Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka viides harkinnut itsemurhaa vuoden aikana – apua Hyvinkään sairaalan päivystyksestä

Mieli Suomen Mielenterveys ry:n teettämän tuoreen kyselyn mukaan viimeisen 12 kuukauden aikana lähes joka viides (18 prosenttia) suomalainen on vakavasti harkinnut itsemurhaa, tiedottaa Mieli ry

Koronavirusepidemia on kuormittanut suomalaisten mielenterveyttä kuluneena keväänä ja kesänä. Peräti 27 prosenttia suomalaisista kokee poikkeusajan vaikuttaneen kielteisesti omaan mielenterveyteen ja lähes 90 000 suomalaisella on ollut itsetuhoisia ajatuksia epidemiasta johtuen, kerrotaan tiedotteessa.

Heikentynyt mielenterveys ja itsetuhoiset ajatukset korostuvat erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa. Miehet puolestaan eivät hae apua tilanteeseensa. Kolme neljästä itsemurhan tehneestä on mies.

– Tilastojen valossa kolme neljästä itsemurhan tehneestä on mies ja itsemurhan tehneiden miesten keski-ikä on 48 vuotta. Kyselymme mukaan yli puolet miehistä, jotka ovat joskus vakavasti miettineet itsemurhaa, ei hakenut apua, sanoo Mieli ry:n itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen tiedotteessa.

Aihe nostettiin esille viime viikolla, kun torstaina vietettiin kansallista itsemurhien ehkäisypäivää.

44 prosenttia kyselyyn vastanneista 18–34-vuotiaista miehistä ja 35 prosenttia naisista kertoo puolestaan, että poikkeusaika on vaikuttanut kielteisesti heidän mielenterveyteensä. Myös yrittäjien hyvinvointi on ollut kuluneena keväänä ja kesänä koetuksella: 40 prosenttia yrittäjistä kokee epidemian kuormittaneen heidän mielenterveyttään.

Koronaepidemian vaikutus näkyy myös kriisipuhelimeen soitettujen puheluiden määrässä.

– Kesäkuussa itsetuhoisten yhteydenottojen määrä kasvoi keskimäärin 20 soittoon vuorokaudessa, kun viime vuonna niitä tuli noin 9 vuorokaudessa. Erityisesti 18–29-vuotiaiden naisten itsetuhoisten soittojen määrä kasvoi. Miehissä itsetuhoisuuden takia soittivat eniten keski-ikäiset. Akuutteja tilanteita on Kriisipuhelimessa useita joka vuorokausi, kertoo Kukkonen.

Mikäli itsetuhoinen tai hänen läheisensä osaa ja ymmärtää hakea apua, sitä saa ympäri vuorokauden Hyvinkään sairaalan päivystyksestä, sanoo Keusoten mielenterveys- ja päihdepalveluiden esimies Marko Poikolainen.

Virka-aikana avun antajia on useita: muun muassa terveyskeskus, sosiaali- ja kriisipäivystys sekä sairaalan mielenterveys- ja päihdepalvelut ilman ajanvarausta arkisin kello 8–11.

Sähköisen toimeksiannon voi tehdä Keusoten 24h-nettipalvelussa.