Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sivistysjohtaja A2-kielen mahdollisesta lakkautuksesta: Lakisääteiset palvelut pystyttävä varmistamaan

Nurmijärven sivistys ja hyvinvointitoimialan vuoden 2021 talousarvioesitystä, ja siihen sisältyviä säästöesityksiä, valmistelemassa ollut Nurmijärven kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvonen muistuttaa, että kunnan taloustilanne on huolestuttava ja sen takia kunnan menoja on pakko karsia.

– Meidän tulee pystyä varmistamaan kunnan lakisääteiset palvelut ja tämän vuoksi meidän tulee priorisoida palveluja ja määrittää yhteisesti, mitkä toiminnot ovat tässä tilanteessa tärkeämpiä kuin toiset. A2-kieli on ei-lakisääteistä palvelua valinnaisena oppiaineena, Hirvonen sanoo.

Hän muistuttaa, että lautakunnille esitettiin mahdolliset säästökohteet ja jäsenet tekivät kunnan päättäjinä arvovalinnat säästökohteista.

– Talousarviovalmistelun yhteydessä kartoitimme erilaisia, mahdollisia säästökohteita, mutta ilman palvelujen priorisointia säästömahdollisuudet ovat rajalliset. Tämän vuoksi on tärkeää jatkaa keskustelua, etsiä yhdessä ratkaisuja tilanteeseen sekä tehdä rakenteellisia uudistuksia kunnan talouden tasapainottamiseksi.

Runsas vuosi sitten Nurmijärvellä karsittiin A1-kielivalikoimaa siten, että tarjolle jäi vain englanti. Samassa yhteydessä Hirvonen kommentoi (NU 29.5.2019), että kunnan on tarkoituksena panostaa jatkossa A2-kielivalikoimaan.

Näin myös hetkellisesti kävikin, sillä vanhempainfoorumeiden esitysten pohjalta sivistys- ja hyvinvointitoimiala esitti espanjan kielen lisäämistä suomenkielisen perusopetuksen kieliohjelmaan 1.1.2020 alkaen. Lisäyksen jälkeen A2-kielenä on tarjottu espanjan, ranskan, ruotsin, saksan ja venäjän kieliä.

Nyt kuitenkin esillä on A2-kielen opetuksen lakkauttaminen kokonaan.

–  Kunnan taloudellinen tilanne on muuttunut kuluneen vuoden aikana oleellisesti verrattuna kevääseen 2019, Hirvonen kommentoi aiempaa lausuntoaan.