Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteri Kvartetti tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen – Uutuusnäytelmä kertoo dementoituvasta isästä

Teatteri: Teatteri Kvartetti tarttui ajankohtaiseen aiheeseen.

Teatteri Kvartetin näyttelijät ja perustajajäsenet Tytti Hannila, Juha Lehtonen, Kirsi Mäkelä ja Kari Storckovius lukivat lukuisia näytelmätekstejä ja vaihtoivat mielipiteitä. Lopulta tekstijoukosta valikoitui ranskalaisen kirjailijan Florian Zellerin Isä.

– Isä on erilainen kuin aikaisemmat näytelmämme, jotka ovat olleet komedioita. Nyt halusimme draamaa, Tytti Hannila kertoo.

Keväälle suunniteltu esitys siirtyi koronapandemian vuoksi syksyksi. Teatteri on tehnyt kaikkensa tarjotakseen turvallisen teatterivierailun. Nyt Isä saa ensi-iltansa Lepsämän nuorisoseurantalo Toukolassa lauantaina 3. lokakuuta.

Uutuus kertoo dementoituvasta isästä, tämän huolehtivasta tyttärestä ja tilanteeseen tuskastuneesta vävystä. ”Rakkaampi” tytär kummittelee taustalla aiheuttaen kitkaa perheen sisällä.

Tapahtumat vievät elämänhallinnan pikkuhiljaa menettävän perheenpään sisäiseen maailmaan. Sairaudesta syntyy armoton kuva. Miltä tuntuu sairastuneesta, kun elämä kaventuu olemattomaksi? Entä miltä läheisistä tuntuu nähdä ennen niin elinvoimaisen ihmisen hätä?

– Olemme olleet jo harjoituksissa herkässä mielentilassa. Monella meistä on lähellä joku, joka on muistisairas, Kirsi Mäkelä sanoo.

Muistisairaan mielialat ailahtelevat, joskus ollaan terveitä, joskus sairaita. Se teki roolista vaikean.

Toukolan näyttämöllä esiintyy neljä näyttelijää. Vieraileva tähti Mikko Ravantti tulkitsee herkästi äreää isää.

– Muistisairaan mielialat ailahtelevat, joskus ollaan terveitä, joskus sairaita. Se teki roolista vaikean, Teatteri Kultsasta ja kesäteattereista tuttu näyttelijä pohtii.

– Isässä on piilohuumoria ja sensitiivisyyttä. On kiva tehdä uudenlaista roolia ja eri tunnetiloja, vävyä näyttelevä Juha Lehtonen sanoo.

Teatterintekijöitä kiinnosti muistisairauden vaikutus läheisiin. Muistisairaushan koskettaa laajaa piiriä, ei vain sairastunutta itseään.

– On hyvä nähdä lavalla, miten arkipäiväistä muistisairaus on, ohjaaja Jouko Myllyoja muistuttaa.

Isä on tuonut ohjaajan silmiin uusia puolia Teatteri Kvartetin näyttelijöistä. Ryhmä ei halua profiloitua vain komedioiden tekijöinä, vaan esityksiin haetaan syvyyttä.

Sitä teatterintekijät haluavat harjoittaa vastaisuudessa myös oman kirjoittamisen kautta. Teatteri Kvartetti käynnistää syyskuussa kirjoituskurssin, johon on ilmoittautunut ryhmä teatterikirjoittamisesta kiinnostuneita. Kurssi on osa Nurmijärven Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden ohjelmaa.

– Haluamme olla teatterina avoin uusille ideoille ja ihmisille. Kirjoituskurssi on keino osallistaa paikallisia, Kirsi Mäkelä tiivistää.

Kurssin tavoitteena on luoda uusi näytelmä, joka esitetään Toukolassa keväällä 2021.

Isä-näytelmän yhteydessä on saatavilla Uudenmaan Muistiluotsin toimittamaa materiaalia muistisairaudesta.