Vesimaksut nousevat jälleen Nurmijärvellä – myös uusi häiriökartta pian käyttöön

Ympäristö: Nurmijärven Vesi ottaa käyttöön häiriökartan.

Vesimaksujen korotuksia perustellaan erityisesti investoinneilla. Yksi isoimmista tulevista investoinneista on Kirkonkylän jätevedenpuhdistamon korvaavan ratkaisun toteuttaminen. Riikka Laine

Riikka Jokinen

Nurmijärven vesimaksut nousevat jälleen ensi vuonna.

Nurmijärven Vesi -liikelaitoksen johtokunnan syyskuun alussa hyväksymässä talousarvioesityksessä 2021 selviää, että Nurmijärven Veden veden- ja jäteveden käyttömaksuja aiotaan korottaa ensi vuonna 7 prosenttia sekä perusmaksuja 15 prosenttia. Vedenkäytön arvellaan kasvavan 0,5 prosenttia.

Korotukset kasvattavat vesilaitoksen toimintatuottoa arviolta 1,3 miljoonaa euroa vuoden 2020 talousarvioon verrattuna.

Edellisen kerran vesimaksut nousivat tämän vuoden alussa.

Vesimaksujen korotusta perustellaan sillä, että Nurmijärven Vesi -liikelaitoksen toiminnan rahavirta ei tällä hetkellä kata investointikuluja, vaan osa investoinneista joudutaan kattamaan lainarahalla.

– Nurmijärven Vesi määrittää käyttö- ja perusmaksujen tason talousmallinnuksen avulla. Talousmallissa arvioidaan seuraavan 10 vuoden investoinnit, liittymismaksukertymä sekä käyttötalouden tulot ja menot. Talousmallinnuksen avulla tutkitaan tarvittava käyttö- ja perusmaksujen taso, jotta liikelaitoksen toiminta ei ole tappiollista.

– Talousmalli on edellisen kerran päivitetty vuonna 2019 ja tällöin tarkasteltiin vuosien 2020–2029 investointeja. Tulevien 5–10 vuoden investointitaso on niin suuri, keskimäärin 8,9 milj. euroa per vuosi, että käyttö- ja perusmaksujen korotuksesta huolimatta merkittävä osa investoinneista katetaan lainalla, vesilaitoksen johtaja Päivi Kopra selventää tilannetta.

Vesilaitoksen investointitasoa nostavat erityisesti Kirkonkylän puhdistamon korvaavan ratkaisun toteuttaminen, Teilinummen tekopohjavesihanke sekä vedentoimitusvarmuutta ja kapasiteettia parantavat päävesijohtohankkeet.

– Lisäksi verkostojen, vedenottamoiden ja jätevedenpumppaamoiden saneerausmäärä on ylläpidettävä riittävällä tasolla ja rakennettava uusien kaava-alueiden vesihuoltoverkostot, Kopra sanoo.

Odotettavissa on, että vesimaksut nousevat ensi vuoden lisäksi tulevaisuudessakin.

– Vesimaksujen korotuspaine kohdistuu pidemmälle ajalle. Vuoden 2021 talousarviota käsiteltäessä käsiteltiin myös vuosien 2022–2023 taloussuunnitelmia ja korotukset koskivat myös näitä vuosia, Kopra selventää.

Tällä hetkellä nurmijärveläisten vesimaksu on 2,03 euroa per kuutio (sisältäen arvonlisäveron 24 %). Jätevesimaksu on puolestaan 3,34 euroa per kuutio (sisältäen arvonlisäveron 24 %).

Perusmaksu on puolestaan kiinteistökohtainen vesimittarikokoon perustuva kiinteä maksu ja sitä laskutetaan sekä vedestä että jätevedestä. Perusmaksun suuruus vaihtelee vesimittarin koosta riippuen. Omakotitalon perusmaksun suuruus on tällä hetkellä 18,48 euroa kuukaudessa (sisältäen arvonlisäveron 24 %).

Varsinaisesti vesimaksuista päätetään Nurmijärven Vesi -liikelaitoksen johtokunnan kokouksessa 21. lokakuuta.

Kokonaisuudessaan talousarviovuosi 2021 jatkaa Nurmijärven Veden osalta monia viime vuosina aloitettuja toimintatapoja.

Toimintamenojen osalta kustannusten kasvua aiheuttaa vedenkäytön kasvun seurauksena kasvavat pumppausmäärät ja jätevedenpuhdistamoiden kuormituksen kasvu, jotka molemmat lisäävät sähkönkulutusta.

Lisäksi asiakasviestintään liittyen otetaan käyttöön häiriökartta-palvelu ja häiriötekstiviestien lähetys pyritään laajentamaan virka-ajan ulkopuolelle. Tällä hetkellä Nurmijärven Vesi tiedottaa vesihuoltoon liittyvistä häiriöistä tekstiviestitse vain arkisin työaikana. Tulevaisuudessa palvelu siis laajenee myös iltoihin ja viikonloppuihin.

– Uudet palvelut pyritään saamaan käyttöön loppu vuodesta 2020. Häiriökartta on tulossa Nurmijärven Veden internetsivuille www.nurmijarvenvesi.fi, Kopra kertoo.

Nurmijärven Vesi aikoo myös hankkia uudet autot leasing-autoina ja niiden määrä lisääntyy vuoden 2021 aikana kahdella.

Toimintamenojen kasvuksi esitetään yhteensä noin 80 000 euroa.

Miten isot hankkeet etenevät?

Teilinummen tekopohjavesilaitoksen imeytyskoe päättyi vuoden 2020 kesäkuun lopussa. Nurmijärven Veden mukaan koeimeytyksen tulokset ovat olleet lupaavia ja vuoden 2020 syksyllä haetaan vesilupaa tekopohjavesilaitokselle ja loppuvuodesta pyritään käynnistämään tekopohjavesilaitoksen toteutussuunnittelu. Rakentamisohjelmassa on alustavasti varauduttu tekopohjavesilaitoksen rakentamiseen vuosina 2022–2023.

Kirkonkylän jätevedenpuhdistamon korvaamisen suhteen vesilaitos valmistelee parhaillaan päivitettyä esisuunnitelmaa, joka valmistunee syyskuussa. Toteutussuunnitteluun jatkavasta vaihtoehdosta pyritään saamaan päätös vuoden 2020 aikana ja toteutussuunnittelua tehdään vuonna 2021. Rakentamisohjelmassa puhdistamoinvestoinnin rakentaminen on aikataulutettu vuosille 2022–2023, mutta aikatauluun voi edelleen tulla muutoksia, koska hankkeen toteuttaminen edellyttää päätöstä tulevasta toteutusratkaisusta ja siihen liittyvien viranomaislupien lainvoimaisuutta.

Kirkonkylän ja Klaukkalan välille rakennettavan päävesijohdon rakentamisaikatauluun vaikuttaa Kirkonkylän puhdistamon korvaamishanke, koska jätevedensiirtolinjoja sisältävissä vaihtoehdoissa päävesijohto voidaan ja on järkevää rakentaa samanaikaisesti samaan kaivantoon siirtolinjan kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.