Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin 100 miljoonan diili – Hus lisää koronavirustestien kapasiteettia rajoilla vuokrauksen avulla

Husin hallitus on päättänyt koronavirusanalytiikkaan tarvittavien tilojen ja laitteiden vuokrauksesta Synlabilta. Tiedotteen mukaan hankinta on välttämätön kansallisen koronavirusstrategian toteuttamiseksi, kansallinen koronavirusstrategia edellyttää laajamittaista rajat ylittävän liikenteen testausta.

Synlabin kanssa tehtävän kymmenen kuukauden vuokrasopimuksen arvo on yhteensä noin 100 miljoonaa euroa. Valtioneuvosto on 18. syyskuuta kirjallisesti ilmoittanut Husille, että testauskapasiteetin nostosta ja analytiikkatoiminnasta aiheutuvat kustannukset korvataan Husille enintään 200 miljoonaan euroon asti.

Hus sitoutuu sopimuksella vuokraamaan 70 prosenttia Synlabin Helsingin Kivihakaan perustaman automaatiolinjaston kapasiteetista. Vuokrattava laitteisto tulee osaksi Husin koronaviruskeskusta. Vastuuyksikön lääketieteellinen johto sekä osa henkilökunnasta tulee olemaan Husin henkilökuntaa.

Hankinnan myötä Husin analyysikapasiteetti vuorokaudessa nousee 14 000 testillä. Husin kokonaisanalyysikapasiteetti asettuu lokakuun lopussa 22 000 testiin vuorokaudessa nostaen valtakunnallisen testauskapasiteetin yli 30 000 testiin päivässä.

Hus on järjestämisvastuullinen Uudenmaan monien keskeisten rajanylityspaikkojen koronavirustestien osalta. Hankinta toteutetaan suorahankintana valtioneuvoston 11. syyskuuta tekemien linjausten aiheuttamasta kiireestä johtuen, jotta tarvittava kapasiteetti on käytössä marraskuussa, sanotaan tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti elokuussa uudeksi valtakunnalliseksi koronavirustestauksen tavoitteeksi 20 000 testiä vuorokaudessa. Valtioneuvosto on periaatepäätöksessään linjannut myös valtion rajat ylittävän liikenteen terveysturvallisuusvaatimuksista.

Korkean volyymin testaustoiminta on toteutettava sellaisella vastausnopeudella, että rajaliikenteen sujuvuus ei kärsi. Analytiikan on siksi sijaittava Suomessa hyvien liikenneyhteyksien päässä suurista näytteenottopaikoista, kuten lentoasemasta, jotta näytteiden kuljetukseen kuluva aika voidaan minimoida.

Yksi prosentti lentoaseman koronanäytteistä positiivisia – Kulut noin miljoona euroa kuussa

Espoossa varmistui viikon aikana 30 uutta koronatapausta – tartuntojen jäljityksen ruuhka helpottanut

34 ihmistä altistui kirkon harjoituksissa koronalle – Konfirmaatio peruttiin