Yrittäjäaatteen puolestapuhuja Petri Graeffe: Enemmän paikallista sopimista, vähemmän kontrollia

Petri Graeffe toivoo muutoksia nykyiseen työaikalakiin. Anton Soinne

Petri Graeffe on ehtinyt 16 vuoden aikana nähdä Uudenmaan Yrittäjien toimitusjohtajana sen, kuinka askel askeleelta uudet asetukset, velvoitteet ja verot tekevät yrittämisestä kalliimpaa. Viimeaikaiset mielipidekirjoitukset ja poliittinen keskustelu esimerkiksi työpaikkojen vähentämisen ympärillä ei ole tullut yritysmaailman konkarille yllätyksenä:

– Kyllähän se on hätähuuto sen puolesta, että kilpailukyvyn puolesta täytyy tehdä jotain.

Graeffe uskookin itse vahvasti yrittäjäaatteeseen. Aikaisemmin urallaan PK-yrityksissä ja kunnallispolitiikassa vaikuttanut Graeffe näkee, että nykyisessä toimessaan hänellä on hyvät mahdollisuudet edistää ja vaikuttaa itselle tärkeisiin yhteiskunnallisiin teemoihin. Yrittäjien panosta hyvinvointivaltion rakennuksessa ei täytyisi vähätellä ja etenkin nyt koronakriisi on osoittanut, kuinka taloudellinen toimeliaisuus kulkee käsikädessä valtion rahoituspohjan kanssa.

Kuluneen vuoden aikana talous onkin kulkenut vahvasti elvytyksen polulla, niin valtiontalouksien kuin yksittäisten yritystenkin kohdalla. Kriisin hoidon suhteen Graeffe näkee valtion toimineen monilta osin oikein.

Yksinyrittäjien 2000 euron tuki tuli todella tarpeeseen, kuten kritiikkiäkin kerännyt Business Finlandin kehittämistukikin, jolla yritysten tuotekehitystä pidettiin käynnissä Suomessa. Myös työmarkkinajärjestöjen kanssa sovittu lakiesitys lomautusten vauhdittamisesta kerää Graeffelta kiitosta. Yleinen kustannustuki olisi kuitenkin pitänyt saada Graeffen mielestä nopeammin läpi.

Korona on kuitenkin toivottavasti vain väliaikainen kriisi, ja kuten UPM:n Kaipolan tehtaan sulkemisesta alkanut keskustelu osoittaa, ovat tietyt talouden ja työllisyyden edistämiseen tähtäävät rakenneuudistukset jääneet pahasti kriisin varjoon. Millaisia toimia Uudenmaan Yrittäjien toimitusjohtajalla olisi siis tarjota pöydälle?

Aika moneen asiaan tarvitaan nykyään jokin kortti, lupa tai todistus.

– Me (Uudenmaan Yrittäjät) uskomme, että työpaikoille olisi saatava huomattavasti enemmän mahdollisuuksia sopia paikallisesti esimerkiksi työajoista ja joustoista.

Nykyinen työaikalaki onkin pitkälti perintöä teollisen ajan Suomesta, vaikka nykyään globaali kilpailu ja myös ihmisten odotukset ovat muuttuneet.

– Kysyntäpiikkien aikaan työvoiman tarvetta on paljon ja silloin olisi hyvä pystyä sopimaan laajasti esimerkiksi työaikapankeista tai muista sen tyylisistä ratkaisuista, kertoo Graeffe.

– Totta kai niin, että työntekijöitä ei poljeta, vaan yhteisistä työpaikoista pidetään huolta.

Toinen selkeä kärkiteema on byrokratian ja kontrollin vähentäminen.

– Aika moneen asiaan tarvitaan nykyään jokin kortti, lupa tai todistus.

Graeffen mielestä on ainoastaan hyvä asia, että työhön vaaditaan ammattitaitoista työvoimaa, mutta pienemmällä byrokratialla ja luottamuksella uskottaisiin siihen, että yrityksillä on velvoitus tuottaa palvelua oikein.

– Aina on valitettavasti mukana niitä yrityksiä, jotka eivät hoida tehtäviään oikein tai jotka käyttävät työvoimaa väärin, mutta ei pitäisi lähteä siitä liikkeelle, että muutaman yrityksen vuoksi mustamaalataan kaikki.

Mitkään uudet säännökset eivät kuitenkaan vaikuta heti yrittäjien päätökseen aloittaa tai lopettaa yritys, vaan vaikutus on kasautuva. Graeffe näkee, että jokainen uusi asetus, vero tai velvollisuus vaikeuttaa yrittämisen aloittamista ja jatkamista.

Lisäksi päätökset vaikuttavat usein suhteellisesti rankemmin pieniin kuin suuriin yrityksiin.

– Yhteiskunnan rahoituspohja rakennetaan yritystoiminnan kautta, mikä mahdollistaa myös laadukkaat julkiset palvelut, Graeffe lisää vielä lopuksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut