Vanha-Klaukasta 19 tonttia hakuun keväällä – päätös tonttien hinnoista syntynee alkuvuodesta

Vanha-Klaukan työmaa. Lukijankuva

Taina Joutsen

Odotetut, Klaukkalan jäähallin läheisyydessä sijaitsevat Vanha-Klaukan omakotitontit ovat tulossa hakuun keväällä 2021. Näin Nurmijärven kunta kertoo tiedotteessaan. Tarkempaa tietoa esimerkiksi tonttien määrästä tai hakuajankohdasta tiedotteessa ei ole.

– Vanha-Klaukan kunnallistekniikan rakentaminen jakautuu kolmeen osa-alueeseen, joista ensimmäinen alue valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Alueella sijaitsee 19 omakotitonttia, jotka laitetaan keväällä 2021 hakuun. Lisäksi ensimmäinen alue sisältää kaikki Vanha-Klaukan alueen kerrostalotontit, kertoo Nurmijärven kunnan maankäyttöpäällikkö Hannu Kujala.

Kunnan tiedotteen mukaan tonttien hinnoittelupäätös tehdään loppuvuodesta. Tämä on kirvoittanut sosiaalisessa mediassa keskustelun siitä, kuinka tontit tulisi hinnoitella. Osa keskustelijoista on asettunut huutokaupan kannalle, jolloin tonteista saataisiin paras mahdollinen hinta. Osa pitää tärkeämpänä sitä, että tontit menevät kaupaksi, eikä hinta ole lapsiperheille liian korkea.

Hinnoittelutavassa ei kuitenkaan ole keskusteltavaa.

– Kunnanhallitus päättää mitä tontteja kunakin vuonna laitetaan myyntiin tai vuokrataan ja millä hinnalla tontit luovutetaan. Kunnan maankäyttö valmistelee esityksen kunnanhallitukselle, Kujala sanoo.

– Tarkastelemme kauppahintarekisteristä toteutuneiden kauppojen alueellisia hintoja ja teemme sitten kunnanhallitukselle esityksen alueelta nyt myyntiin tulevien tonttien hinnoittelusta, esityksen valmisteluun osallistuva maankäyttöinsinööri Marja Puhakainen kertoo.

Huutokauppaa voidaan hänen mukaansa käyttää lähinnä silloin, kun on kyse yksittäisen tontin myymisestä.

– Uusi asuinalue pitää hinnoitella tietyn hintaiseksi, ja hinnoittelun pitää perustua tasapuolisuuteen, Puhakainen sanoo.

Päätös tonttien hinnoista syntynee ensi vuoden alkupuolella. Hakuun tontit tulisivat tulevan kevään aikana. Tonteista kiinnostuneiden kannattaa seurata paikallislehteä, kunnan kotisivua sekä kunnan sometilejä. Tonttien hakuaika kestää kaksi viikkoa. Hakijan on hakemuksessa kerrottava, haluaako hän ostaa vai vuokrata tontin.

Tonttihakemus tehdään sähköisesti. Hakija voi nimetä hakemuksessaan omassa tärkeysjärjestyksessään korkeintaan 10 tonttia, joista hän on kiinnostunut. Hakuajan päätyttyä kone käy läpi hakemukset ja arpoo, minkä tontin kukin hakija saa.

– Jos joku haluaa arvonnan jälkeen vaihtaa tonttinsa toiseen, katsotaan, onko kyseinen tontti vapaana ja jos on, vaihdetaan, Puhakainen sanoo.

Nurmijärven kunnan elinvoimalautakunta yhtenäisti omakotitonttiensa yleiset haku- ja luovutusperusteet kokouksessaan huhtikuussa 2020. Päätöksen mukaan uuden omakotitonttialueen ensimmäinen hakukerta toteutetaan arvontamenettelyllä. Jos arvonnassa jää tontteja valitsematta tai tonttihakemuksia peruuntuu, tontit siirtyvät jatkuvaan hakuun.

Yleiset haku- ja luovutusperusteet yhtenäistettiin ennen kuin Rajamäellä sijaitsevan Kylänpään asuinalueen tontit tulivat myyntiin keväällä 2020. Tätä edelsi Klaukkalassa sijaitsevien Järvimaan asuinalueen tonttijaosta syntynyt kiista 2019. Eräs tonttia vaille jäänyt henkilö valitti tällöin asiasta Vaasan hallinto-oikeuteen. Hän haki yhtä tonttia sähköisesti, mutta jäi ilman sitä, koska paperinen hakemus kirjattiin saapuneeksi aiemmin.

Valituksessaan hän vetosi muun muassa siihen, että kunta ei ollut esittänyt mikä hakutapa oli ensisijainen. Asia on edelleen hallinto-oikeuden käsittelyssä, eikä tontteja ole pystytty luovuttamaan niiden saajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.