Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Humalaiset sähköpotkulautailijat ja muut kaatuilijat työllistävät Husia – "Jos viina häviäisi maailmasta, tulisi koko Töölön sairaalasta melkein tarpeeton"

Kesä lähenee loppuaan ja Husin Töölön sairaalassa on tarkasteltu kesän ”satoa”. Huomattavassa osassa tapaturmia alkoholilla on osuutta. Tänäkin kesänä paljon huomiota ovat saaneet sähköpotkulautaonnettomuudet, kerrotaan tiedotteessa.

– Sähköpotkulautojen saama huono maine on jossain määrin ylimitoitettu, sillä usein syy ei ole sähköpotkulaudassa, vaan alkoholin käytössä. Polkupyörä, sähköpotkulauta tai muu kevyen liikenteen väylän kulkuneuvo ovat turvallisia menopelejä Helsingin liikenteessä, mutta vain selvin päin ja asianmukaisesti käytettynä, sanoo tiedotteessa toimialajohtaja Jarkko Pajarinen tukielin- ja plastiikkakirurgian tulosyksiköstä.

– Husin neurokirurgian teho-osastolla vuonna 2019 hoidetuista vakavista pään vammoista yli puolet tapahtui reilussa humalassa. Jos viina häviäisi maailmasta, tulisi koko Töölön sairaalasta melkein tarpeeton. Pientraumat, pää-, käsi- ja palovammat vähenisivät huomattavasti, sanoo osastonylilääkäri Jari Siironen tiedotteessa.

Töölön sairaalan neurokirurgiassa on hoidettu vuosittain vakavia pään vammoja noin 190 ja näistä noin 80 prosenttia on aiheutunut kaatumisen tai putoamisen seurauksena. Seurantaa on tehty vuodesta 1998 lähtien. Alkoholin osuus on paitsi liikenne- myös muissa onnettomuuksissa hyvin merkittävä.

– Matalaan tai tuntemattomaan veteen hyppääminen tuo Töölön tapaturma-asemalle joka kesä kaularankavammapotilaita. Näihin vammoihin liittyy usein selkäytimen vaurioituminen, josta on seurauksena eri tasoisia halvausoireita. Pahimmillaan tällainen vamma voi johtaa pysyvään neliraajahalvaukseen. Tänäkin kesänä tällä tavalla vammautuneita potilaita on Töölön sairaalassa hoidettu puolenkymmentä, jatkaa Jarkko Pajarinen.