. Nuoret näkevät nykyään ympärillään paljon mahdollisuuksia, joihin he suuntaavat. He eivät ole sillä tavalla alistettuja kuin ehkä joskus ennen.

Seurakunnan työn hän sanoo olevan parhaimmillaan pyyteettömiä tekoja ihmisten parhaaksi.

– Tästä saa joskus kritiikkiäkin, jos tehtäväksi nähdään vain Sanan julistaminen. Evankeliumikin tulee todeksi tekojen kautta, toteaa Kopsala

Kopsalalla on vahva työnäky heikommassa olevien auttamiseen yli hallinnollisten rajojen. Hän on ollut mukana moniammatillisessa ryhmässä ja pitää tärkeänä, että resursseja yhdistetään.

Hän on ollut pitkään myös kunnan luottamustehtävissä muun muassa valtuutettuna.

– Ajattelin, että on mentävä mukaan sinne, missä päätetään asioista. Siellä voi vaikuttaa ihmisten hyväksi puitteita parantamalla.