Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisten suosikkijuomaa kipataan lavuaariin 2,5 litraa per nuppi vuodessa – syy on simppeli: "Sitä valmistetaan kerralla liikaa"

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen ruokahävikkitutkimuksen mukaan kahvin, teen ja kaakaon yhteishävikki johtaa hävikkimäärissä monia muita elintarvikkeita. Suomalaiset kaatavat kahvia viemäreihin vuosittain noin 2,5 litraa henkilöä kohden ja lähes 4 litraa taloutta kohden, tiedottaa Paulig. Tämä muodostaa noin 13 prosenttia kotitalouksien vuosittaisesta ruokahävikistä.

Kahvin suuri osuus ruokahävikkikokonaisuudessa yllätti Luken tutkijat Hanna Hartikaisen ja Inkeri Riipin.

– Tässä tutkimuksessa arvioimme ensimmäistä kertaa nestemäisen hävikin osuuden kotitalouksissa, joten vertailutietoa aiemmista määristä ei ole, Hartikainen ja Riipi kertovat tiedotteessa.

Luken yhteistyössä Pauligin kanssa tekemän tutkimuksen mukaan ylivoimaisesti suurin syy kahvihävikin syntymiseen on se, että sitä valmistetaan kerralla liikaa. Kahvihävikkiä syntyy varsinkin sellaisissa talouksissa, joissa kahvia juodaan paljon ja useasti. Maantieteellisesti tarkasteltuna kahvihävikkiä syntyy erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa, kun taas Helsingissä ja Uudellamaalla hävikki on pienempää.

Paitsi että suomalaiset keittävät kahvia liikaa, keittää moni sen myös väärin. Yksi jos toinen suomalainen kahvinkeittelijä uskoo, että mitä enemmän kahvia keittäessä käyttää kahvinpuruja, sitä vahvempaa kahvia saa.

Eniten hävikkiä kotitalouksissa syntyy kuumien juomien lisäksi kasviksista ja maitotaloustuotteista. Kaikkiaan suomalaiset heittävät ruokaa hukkaan vuosittain noin 20 kiloa henkilöä kohden, josta noin 13 prosenttia syntyy kahvista, selviää vuoden 2019 lopussa toteutetusta ruokahävikkitutkimuksesta.

Pauligin kahvikulutustutkimusten mukaan suomalaisista liki 90 prosenttia juo kahvia ja keskimääräinen päivittäinen kulutus on yli kolme kupillista. Noin 70 prosenttia suomalaisista juo aamukahvia.