Poliisin toimintavalmiusajat parantuneet koronan takia – partio saapuu Nurmijärvelle 12 minuutissa

Poliisi: Nurmijärveläisiä huolettaa poliisin näkyvyys katukuvassa.

Poliisin keskimääräinen toimintavalmiusaika on Nurmijärvellä hieman naapurikuntia huonompi. Päivi Tuovinen
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Poliisin toimintavalmiusaika on parantunut tänä vuonna Nurmijärvellä, selviää Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tilastoista.

Kiireisissä eli niin sanotuissa A-luokan hälytystehtävissä poliisi saapui Nurmijärvellä tammi–elokuussa 2020 paikalle keskimäärin 12,1 minuutissa. Vuotta aiemmin, tammi–elokuussa 2019, poliisi saapui kiireellisissä tehtävissä paikalle 12,4 minuutissa. Koko vuoden 2019 osalta toimintavalmiusaika oli 12,5 minuuttia.

A-kiireellisyysluokan tehtäviä ovat muun muassa tekeillä olevat rikokset ja henkeä, terveyttä tai omaisuutta uhkaavat tapahtumat, jotka on hoidettava välittömästi. Koko viime vuonna A-luokan tehtäviä oli Nurmijärvellä 526.

B-kiireellisyysluokan tehtävissä poliisi saapui Nurmijärvellä tammi–elokuussa 2020 paikalle keskimäärin 20,3 minuutissa, kun vuotta aiemmin vastaavana aikana poliisin tulo kesti 22,4 minuuttia.

B-luokan tehtävät poliisi pyrkii hoitamaan viipymättä, mutta ne voidaan tarvittaessa priorisoida laittamalla odotukselle tai keskeyttämällä. Koko viime vuonna B-kiireellisyysluokan tehtäviä oli Nurmijärvellä 2 661.

Kun huomioon otetaan sekä A- että B-kiireellisyysluokkien tehtävät, on poliisi tänä vuonna saapunut Nurmijärvellä paikalle keskimäärin 18,4 minuutissa, viime vuonna vastaavaan aikaan 20 minuutissa.

Poliisin toimintavalmiusajat ovat parantuneet myös monissa muissa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen kunnissa.

– Meillä on ollut kentällä resursseja enemmän kuin koskaan, koska poliisien koulutuksia on jouduttu koronavirustilanteen takia perumaan. Moni ei myöskään ole pitänyt kuin pakolliset kesälomat. Nämä näkyvät myös toimintavalmiusajoissa, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja, ylikomisario Jussi Huhtela selventää.

Poliisin keskimääräinen toimintavalmiusaika on kuitenkin Nurmijärvellä hieman naapurikuntia huonompi.

A-kiireellisyysluokan hälytystehtävissä poliisi saapui tämän vuoden tammi–elokuussa paikalle Järvenpäässä keskimäärin 6,2, Hyvinkäällä 6,3, Vantaalla 7,1, Porvoossa 7,5 ja Keravalla 8 minuutissa.

Tuusulassa, jossa taajamarakenne on Nurmijärven kaltainen, poliisi saapui kiireellisissä tehtävissä paikalle keskimäärin 9,5 minuutissa eli 2,6 minuuttia nopeammin kuin Nurmijärvellä.

Ylikomisario Huhtelan mukaan Nurmijärven heikompaa toimintavalmiusaikaa selittää ennen kaikkea sijainti.

– Päärata halkoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen aluetta. Valtaosa meidän hälytystehtävistä keskittyy juuri pääradan alueelle, etenkin Vantaalle, Järvenpäähän, Keravalle ja Tuusulaan.

Usein poliisipartio tuleekin hälytystehtävälle Nurmijärvelle joko Vantaalta tai Hyvinkäältä.

– Haaste ei mielestäni ole se, että toimintavalmiusajat olisivat huonoja. Haaste on siinä, että poliisilaitos sijaitsee alueella, joka kaupungistuu nopeammin kuin esimerkiksi Helsinki tällä hetkellä.

Itä-Uudenmaan kunnissa poliisin tulo kesää Nurmijärveä kauemmin muun muassa Sipoossa (kiireellisissä tehtävissä tänä vuonna keskimäärin 12,8 minuuttia) ja Mäntsälässä (15,9 minuuttia). Kaikista heikoin tilanne on Itä-Uudenmaan pikkukunnissa. Poliisi ehtii kiireelliseen tehtävään Lapinjärvellä keskimäärin 21,4, Myrskylässä 28,9 ja Pukkilassa 32,9 minuutissa.

Nurmijärvellä keskusteluun on viime aikoina noussut myös poliisin näkyvyys kunnan alueella.

Muun muassa elokuun lopussa tapahtuneen Klaukkalan keskustan Alepan ryöstön sekä viime juhannuksena tapahtuneiden Klaukkalan R-kioskin ryöstön, Tiiran uimarannalla tapahtuneen pahoinpitelyn ja Metsäkylässä tapahtuneen mahdollisen tapon yrityksen jälkeen sosiaalisessa mediassa on noussut esille kuntalaisten huoli siitä, ettei poliisi näy tarpeeksi Nurmijärvellä – etenkään Klaukkalassa.

Ylikomisario Jussi Huhtela muistuttaa, ettei poliisi pysty nykyisillä resursseilla päivystämään esimerkiksi Klaukkalassa samaan aikaan, kun päärata hallitsee tehtävämääriä.

– Pohjoisen alueen kenttäjohtajan yhtenä tehtävistä on kuitenkin joka päivä katsoa, että yksi tai kaksi pohjoisessa olevista partioista on Nurmijärven suunnalla.

– Mutta selvähän se on, että jos poliisiauto näkyy vain silloin, kun ihminen soittaa hätäkeskukseen, niin se on huono lähtökohta. Kyllä meidän pitäisi pystyä olemaan enemmän läsnä, kohtaamaan ihmisiä ja nousemaan ulos autosta siellä, missä tarve vaatii. Jotta tämä toteutuisi, poliisien määrän pitäisi olla paljon nykyistä suurempi, Huhtela muistuttaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut