Ikäihmisten soittorinki helpottaa nurmijärveläiset yksinäisyyttä – pian aukeavat myös kohtaamispaikat

Ikäihmiset: Vapaaehtoiset haluavat helpottaa ikäihmisten yksinäisyyttä korona-aikana soittoringin avulla, jossa vapaaehtoiset soittavat kerran viikossa yksinäiselle vanhukselle.

Kuvituskuva. Arkisto/Jukka Hämäläinen

Jutta Halminen

Nurmijärven seurakunta sekä kunta ovat korona-aikana pyrkineet vähentämään omalta osaltaan ikäihmisten yksinäisyyttä alueella. Keväällä koronan tultua Suomeen, ikäihmisiä kehotettiin pysymään kotona. Tämä oli kova paikka etenkin yksin asuville. Keväällä ja osin alkukesästä seurakunta soitti yli 70-vuotiaille ja Nurmijärven kunta yli 80-vuotiaille ikäihmisille ja kyseli, miten he selviävät korona-aikana.

Soittojen kautta saatiin myös yhteys niihin ikäihmisiin, jotka kokivat yksinäisyyttä ja halusivat mukaan soittorinkiin. Huhtikuussa käynnistetty soittorinki onkin koettu tarpeelliseksi.

– Halusimme auttaa yksinäisiä ikäihmisiä, Nurmijärven seurakunnan ja kunnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Mari Hämäläinen sanoo.

Soittokierroksen tuloksena oli 40 ikäihmistä, jotka halusivat mukaan toimintaan ja kaipasivat keskustelukaveria.

– Jokaiselle ikäihmiselle valittiin oma vapaaehtoinen, joka soittaa kerran viikossa sovittuna aikana. Vapaaehtoinen voi keskustella vanhuksen kanssa rauhassa mahdollisesti pidemmänkin puhelun. Vapaaehtoisillamme on vaitiolovelvollisuus eli heidän kanssaan käytävät keskustelut ovat luottamuksellisia, Hämäläinen sanoo.

Hämäläisen mukaan yksinäisten ihmisten auttamiseksi luotu soittorinki on saanut paljon positiivista palautetta ja koettu tärkeänä.

Yksinäiset ikäihmiset ovat saaneet piristystä arkeensa.

– Yksinäiset ikäihmiset ovat kokeneet saaneensa iloa ja piristystä arkeensa, ja toiminta jatkuu toistaiseksi tarpeen mukaan ainakin koronan ajan, Hämäläinen sanoo.

Hän lisää, että syyskuussa avautuvat myös kohtaamispaikat, joihin yksinäisyyttä kokevat ovat tervetulleita.

Nurmijärven seurakunta ja kunta järjestivät koronan aikaan myös ikäihmisten kauppa- ja apteekkiapua, jonka puitteissa vapaaehtoiset kävivät heidän puolestaan ostoksilla. Puhelinpäivystys sekä kauppa- ja apteekkiapu- ja puhelinpäivystys lopetti kuitenkin toimintansa 21. elokuuta, koska sille ei enää ole koettu olevan tarvetta ikäihmisiä koskevien rajoitusten poistuttua.

Mukana kauppa- ja apteekkiringissä on ollut seurakunnan ja kunnan vapaaehtoisia, LC Klaukkala Leat, LC Nurmijärvi Kanerva, reserviläinen sekä seurakunnan ja kunnan työntekijöitä. Hämäläinen haluaa kiittää heitä sekä kauppoja ja apteekkeja hyvästä yhteistyöstä.

FAKTA

Kohtaamispaikat aukeavat pian

Rajamäen Kohtaamispaikka (Patruunantie 1) aukeaa maanantaina 7. syyskuuta ja on auki maanantaisin kello 10–13.

Klaukkalan Olotupa (Klaukkalan kirkko, Ylitilantie 6) aukeaa maanantaina 14. syyskuuta ja on auki maanantaisin kello 12–14.30.

Kirkonkylän Ystävyyden kammari (Kuokkalantie 2) aukeaa tiistaina 15. syyskuuta ja on auki tiistaisin kello 10–12, parillisilla viikoilla myös torstaina klo 13–15.

Kohtaamispaikat ovat kaikenikäisille.

Tarjolla muun muassa kahvittelua, vapaata keskustelua, musiikkia, laulamista ja hartaushetkiä.

Yksinäisyyttä kokevat ja soittorinkiin mukaan haluavat voivat ottaa yhteyttä Mari Hämäläiseen 044 422 0524.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut