"Jokaisen tulisi harkita tarkkaan, onko Venäjälle tai sieltä Suomeen nyt välttämätöntä matkustaa" – Rajan takaa tulleen bussin matkustajalla korona

Venäjälle ja sieltä Suomeen kulkee edelleen yli 10 bussia viikossa. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Minna Harmaala

Venäjältä Suomeen bussilla matkustaneella on todettu koronavirustartunta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa. Bussissa oli 51 matkustajaa, joista yhdellä todettiin matkan jälkeen koronavirustartunta.

– Venäjän koronatilanne on merkittävästi huonompi kuin Suomen. Oleskelu tällaisessa maassa lisää riskiä koronavirustartunnalle verrattuna riskiin Suomessa. Jokaisen tulisi harkita tarkkaan, onko Venäjälle tai sieltä Suomeen nyt välttämätöntä matkustaa, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava tiedotteessa.

Suomeen saapuu Venäjän-rajan yli tällä hetkellä keskimäärin runsaat kymmenen linja-autoa viikossa. Näistä rajan ylittää Vaalimaalla noin 10 ja Nuijamaalla 3–5.

Venäjältä Suomeen matkustamista on tällä hetkellä rajoitettu. Suomeen saa tulla vapaasti, jos on Suomen kansalainen tai kaksoiskansalainen. Muutoin Venäjältä Suomeen voi matkustaa vain välttämättömistä syistä, kuten pakottavien perhesyiden takia tai huoltovarmuuden kannalta merkittävän työn vuoksi.

Koronapositiiviseksi todettu matkustaja oli bussissa, joka lähti Pietarista kohti Haminaa tiistaina 8. syyskuuta. Matkustajan oireet alkoivat seuraavana päivänä.

Muista matkustajista 32:n yhteystiedot on saatu selvitettyä, ja kuntien tartuntatautiviranomaiset ottavat heihin yhteyttä. Altistuneet matkustajat voidaan määrätä karanteeniin. 18 matkustajan tietoja selvitetään vielä.

Venäjältä tuleville matkustajille annetaan rajatarkastuksen yhteydessä THL:n ja STM:n ohje koronatartuntojen riskin pienentämiseksi. Ohjeen mukaan riskimaasta saapuvalle suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut