Korona on tuonut uusia asiakkaita diakoniatyöhön – "Nurmijärvellä kenenkään ei tarvitse kärsiä nälkää"

Hävikkituotejakelu osoittautui viime kesänä hyvin suosituksi Rajamäellä. Nyt kun diakonialounaat ovat käynnistyneet, jakelusta huolehditaan niiden yhteydessä. Kuvituskuva. Marko Happo
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Korona-aika on tuonut joukon uusia asiakkaita Nurmijärven seurakunnan diakoniatyöhön, kertoo Nurmijärven seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Tero Konttinen. Osa uusista asiakkaista on Konttisen mukaan ottanut suoraan yhteyttä seurakuntaan, osa on tullut Nurmijärven kunnan aikuissosiaalityön kautta.

– Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että asiakas on saanut Kelalta kielteisen toimeentulopäätöksen. Tällöin kunnan aikuissosiaalityö voi maksaa osan jostakin laskusta tai menosta ja diakoniatyö osan, Konttinen kertoo.

– Perustoimeentulo on selkeästi yhteiskunnan vastuulla, mutta se on hyvin niukka. Suurperhe esimerkiksi voi olla vuokralla isossa omakotitalossa tai jopa omistaa sen. Auton omistaminen on lapsiperheelle tärkeää kaupassa käymisen ja lasten harrastuksiin viemisen vuoksi. Tällaisia erityiskuluja toimeentulotuessa ei välttämättä huomioida, Konttinen sanoo.

Diakoniatyön vahvuuksia ovat hänen mukaansa joustavuus ja nopeus.

– Jos asiakas ottaa esimerkiksi maanantaina yhteyttä diakoniatyöhön, hän voi saada ajan jo tiistaiksi ja vaikkapa rästiin jäänyt lasku saadaan maksettua saman viikon torstaina tai seuraavan viikon tiistaina, Konttinen kertoo.

Tällainen avustaminen on osa normaalia diakoniatyötä, eikä liity erityisesti korona-aikaan. Koronavirus ja sen mukanaan tuomat irtisanomiset ja lomautukset ovat kuitenkin lisänneet työttömyyttä, jonka vuoksi aiempaa useamman ihmisen rahat eivät riitä välttämättömiin menoihin.

Myös diakoniatyön myöntämien osto-osoitusten määrä ruokakauppoihin on korona-aikana jonkin verran lisääntynyt.

– Osto-osoitukset ovat 20–100 euron suuruisia asiakkaan tilanteesta riippuen. Kun ihmiseltä on rahat loppu, hän tarvitsee rahaa ruokaan, eikä kenenkään tarvitse Nurmijärvellä kärsiä nälkää, Konttinen toteaa.

Koronan vuoksi Nurmijärven seurakunta polkaisi keväällä ja kesällä käyntiin joitakin toimintamuotoja, jotka ovat nyt loppuneet.

Kesän ajan katkolla olleita diakoniaruokailuja korvaamaan Rajamäellä käynnistettiin hävikkituotejakelu, joka päättyi 10. syyskuuta.

– Hävikkituotejakelu oli suosittu ja tarpeellinen koronakokeilu. Tuotteita kävi hakemassa yhdellä jakelukerralla 20–30 henkilöä, Konttinen kertoo.

Jakelu lopetettiin, koska diakonialounaat ovat jälleen syksyn myötä käynnistyneet ja niiden yhteydessä voidaan huolehtia myös hävikkituotteiden jaosta.

Koronan vuoksi keväällä aloitettu ikäihmisten kauppa- ja apteekkiapu toimi kesän ajan 30 vapaaehtoisen voimin. Apua sai noin 60 henkilöä. Kauppa- ja apteekkiapu loppui elokuun puolessa välissä, koska sille ei enää ollut tarvetta. Myös ikäihmisille suunnattu soittokampanja on nyt loppunut.

– Nyt nämä koronan vuoksi aloitetut diakoniatyön muodot on kertaalleen koeponnistettu ja hyviksi havaittu. Seuraamme herkeämättä koronatilannetta ja ryhdymme sen mukaisiin toimiin, mitä tilanne vaatii, Konttinen lupaa.

Ikäihmisten yhteissyntymäpäivät

Kevään synttärit järjestetään nyt

Nurmijärven seurakunta järjestää ikäihmisille yhteissynttäreitä. Juhliin kutsutaan puolivuosittain 70-, 75-, 80-, 85- ja 90-vuotiaat henkilöt.

Syntymäpäiviä jouduttiin keväällä lykkäämään koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi.

Kevään yhteissynttäreitä vietettiinkin 25.9. Klaukkalassa. Kirkonkylässä niitä vietetään 1.10. Kyse on kutsutapahtumasta.

Heinä–joulukuun välisenä aikana syntyneitä juhlistetaan marraskuussa. Heille ei vielä ole lähetettyä kutsuja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut