Biitsipoikien EM-debyytti siirtyi – kisamatkan peruuntuminen ei pysäytä Samu Pulkkista ja Samuel Vainiota

Samuel Vainion ja Samu Pulkkisen arvokisadebyytti siirtyi koronapandemian vuoksi. Matti Hannula

Klaukkalalainen Samu Pulkkinen ja Vantaan Vapaalassa asuva Samuel Vainio ehdittiin jo valita Suomen edustajapariksi Turkin Izmirissä 16.–20. syyskuuta pelattaviin beach volleyn alle 18-vuotiaiden EM-kisoihin. Mutta elokuun lopulla Suomen Lentopalloliitto päätti, ettei se koronapandemian vuoksi lähetä yhtään juniorikaksikkoa sen enempää beach volley – kuin lentopallokisoihinkaan. Niinpä Pulkkisen ja Vainion arvokisadebyytti siirtyi tuonnemmaksi. Mutta jossain vaiheessa nämä Mäkelänrinteen urheilulukiota toista vuottaan käyvät 17-vuotiaat varmasti nähdään kansainvälisissä kekkereissä.

Sekä Pulkkinen että Vainio pelasivat useamman vuoden lentopalloa helsinkiläisessä PuMa Volleyssä ja Vantaan Lentopallossa. Mutta sitten beach volley alkoi vetää puoleensa ja ”emolaji” sai jäädä. Parina he ovat pelanneet nyt kaksi vuotta.

– Minä aloin pelata ”biitsiä” pienemmissä porukoissa melkein saman tien kuin lentopalloakin, kuutisen vuotta sitten. Tavoitteellisesti olen pelannut nyt neljä kautta, kertoo Pulkkinen, joka kävi ensimmäisen lukiovuotensa Martinlaakson lukiossa, mutta siirtyi nyt Mäkelänrinteeseen.

Vainio pelasi vielä viime vuonna VanLen B-pojissa ja PuMa Volleyssa sekä A-pojissa ja miesten aluesarjassa. Hänellä on nyt takanaan kaikkiaan kolmas ”biitsikesänsä”.

Lentopallossa voi erikoistua lyömään, passaamaan, nostamaan tai torjumaan. Beach volleyssa pitää osata niitä kaikkia eikä saa olla yhtään heikkoa osa-aluetta.

– Beach volleyssa toinen on torjuva ja toinen puolustava pelaaja. Torjuva pelaaja blokkaa verkolla, puolustava pelaaja on enemmän takakentällä ja hakee esimerkiksi sijoituslyönnit. Molemmat pelaajat syöttävät vuorollaan, Pulkkinen kertoo.

Beach volleyssa ei saa olla yhtään heikkoa osa-aluetta.

– Puolustavankin pelaajan pitää osata torjua ja päinvastoin, koska usein käy niin, ettei torjuva pelaaja ehdi verkolle, ja vastustajan syöttö voi tietysti tulla kummalle pelaajalle tahansa, Vainio täydentää perusperiaatteita.

– Meillä sekä torjunta- että puolustuspeli ovat hyvällä tasolla, ja molemmat olemme liikkuvia ja hakupalloihin hyvin venyviä sekä ikäiseksemme fyysisiäkin, Pulkkinen sanoo.

– Mutta koska olemme vielä nuoria, tulee ”junnuvirheitä”. Suoritusvarmuus tulee pelien myötä.

Pulkkinen ja Vainio harjoittelevat pääasiassa Biitsi Vantaassa, Vapaalan urheilupuistossa yhdessä suomalaisten huippupelaajien kanssa. Pelaamisen ohessa huiput myös valmentavat nuorempiaan.

Beach volleya voi treenata talvellakin. Hiekkapohjaisia sisäkenttiä löytyy pääkaupunkiseudulta tätä nykyä muun muassa ostoskeskus Triplasta, Salmisaaren liikuntakeskuksesta ja Konalasta. Sisällä tuuli ja aurinko toki puuttuvat, mutta perustekniikkaa pystyy kehittämään.

Beach volley

Pelataan lentopallon tapaan, mutta kahden pelaajan joukkueella ja hiekkapohjaisella kentällä.

Kenttä muodostuu kahdesta 8x8 metrin alueesta, joita erottaa verkko.

Joukkueella on käytössään kolme kosketusta. Sama pelaaja ei saa koskea palloa kahdesti peräkkäin, paitsi jos ensimmäinen kosketus on torjunta. Se kuitenkin lasketaan joukkueen kosketuksiin.

Erät pelataan 21 pisteeseen saakka kahden pisteen erolla. Ottelun voittaa pari, joka voittaa ensin kaksi erää.

Olympialaji, kisaohjelmassa ensi kertaa Atlantassa 1996.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.