Vanhemmat vastustavat A2-kielen opetuksen lakkauttamista – adressi kerännyt 850 nimeä

Krista Kattilakoski (vasemmalla), Katja Pussila, Paula Jokijärvi, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen ja Karelia Jarva-G ül vastustavat A2-kielen opetuksen lakkauttamista. Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Lukuisat nurmijärveläisvanhemmat vastustavat kunnan suunnitelmaa lakkauttaa 4. luokalta alkavan vapaaehtoisen A2-kielen opetus.

A2-kielen opetuksen lopetus on esillä Nurmijärven sivistys- ja hyvinvointitoimialan ensi vuoden talousarvioesityksessä, jonka sekä hyvinvointilautakunta että sivistyslautakunta hyväksyivät (NU 9.9.2020). Esityksen mukaan A2-kielen opetus lakkautettaisiin siten, ettei uusia ryhmiä aloitettaisi 1.8.2021 jälkeen. Lopullisesti asiasta päättää Nurmijärven kunnanvaltuusto 11. marrakuuta.

Nurmijärveläisäidit Paula Jokijärvi, Krista Kattilakoski, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, Karelia Jarva-Gül ja Katja Pussila ovat lakkautusesityksestä pöyristyneitä.

–Muutimme kolme vuotta sitten Nurmijärvelle. Yksi muuttokriteereistämme oli se, että kouluissa tarjotaan riittävä kieliohjelma. Sen ei tarvitse olla yhtä laaja kuin Helsingissä, mutta sellainen, joka ei aseta lapsiamme eriarvoiseen asemaan muiden lähiseudun kuntien lasten kanssa, Pussila sanoo.

Hän uskoo, että A2-kielen mahdollinen lakkauttaminen vaikuttaa kielteisesti kunnan vetovoimaan.

– Päätöksen seurauksena osa lapsiperheistä pakkaa tavaransa ja muuttaa pois kunnasta. Lakkautuksesta saatava säästö onkin hyvin pieni suhteutettuna tähän.

Kunnan laskelmien mukaan A2-kielen opetuksen lakkauttamisesta saadaan ensimmäisenä vuonna noin 24 000 euron säästö.

Puolustaakseen A2-kielen opetuksen säilyttämistä vanhemmat ovat laatineet aiheesta adressin. Ensimmäisen viikon aikana siihen on kertynyt lähes 850 allekirjoitusta.

Vanhempien mukaan A2-kielen mahdollisella lakkautuspäätöksellä on kauaskantoiset vaikutukset nurmijärveläislasten ja -nuorten tulevaisuuteen. Lakkautuksen seurauksena lapsi voisi jatkossa opiskella englantia vuositasoilla 1–5, 6. luokalla alkavan keskipitkän ruotsin kielen lisäksi. Ensimmäinen mahdollisuus valita muita kieliä tulisi kahdeksannella luokalla (B2-kieli).

Jarva-Gülin mukaan mahdollinen lakkautuspäätös eriarvoistaa myös kaksikieliset lapset vieraiden kielten opinnoissa.

– Meillä puhutaan kotona englantia. Siinä vaiheessa, kun lapset menevät kouluun, he eivät pääsisi opiskelemaan mitään muuta vierasta kieltä kuin vasta ruotsia kuudennella luokalla.

Vanhemmat perustelevat A2-kielen opetuksen säilyttämistä myös useilla muilla tekijöillä. Vanhemmat muistuttavat, että tulevaisuuden työelämä edellyttää kattavaa ja monipuolista kielitaitoa. Lisäksi vieras kieli opitaan helpoiten lapsena.

– Yläasteella alkavan B2-kielen oppimäärä jää paljon vähäisemmäksi eikä sillä saavuta yhtä hyvää kielitaitoa, Pussila mainitsee.

Vanhempien mukaan A2-kielen opintojen puuttuminen eriarvoistaisi nurmijärveläisnuoret myös korkeakoulujen pääsykokeissa. He muistuttavat, että korkeakoulut siirtyvät pääsykokeista yhä enemmän kohti ylioppilastutkintotodistukseen perustuvia valintoja, mikä on entisestään kasvattanut pitkien valinnaisten kielten merkitystä.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen puolestaan muistuttaa, että A2-kielen mahdollinen poisto olisi vastoin Opetus- ja kulttuuriministeriön kansallisen kielivarannon visiota ja sen tavoitteita. Visiona vuoteen 2025 mennessä on lisätä uusien sukupolvien kielisivistystä ja kulttuuriosaamista sekä varmistaa kielitaitoisten ihmisten riittävyys tulevaisuuden työelämätarpeisiin. Suomen kielivarannon tilasta ja tasosta kertovaan selvitykseen on esitetty toimenpide-ehdotuksina muun muassa se, että A1-kielivalinnaksi valittaisiin jatkossa pääsääntöisesti muu kuin englanti ja että valinnainen A2-kieli varhennettaisiin alkamaan 3. luokalta, ja se olisi pääsääntöisesti englanti.

– Tuntuu käsittämättömältä, että Nurmijärvi on tekemässä ihan päinvastoin, Wallinheimo-Heimonen toteaa.

Vanhemmat haluaisivat lakkautuksen sijaan kehittää A2-kielen opetusta Nurmijärvellä esimerkiksi siten, että ryhmiä muodostettaisiin joustavasti yli koulurajojen ja etäopetusta hyödyntäen, jotta yhä useampi lapsi pääsisi kieliopintojen pariin.

– Teknologiaa hyödyntämällä kunta voisi tarjota A2-kielen opetuksen nykyistä kustannustehokkaammin. Jo koronakevään mukanaan tuomat poikkeusjärjestelyt osoittivat , että lapset pystyvät hyvin etäopiskelemaan, Kattilakoski toteaa.

Vanhemmat toivovat myös, että säästöesitykset perustuisivat kunnollisiin vaikutusarviointeihin, jotka olisivat myös lautakuntien kokousten esityslistoilla ja pöytäkirjoissa kaikkien nähtävillä.

– Vaikutusarvioinnit puuttuvat sekä A2-kielen että oppilaskuljetuksiin kohdistuneen säästöesityksen osalta kokonaan. Jokainen meistä ymmärtää, että olemme vaikeiden ratkaisujen edessä. Päätösten tulisi kuitenkin perustua selvityksiin eri vaihtoehtojen vaikutuksista , Pussila sanoo.

Myös Karelia Jarva-Gül peräänkuuluttaa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä päätöksenteossa.

– Päättäjien ulostuloissa ei ole selvitetty, mitä muita säästökohteita oli vaakakupissa, mistä muusta olisi mahdollista säästää?

Adressi A2-kielen opetuksen säilyttämiseksi Nurmijärvellä: adressit.com/adressi_a2-kielen_opetuksen_sailyttamiseksi_nurmijarvella

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.