Korona kuristaa jo tiukennettua Keusoten budjettia – edes 25 miljoonan budjettiylitys ei välttämättä riitä

Budjetti: Keusoten oman toiminnan budjetti saattaa ylittyä tänä vuonna 25 miljoonalla eurolla. Mikäli pandemiatilanne vaikeutuu, ei sekään riitä.

Satu Jalo

Koronaepidemia synkentää kuukausi kuukaudelta Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän eli Keusoten talousnäkymiä.

Kesäkuun tilinpäätösennusteen mukaan Keusoten omassa palvelutuotannossa on noin 18,7 miljoonan euron ylitysuhka. Summa todennäköisesti kasvaa ja vieläpä reilusti, sillä Keusoten talous- ja hallintojohtaja Päivi Tarsian mukaan koronaepidemiasta johtuvat kustannukset voivat tänä vuonna nousta noin 25 miljoonaan euroon. Mikäli pandemiatilanne vaikeutuu, ei tämäkään summa ole riittävä.

Suurimmat oman toimintansa budjetin ylittäjät ovat näillä näkymin Järvenpää (6,4 Me), Nurmijärvi (5,3 Me) ja Tuusula (4,7 Me).

Hyvinkää on asukasluvultaan Keusoten kunnista suurin, mutta sen budjettiylitys on arvioitu vain 0,9 miljoonaksi euroksi. Tarsian mukaan ero Järvenpäähän ja Tuusulaan selittyy sillä, että Järvenpään ja Tuusulan talousarviomäärärahat kuluvalle vuodelle ovat merkittävästi alle viime vuoden toteuman.

– Sama ilmiö on Nurmijärvelläkin, kuluvan vuoden talousarviomääräraha omassa toiminnassa on lähes 3,5 miljoonaa euroa alhaisempi kuin viime vuoden tilinpäätös, Tarsia selventää tilannetta.

Nurmijärven Uutiset ei tavoittanut Nurmijärven kunnan edustajaa kommentoimaan asiaa.

Sen sijaan Tuusulan pormestari ja Keusoten yhtymähallituksen jäsen Arto Lindberg kommentoi Tuusulan budjettiylityksen johtuvan monesta eri tekijästä.

– Siinä on monta tekijää, eikä vähiten koronan vaikutukset. Enkä jaksa uskoa, että tämä ylitys edes riittää. Talousarviossa oli sen verran käppiä jo lähtökohtaisesti viime vuoden tilinpäätökseen verrattuna, että siitä pystyi päättelemään, että mennään jossain määrin yli budjetista ilman muuta.

– En yllättyisi, vaikka pakkaseen tulisi puolet lisää, edellyttäen, ettei erikoissairaanhoidosta tule mitään yllätystä.

Lindberg uskoo, että vaikka koronarokotus saataisiin käyttöön ensi vuonna, pandemian aiheuttamaa laskua maksetaan siitä ainakin pari vuotta eteenpäin.

Keusotessa on käynnissä tuottavuusohjelma, jonka toimenpiteillä tavoitellaan noin 40 miljoonan euron kustannusten laskua vuosien 2020–2022 aikana. Tämän vuoden säästötavoite oli 8 miljoonaa euroa. Lisäkiristyksiä on vielä luvassa.

– Tuottavuusohjelman laajentamista on välttämätöntä tarkastella pikaisesti, jotta alijäämää saadaan kompensoitua, kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen sanoo.

Keusoten erikoissairaanhoidon tilinpäätösennusteen laatimista on Tarsian mukaan vaikeuttanut se, ettei vielä tiedetä, paljonko sairaanhoitopiirille on tulossa valtiolta tukea koronan aiheuttamiin kustannuksiin.

– Kuntayhtymän talousarviovaraus on alun perin ollut pienempi kuin Husin talousarviovaraus. Kuntayhtymän määrärahavaraus (214 Me) ei tule riittämään, joten lisämääräesitys joudutaan tekemään yhtymävaltuustolle.

Talousarvion muutosesitys tuodaan päätöksentekoon Keusoten kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä lokakuussa.

Koronapotilas ei tuo tuloja

Koronan aiheuttamat suurimmat lisäkustannukset, arviolta 9,7 miljoonaa euroa, kohdentuvat Keusoten terveyspalveluihin, johon on perustettu kuntayhtymän infektio- ja tartuntatautiyksikkö.

Terveyspalveluissa asiakasmaksutuottoja oli kertynyt kesäkuuhun mennessä noin kaksi miljoonaa euroa ennakoitua vähemmän, koska koronapotilaiden hoito on maksutonta tartuntatautilain perusteella. Asiakasmaksutuottojen aleneminen näkyy terveyspalveluissa myös siksi, että Keusote on perunut varattuja aikoja ja asiakkaat eivät ole hakeutuneet palveluihin normaaliin tapaan koronatilanteen vuoksi. Myös suun terveydenhuollossa asiakasmaksuja jäi saamatta, koska sen henkilöstöä siirrettiin koronaan liittyviin tehtäviin.

Ikäihmisten ja vammaisten palvelujen budjetin arvioidaan ylittyvän ainakin 7,3 miljoonalla eurolla ja lastensuojelun palvelujen 2,4 miljoonalla eurolla. Budjetin on arvioitu alittuvan noin 0,7 miljoonalla eurolla strateginen kehittäminen ja tukipalvelut -sektorilla.

Yksi iso lisämenoerä on tehostettu koronavirustestaus, joka rauhallisenkin epidemiatilanteen aikana aiheuttaa sote-kuntayhtymässä noin kahden miljoonan lisäkulut kuukausittain. Elo–joulukuussa Keusoten testauskulut voivat kohota noin 10 miljoonaan euroon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.