Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kasvomaskit sujuvasti jakoon – jaettavaa riittää edelleen

Vähävaraisille 15 vuotta täyttäneille kuntalaisille tarkoitettujen kasvomaskien jakelu käynnistyi Nurmijärven kirjaston toimipisteissä 4. syyskuuta. Kirjastonjohtaja Anu Sorvalin mukaan jakelu on sujunut hyvin.

– Olemme nyt jakaneet arviolta 800–900 maskia. Maskit ovat riittäneet hyvin, ja niitä on vielä jäljelläkin, Sorvali kertoo.

Joissakin kunnissa närää on aiheuttanut se, että kasvomaskeja ovat hakeneet myös hyvätuloiset, joille niitä ei ole tarkoitettu.

– Tällaista emme ole havainneet Nurmijärven kirjastossa. Emme tosin voi mistään tarkistaa, onko hakija oikeutettu saamaan maskin. Hakijoiden pitää kuitenkin ilmoittautua joko ennakkoon kunnan verkkosivuilla tai paikan päällä kirjastossa, Sorvali sanoo.

Nurmijärven käytäntö, jonka mukaan maskeja tarvitsevan tulee täyttää ennakkoon tai viimeistään kirjastossa tilauslomake, on saanut Nurmijärven Uutisten lukijoilta arvostelua osakseen. Erityisesti kuntalaisia on arveluttanut se, että lomakkeeseen on täytettävä oma nimi. Sorvalin mukaan kirjastoissa tällaista on esiintynyt vain yksittäisinä kommentteina.

Nurmijärven kunnasta saadun tiedon mukaan tietojen keräämisen perusteena on lukumääräinen kirjanpito mahdollista myöhempää tarvetta varten. Kunnalle ei jää yksilöitävissä olevia tietoja maskien hakijoista. Tällä toimintatavalla halutaan varmistaa, että kunnan jakamat maskit riittävät vähävaraisille ja suojamaskien tarve pystytään määrittelemään mahdollisimman tarkasti. Henkilötietojen lainmukainen käsittely perustuu yleiseen etuun.

Meille ei ole tullut vielä eteen sellaista tilannetta, että kaksi maskia ei olisi ollut riittävä määrä per henkilö.

Sosiaalisessa mediassa arvostelun ja ihmettelyn kohteena on ollut myös se, että kunta päätti jakaa kertakäyttöisten sijaan kangasmaskeja. Tästä ei kirjastoissa ole purnattu.

Jos kaksi kangasmaskia henkilöä kohti ei riitä, onko maskeja mahdollista saada lisää?

– Meille ei ole tullut vielä eteen sellaista tilannetta, että kaksi maskia ei olisi ollut riittävä määrä per henkilö. Eli tämä asia ei ole ollut meillä pohdinnassa, vastaa Nurmijärven kunnan hyvinvointikoordinaatti Kaisa Laine.

Laineen mukaan kunta ei ole asettanut maskien jakelun jatkumiselle takarajaa.

– Katsomme, että kunnan tehtävä on edistää kuntalaisten terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta. Erityisen tärkeää on tukea haavoittuvammassa asemassa olevien hyvinvointia, Laine sanoo.

– Maskien kohdennettu jakaminen on yksi keino, esimerkiksi monipuolisen viestimisen ja palveluiden uudenlaisen organisoitumisen ohella, jolla pyrimme huolehtimaan, että virukselta suojaudutaan ja samalla estetään sen leviäminen. THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut, että kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön, hän jatkaa.