”Vain sokeripalasta tunnistaa” – pandemia suojavarustuksineen muutti sairaalapastorin arkea

Johtava sairaalapastori Tiina Peippo kertoo saavansa voimaa, kun yhteys potilaan, omaisen tai sairaalan työntekijän kanssa löytyy. Ari Peltonen

Laura Ääri

Koko sairaala meni uuteen asentoon.

Näin kuvaa maaliskuista pandemian alkua johtava sairaalapastori Tiina Peippo Hyvinkään seurakunnasta. Hän työskentelee fyysisesti Hyvinkään sairaalassa sekä toimii Hyvinkään sairaanhoitoalueen sairaalapappien esihenkilönä.

– Oli ajateltava kaikkea käytännön kautta. Me sairaalapapitkin kävimme läpi hyvin ammattimaisen hygieniakoulutuksen ja saimme yllemme suojavaatteet. Vain sokeripalasta kauluksessa meidät tunnistaa.

– Jonkun kerran joku on huudellut takaapäin, kun on erehtynyt luulemaan toisentyyppiseksi kollegaksi, Peippo hymähtää.

Arkiset toimet ja uudet käytännöt piti keväällä omaksua nopeasti, koska tilanne eteni vauhdilla. Sairaudet ovat kiinteä ja pysyvä osa sairaalan olemusta, mutta nyt oltiin tekemisissä jonkin aivan uuden kanssa. Tämä sairaus oli tuntematon. Se oli vakava ja se tarttui.

– Sairaalan elämässä se tarkoitti valtavaa muutosta. Ja tietenkin omassa työssäni. Oli tuettava henkilökuntaa kriisin keskellä, oli kohdattava potilaat ja omaiset. Oli sopeuduttava rajoituksiin ja löydettävä keinot, kuinka kohtaamme toisemme kaiken keskellä.

Tiukimpien rajoitusten aikaan sairaalan sisällä esiintyi paljon yksinäisyyttä ja ihmisen ikävää.

Henkilökunnan tuki oli Peipon työlistalla keskeisimpiä asioita. Peippo kiittelee Hyvinkään sairaalan osastojen johtavaa henkilöstöä, joka tunnisti tuen tarpeen.

– He näkivät heti tilanteen alkaessa, että nyt tarvitaan purkua.

Työnohjaus on arkisissa ja normaaleissakin oloissa yksi osa Peipon tehtäväkenttää, mutta nyt sen painoarvo kasvoi entisestään.

– Oli niin monenlaisia asioita, joihin henkilökunta kaikessa siinä paineessa joutui sopeutumaan. Esimerkiksi pelko: Olenko itse turvassa? Voinko tehdä työni hyvin, kun olosuhteet ovat tällaiset?

Hyvinkään sairaalassa asioivat ja hoidettavana olevat potilaat ovat toinen merkittävä ryhmä, jonka kanssa Peippo ja hänen kollegansa tekevät työtä. Kolminaisuuden täydentävät omaiset.

– Pandemian alkaessa nämä kohtaamiset toisaalta muuttivat luonnettaan, toisaalta pysyivät samanlaisina.

– Kuten aina ihmisten kanssa, myös nyt pohdimme yhdessä merkityksellisyyttä. Mitä tämä tilanne, tämä pandemia ja tämä sairauteni merkitsee minun elämässäni? Mitä tämä merkitsee perheelleni ja läheisilleni? Mitä tämä merkitsee Jumala-suhteelleni?

Vaikka peruskysymykset pysyivät samoina, ympäröivä maailma oli – ja on edelleen – toisenlainen. Pandemia muutti vaikkapa omaisten tapaamiskäytäntöjä.

– Tiukimpien rajoitusten aikaan sairaalan sisällä esiintyi paljon yksinäisyyttä ja ihmisen ikävää, kertoo Peippo.

Milloin sairaalapastori kokee onnistuvansa?

– Kun yhteys löytyy. Kun tulee tunne, että tässä jaetaan yhteistä ihmisyyttä.

– On aina palkitsevaa, jos löydämme voimavaroja jostakin. Koska olen pappi, iloitsen hetkestä, jolloin tunnen Pyhän olevan läsnä.

Sitten on niitä toisenlaisiakin hetkiä.

– Välillä yhteyttä ei löydy. Sellaisiakin kohtaamisia on, kuten missä tahansa työssä, kertoo sairaalapastori.

Silloin on oltava kriittinen omia tunteitaan kohtaan.

– Työni voi silti olla riittävän hyvää, vaikka itsestäni ei aina tai juuri sillä hetkellä siltä tunnukaan, Peippo sanoo.

Ympäri Keski-Uuttamaata

Sairaalasielunhoito on ihmisen henkistä ja hengellistä auttamista sairauteen ja menetyksiin liittyvissä elämäntilanteissa.

Sairaalasielunhoidossa kunnioitetaan kunkin uskonnollista vakaumusta ja elämänkatsomusta uskonnonvapauden pohjalta.

Hyvinkään sairaanhoitoalueella johtava sairaalapastori Tiina Peippo toimii Hyvinkään sairaalassa.

Sairaalapapit myös Tuusulassa Kellokosken sairaalassa, Järvenpään päihdesairaalassa, Nurmijärvellä Kiljavan kuntoutussairaalassa ja Ridasjärven päihdehoitolaitoksessa.

Lähde: hyvinkaanseurakunta.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut