Nurmijärven kunnanhallitus vahvisti: Ravintola Heikkarin Helmi lakkautetaan

Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Heikkarin palvelutalossa Kirkonkylässä sijaitseva ravintola Heikkarin Helmi lakkautetaan.

Asian vahvisti maanantaina kokoontunut Nurmijärven kunnanhallitus.

Alun perin Aleksia-liikelaitoksen palvelujohtaja teki elokuussa viranhaltijapäätöksen Heikkarin Helmen koronasta aiheutuneen sulkuajan jatkamisesta ja toiminnan lopettamisesta 1.10.2020 alkaen. Aleksia toimii Onnenkimpale ry:n omistaman Heikkarin palvelutalon ravintolapalvelujen järjestäjänä.

Palvelujohtajan viranhaltijapäätöksen jälkeen Aleksia-liikelaitoksen johtokunta päätti käyttää otto-oikeutta viranhaltijapäätöksen osalta. Pian tämän jälkeen myös Nurmijärven kunnanhallitus päätti ottaa palvelujohtajan viranhaltijapäätöksen sekä siitä tehdyn liikelaitoksen johtokunnan ottopäätöksen käsiteltäväkseen.

Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä esitti kunnanhallitukselle, että Aleksian palvelujohtajan tekemä viranhaltijapäätös ravintolan toiminnan lopettamisesta pidetään voimassa.

Kunnanhallituksessa lopullinen päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

Kokouksessa Juha Peltonen (sd.) esitti Alpo Sailion (sd.) ja Jonna Heinosen (vihr.) kannattamana, että kunnanhallitus päättää perua Aleksia-liikelaitoksen palvelujohtajan tekemän viranhaltijapäätöksen.

Äänestyksen jälkeen kunnanhallitus päätti asian Outi Mäkelän pohjaesityksen mukaisesti äänin 8–3. Pohjaesityksen, eli käytännössä lakkauttamisen, kannalla olivat Tapio Sivula (kesk.), Arto Hägg (kok.), Markku Jalava (kok.), Riikka Raekannas (kesk.), Tarja Salonen (kesk.), Maiju Tapiolinna (ps.), Visa Tarikka (kok.) ja Virpi Räty (kok.).

Onnenkimpaleen sihteeri Marja-Leena Back vetosi puolestaan ennen kokousta kunnanhallitukseen, että he velvoittaisivat Heikkarin Helmeä jatkamaan toimintaansa ainakin sen aikaa, että tiloihin ehditään hankkia mahdollisesti uusi ravintoloitsija.

Ravintolan lakkauttamispäätöstä perustellaan muun muassa toiminnan kannattavuudella.

Nurmijärven kunnan mukaan ravintolan toiminta on ollut vuosien 2015–2019 tilinpäätösten mukaan kannattamatonta. Esimerkiksi vuonna 2017 tulos oli 13 760 euroa negatiivinen ja vuonna 2018 tulos oli 29 018 euroa negatiivinen ilman tukipalvelujen ostoja ja muita sisäisiä eriä. Vuonna 2019 tehtiin muutoksia henkilöstöresursseihin. Lounas ryhdyttiin tuomaan Toreeninhovin keittiöstä, kasvisruoka ja jälkiruoka Ateriakeitaasta.

– Vuoden 2019 osalta tulos oli 9 026 euroa positiivinen, mutta kun huomioidaan tukipalvelujen ostot ja muut sisäiset erät, tulos painui 16 760 euroa tappiolliseksi, kunnanhallituksen esityslistalla kerrotaan.

Kunnan mukaan ravintolan kannattavuutta laskee entisestään Keusoten päätös siirtää aiemmin Heikkarissa toiminut päiväkeskus Toreeninmäkeen. Aiemmin ravintolassa on ollut noin 50–70 asiakasta per päivä, mutta päiväkeskuksen muuton myötä asiakasmäärä tippuu arviolta noin 15 asiakkaalla.

– Asiakkaita Heikkarin Helmessä tulee ennusteen mukaan olemaan 30–40/päivä ja toiminnan ennustetaan olevan edelleen kannattamatonta. Kunnan Nuuka-ohjelman mukaisesti myös Aleksian on etsittävä säästökohteita ja sopeutettava toimintaansa. Ravintolatoiminta ei ole myöskään lakisääteistä palvelua kuten koulu- ja päiväkotiruokailu, esitystä perustellaan.

Kunta myös muistuttaa, että ruoka-annosten toimittamista jatketaan Onnenkimpale ry:n asiakkaille niin, että ruoat toimitetaan heille ryhmäkoteihin kuten tähän asti vanhusaterioinnin ostopalvelua koskevan 1.12.2017 tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Lisäksi Aleksian on mahdollista tarjota asiakkaille palvelua kunnantalon Ateriakeitaassa.

– Ateriakeitaan lounasaikaa on mahdollista pidentää, jotta kaikki asiakkaat mahtuvat ruokailemaan ja ulko-ovelle on asennettu luiska, jotta liikkuminen Ateriakeitaaseen helpottuu.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut