Keuda lähestyy työelämää – täydennyskoulutukset ja räätälöidyt koulutukset tätä päivää

Emma Haataja ja Anne Winqvist perehtyvät nuken avulla kuolevan ihmisen hoitamiseen. Katja Riihimäki ja Marjaana Kojo seuraavat opiskelijoiden toimia. Taina Joutsen

Nurmijärveläinen Niina Aatrokoski valmistui vuonna 2013 lähihoitajaksi Keudan Nurmijärven toimipisteestä. Aatrokoski oli yksi Nurmijärven ensimmäisistä lähihoitajakoululutuksesta valmistuneista. Hän sai heti toisen luokan harjoittelujaksolta kesätyöpaikan ja sen jälkeen yhä pidempiä sijaisuuksia samasta paikasta.

Nyt Aatrokoskella on vakituinen työpaikka ikäihmisten asumispalveluyksikkö Nurmilinnussa Kirkonkylällä. Hän täydentää kuitenkin parhaillaan opintojaan vanhassa opinahjossaan, jossa hän osallistuu kuolevan ihmisen hoitoa käsittelevään koulutukseen. Koulutus on vanhustyön erikoisammattitutkinnon valinnainen osa.

– Meillä on paljon saattohoitoja, ja tärkeä osa tätä työtä on saattaa henkilö kauniisti viimeiselle matkalle, Aatrokoski kertoo.

Aatrokosken ja hänen koulutukseen osallistuvan kolleegansa on tarkoitus jakaa koulutuksessa saatuja vinkkejä ja tietämystä koko työyhteisölle. Parhaillaan Aatrokoski etsii saattohoitoon liittyviä kehittämiskohteita omalta työpaikaltaan, jossa hän tulee suorittamaan myös koulutukseen liittyvän näyttökokeen.

– Tämä jää varmasti sitten käytäntöön meidän työpaikalle, hän uskoo.

Keuda Nurmijärven toimipisteessä Kuolevan ihmisen hoitaminen -koulutus on ensimmäinen tarjolla oleva Vanhustyön erikoisammattitutkinnon osa.

– Tarve tälle koulutukselle nousee työelämästä. Saattohoidon tarjoaminen eri hoitopaikoissa on hyvin epätasaista ja siihen liittyvä koulutus peruskoulutuksessa vaihtelevaa, kertoo hoitotyön opettaja Katja Riihimäki.

– Myös valtakunnallisesti on osoitettu tarve henkilökunnan osaamisen kehittämisen ja täydennyskoulutuksen tarve kuolevan ihmisen hoitamiseen liittyen, Riihimäki jatkaa.

Hänen mukaansa hoitoalan ammattilaiset, lähinnä lähihoitajat, ovat hakeutuneet tälle kurssille omasta mielenkiinnostaan.

– Työelämässä on tullut vastaan tilanne, joka on herättänyt kiinnostuksen asiaan.

Viime keväänä alkanut ja koronatilanteen vuoksi aikataulultaan venynyt koulutus on myös osoitus siitä, että Keuda haluaa profiloitua perustutkintojen lisäksi täydennyskoulutukseen. Vastaavanlainen koulutus on aiemmin järjestetty Järvenpäässä ja Mäntsälässä.

Lokakuussa Nurmijärvellä käynnistyy varhaiskasvatuksessa työskenteleville lastenhoitajille suunnattu ammattitutkintoon liittyvä koulutus Pedagogisen toimintakulttuurin toteuttaminen varhaiskasvatuksessa. Tähän koulutukseen on vielä mahdollista hakeutua. Molemmat koulutukset järjestetään monimuotokoulutuksina, joten ne sisältävät sekä lähiopetusjaksoja, etätehtäviä että omalla työpaikalla tehtävän kehittämistyön ja näytön.

– Nämä koulutukset ovat osa ammatillisen koulutuksen ja Keudan pyrkimystä työelämälähtöiseen yhteistyöhön, sanoo opinto-ohjaaja Eero Lounela.

Osapuolina tässä yhteistyössä ovat opiskelija, Keudan koulutusosaaminen ja työpaikka sekä TE-toimisto myöntämällä opinto-oikeuden työttömyysetuudella ja ostokoulutuksissa. Lounelan mukaan täydennyskoulutusta ja työnantajien toivomia räätälöityjä koulutuksia järjestetään Keudassa nyt monilla aloilla.

– Mikäli aikuinen tai nuori kokee tarvitsevansa jatkokoulutusta, Keudassa on jatkuva haku, ja sen kautta opintoihin hakeneet haastatellaan kerran kuukaudessa, Lounela sanoo.

Hänen mukaansa kyse on mullistavasta muutoksesta. Kun opiskelijoita otettiin aiemmin kerran vuodessa, nyt 10–15 henkilöä kuukaudessa haluaa tulla haastatteluun.

– Ammatillisen koulutuksen suosio on kasvanut koko Keudan alueella. Nurmijärven yksikössä on opiskelijoita enemmän kuin koskaan, noin 500, Lounela kertoo.

– Tyhjänpantiksi ei kannata työttömänä jäädä, se on kaikkein huonoin vaihtoehto. Älä jää kotiin makaamaan, katsotaan mitä voisit seuraavaksi ryhtyä tekemään, hän kannustaa työttömiä ja lomautettuja.

Opiskelumahdollisuuksia

Lisää opiskelupaikkoja lähihoitajakoulutukseen

Koska lähihoitajista on nyt kova pula, Keuda Nurmijärvi on saanut lisää opiskelupaikkoja lähihoitajakoulutukseen. Tähän koulutukseen voi hakea jatkuvan haun kautta. Lisätiedot: www.keuda.fi

Myös media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnossa on tilaa uusille opiskelijoille, samoin ravintola- ja cateringalan perustutkinnoissa. Myös näihin voi hakea jatkuvan haun kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.