Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kamerat valmiiksi: Auringonlaskusta tulossa tänään erityisen punainen tai oranssi – Komean luonnonilmiön takana on Venäjää isompi savulautta Yhdysvaltojen maastopaloista

Auringonlaskujen ystävän kannattaa tähyillä taivaalle tänään illalla, sillä auringonlaskusta on odotettavissa erittäin punainen tai oranssi.

Syy erityisen komeaan auringonlaskuun on vähemmän mukava. Väri johtuu nimittäin Yhdysvaltojen länsirannikolla riehuvista maastopaloista, joista syntyvä erittäin paksu savu on saapumassa Suomen ylle.

– Ennusteen toteutuessa savupilvi tulee olemaan verrattavissa vuoden 2010 Venäjän maastopaloista kulkeutuneeseen paksuun savuun, twiittasi Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Lipponen sunnuntaina.

– Paksu savu on vain "ohikulkumatkalla" ei siis sinänsä jää Suomen ylle, sattuu vain olemaan Suomen kohdalla huomenna illalla, Lipponen jatkoi.

Nasan ennusteen mukaan savu saapuu Suomen ylle noin kello 18. Tosin savu on värjännyt auringonlaskua Suomessa jo viikonloppuna. Tämän todistavat Lipposen twiittiinsä saama vastaus, jossa on komeita auringonlaskukuvia.

Ilmatieteen laitoksen iltapäivällä lähettämän tiedotteen mukaan sen jatkuvatoimiset lidar-mittaukset ovat havainneet savuhiukkasia satunnaisesti Kuopion yllä jo 11. syyskuuta alkaen ja viime viikonlopun aikana pysyvämmin.

Suurimmillaan sunnuntaiaamuna 20. syyskuuta savukerros oli noin kolmen kilometrin paksuinen. Savukerroksen hiukkaspitoisuudet olivat noin 10-kertaisia maanpinnan hiukkaspitoisuuksiin verrattuna.

Lipposen twiitti on saanut ihmiset myös pohtimaan, pitääkö savun takia pitää ikkunat suljettuina. Hän vastaa kuitenkin, että savu kulkee niin korkealla, että se ei vaikuta ilmanlaatuun maanpinnalla.

Myös tiedotteen mukaan savuhiukkaset ovat toistaiseksi olleet 3–10 kilometrin korkeudella.

– Koska savupilvi on sankimmillaan useiden kilometrien korkeudella, maan pinnalla ei ole odotettavissa merkittävää ilmanlaadun heikkenemistä, korostaa Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila tiedotteessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan savupilvi on tällä hetkellä yli 20 miljoonan neliökilometrin laajuinen – eli suurempi kuin Venäjä. Jos Nasan ennuste toteutuu, savupilvi olisi yksi paksuimmista savuista Suomen päällä 2000-luvulla.

Edellisen kerran Pohjois-Amerikan maastopaloista kulkeutui savua Suomen ylle vuoden 2019 kesäkuussa. Myös Venäjällä syttyneistä paloista kulkeutuu meille aika ajoin savuja, etenkin Itä-Suomeen.

Yhdysvaltain maastopalot ovat olleet tänä vuonna poikkeuksellisen voimakkaita. California Department of Forestry and Fire Protection on ilmoittanut, että vuosi 2020 on ollut Kalifornian historian pahin maastopalokausi.

Palokausien voimistumisen syynä pidetään ilmastonmuutosta.

Mutta mahtaako tavallista komeampi auringonlasku näkyä, meteorologi Helena Laakso Ilmatieteen laitokselta?

– Kyllä aurinko näkyy, Laakso sanoo.

Laakson mukaan taivaalla liikkuu jonkin verran pilviä, mutta paksuin pilvimassa on odotettavissa Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Etelässä pitäisi siis saada tänä iltana hienoja auringonlaskukuvia.

Muokattu 21.9.2020 kello 14.19: Lisätty Ilmatieteen laitoksen tiedotteen tiedot.