Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tylsistyminen ja apatia vaanivat etätyötä tekeviä, kun päivät toistuvat samanlaisena ja tauot unohtuvat – helpottaisivatko nämä keinot?

Etätyöntekijöiden työhyvinvoinnin riskitekijöinä näkyvät vähäisempi työyhteisön tuki, muun elämän ja työn yhteensovittamisen vaikeudet sekä vähäisempi taukojen pitäminen työstä.

Työterveyslaitos on kerännyt yli tuhannelta vastaajalta tietoa suomalaisten työhyvinvoinnista ennen koronapandemiaa sekä koronakevään jälkeen. Tutkimushanke jatkuu ensi vuoteen.

Etätyötä tekevillä nähdään tylsistymisen kasvaneen. Työpäivät ovat helposti toistensa kaltaisia ja luontaiset ihmiskontaktit puuttuvat. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen kuvaa tylsistymistä etätyöpäivien yksitoikkoisuuteen termillä etätyöapatia.

Hakasen mukaan etätyötilanne vaikuttaa ihmisiin hyvin yksilöllisesti riippuen työstä, etätyön johtamisesta ja ihmisen sopeutumisesta kotona työskentelyyn.

– Harva työyhteisössä oleva haluaisi tehdä etätyötä jatkuvasti, Hakanen sanoo tiedotteessa.

Sataprosenttinen etätyö on monen kohdalla nyt pakollista, eikä suinkaan itse valittua vaihtelua konttorissa istumiselle.

Etätyön voi havaita vaikuttaneen mieleen, kun krooninen väsymys, henkinen etääntyminen sekä kognitiivisen ja emotionaalisen hallinnan heikentyminen varoittavat uhkaavasta työuupumuksesta.

Tylsistymisen voi rikkoa Hakasen mukaan vaikkapa tekemällä uusia asioita.

Aloitteellinen uusien työtapojen omaksuminen on yhteydessä työn imuun ja pienempään riskiin työuupua. Työn tauottamisen merkitys korostuu.

Taukojen lisäksi pitää ehkä myös sopia etukäteen itsensä kanssa työpäivän pituudesta.

– Voisiko nyt poikkeusaikana ottaa töissä jonkin uuden asian haltuun? Vaikka tauottaa päivää puhelinpalaverilla puistossa tai metsässä koiran kanssa kävellen, Hakanen miettii.

Pitää myös muistaa tehdä asioita, joista itse nautti. Se auttaa jaksamaan töissäkin, kannustaa Hakanen.

Etälenkittäjä Katariina Sampinen tietää, miten myönteinen kokemus aktiivisesti palauttava kävelyhetki useimmille on.

– Niin moni on kertonut, miten virkistävä mutta samalla rauhoittava kokemus on liikkua ja samalla saada ajatukset aktiivisesti pois työasioista, Sampinen hehkuttaa tiedotteessa.

Koronan iskiessä oli etälenkkeily-yrittäjä Sampinen juuri tuonut markkinoille kuluttajille suunnattujen etälenkkien rinnalle myös yrityksille suunnitellun muodon.

– Keväällä ihmisten puheissa alkoi laajasti kuulua huolta taukojen häviämisestä työpäivistä. Kuten myös työn ja vapaa-ajan rajan hämärtymisestä myös sellaisilla henkilöillä, jotka eivät olleet tätä aiemmin kokeneet ongelmaksi, kertoo Sampinen.