Arvio: Metsäjätti – Pasin tarina ja kuvaus suomalaisen metsäteollisuuden tilasta

Pasi (Jussi Vatanen) joutuu vaikeiden eettisten valintojen eteen Törmälän vaneritehtaalla. Marek Sabogal

Taina Joutsen

Pasi ( Jussi Vatanen) lähetetään kotipaikkakunnalleen Törmälään hoitamaan sikäläisen vaneritehtaan saneerausta. Tarkoituksena on lisätä tehtaan kannattavuutta muun muassa muutamalla vaivihkaa tehdyllä irtisanomisella. Näin Pasin työnantajan Metsäjätin taholta ainakin kerrotaan.

Irtisanottavien määrä kuitenkin kasvaa, ja lopulta päädytään koko voittoa tuottavan tehtaan lakkauttamiseen. Metsäjätin väliportaan pomona työskentelevä Pasi toteuttaa pelinappulana työnantajansa vaatimuksia, ylennyksen ja paremman palkan toivossa.

Tässä Ville Jankkerin ohjaaman Metsäjätti-elokuvan lähtöasetelma.

Aseman ja rahan perään Pasia ajaa kasvava perhe, sillä Linda-puoliso (Sara Souliè) on elokuvan tapahtumien alkaessa raskaana. Voimakkaampana moottorina taitaa kuitenkin toimia muisto oman isän ( Tomi Alatalo) kohtalosta. Isä kyllä yritti, mutta teini-Pasin mukaan sitä ei lasketa.

Tehtävässään Törmälän miehenä Pasi on vaikeiden eettisten kysymysten edessä. Tilannetta hankaloittaa se, että hän joutuu irtisanomaan lapsuuden ja nuoruuden ystäviään. Heistä voimakkaimmin esille nousee tehtaalla työskentelevä Janne ( Hannes Suominen).

Miika Nousiaisen romaaniin perustuva elokuva kertoo suomalaisen metsäteollisuuden tarinaa ja on aiheeltaan mitä ajankohtaisin. Enemmän kyse on kuitenkin Pasin tarinasta. Hän ei ole sinut lapsuutensa kanssa, ja paluusta Törmälään muodostuukin hänen kasvutarinansa.

Myös oman lapsen syntymä pistää miettimään suhdetta vuosia aiemmin kuolleeseen isään, jolla oli tapana toistella lausetta "hyvä siitä tulee" mitä hankalammissa tilanteissa. Myös Pasi ottaa lauseen lopulta motokseen.

Metsäjätti on toistaiseksi Kino Juhan (Keskustie 7, Nurmijärvi) ohjelmistossa. Tarkemmat tiedot https://www.kinojuha.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.