Karjalaistyttö Saimin kokemukset kansien väliin – Eija Sandberg kirjoitti äitinsä tarinan kirjaksi

Saimi Virtanen (os.Rahunen) asuu nyt Heikkarin pienryhmäkodissa Kirkonkylällä. Kirja hiittolalaisen karjalaistytön riipaisevasta kasvutarinasta on juuti ilmestynyt. Elisa Jones

Esikoisteos Tumman verhon takana kertoo karjalaistyttö Saimin kokemuksista ennen ja jälkeen talvi- ja jatkosodan. Kirja on vastikään tullut painosta.

– Äiti oli hämmentynyt ja iloinen, kun sai kirjan käteensä. Unelmasta tuli totta! Palautetta on tullut jo lukijoilta ja heidän mukaansa kirja on mukaansatempaava ja teksti värikästä. Murteellista vuoropuhelua on helppo seurata, kertoo esikoiskirjailija ja Saimi Virtasen tytär Eija Sandberg.

91-vuotias Saimi Virtanen asui vuodesta 1946 lähtien Raalassa, ja hän on työskennellyt muun muassa sisäkkönä Raalan kartanossa sekä myöhemmin Kellokosken ja Nurmijärven sairaaloissa. Nyt hän asuu Kirkonkylällä Heikkarin pienryhmäkodissa.

Teos on Hiitolassa syntyneen äidin ja järvenpääläisen tyttären, kuvataiteilijan ja toimittajan, yhteistyöprojekti.

– Uskomatonta, miten äitini on kestänyt sellaista elämää, kun hän kymmenvuotiaana joutui sodan takia jättämään kaiken ja vielä toisen kerran tuli kipeä lähtö Laatokan rannalta, tytär sanoo.

– Teos kertoo valtavasta määrästä onnenhetkiä, menetyksiä, jäähyväisiä, luopumista, epävarmuutta, muuttoja ja muutoksia – Saimin elettyä elämää. Lisäksi osana pikkuveljen hurjat kokeilut ja uteliaisuus sodan aikaisiin vaarallisiin esineisiin heidän palattuaan kotiin välirauhan aikana, hän jatkaa.

Ajatus kirjasta kyti kauan Sandbergin mielessä. Karjala ja karjalaisuus ovat aina kiehtoneet kirjailijaa. Teos on hänen mukaansa pala kulttuurihistoriaa, josta lukija voi löytää samastumispintaa omaan, vanhempiensa tai isovanhempiensa elämään.

Sandbergin mukaan kirjan vaatimat haastattelut sujuivat hienosti, mutta prosessi kokonaisuudessaan oli aikaa vievä.

– Monet kappaleet vaihtoivat paikkaa, kun tuli uutta asiaa. Yhden asian muistelu johti toiseen kerta kerran jälkeen. Usein kirjoittaminen venyi yömyöhään ja äidin kokemukset raastoivat sydäntä ja purkautuivat ahdistuksen kyyneleinä, Sandberg muistelee kirjan syntyvaiheita.

Etenkin Anna-mummolla ja Hilma-tädillä on suuri osuus kirjan pienen tytön selviytymistarinassa. Isä, Juho Rahunen, oli pelottavan vahvatahtoinen mies, joka teki yksin päätöksiä huomioimatta kovinkaan paljon naisten mielipiteistä.

– On ollut rikkaus saada tehdä tämä kirja ja elää äidin elämää lapsesta aikuisuuden kynnykselle. Toivon, että mahdollisimman moni haastattelisi vanhempiaan heidän vielä eläessään ja tekisi muistelmat jälkipolville, Sandberg toteaa.

Kirja Tumman verhon takana on omakustanteinen ja sitä voi tiedustella ja varata kirjailijalta suoraan s-postilla sandbeija@gmail.com. Myöhemmin syksyllä kirja saadaan myös kaupoihin.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Nurmijärvellä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut