Valtuustoaloite: Heikkarin toiminnan jatkamisen mahdollisuuksia kartoitettava

Heikkarin palvelutalo sijaitsee Kirkonkylän keskustassa. Riikka Jokinen
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärven kunnanvaltuutetut ja hyvinvointilautakunnan jäsenet Riina Mattila (kok.), Maritta Kopsala (vihr.) ja Mira Lappalainen (ps.) vaativat kunnan viranhaltijoita, hyvinvointilautakunnan luottamushenkilöitä, järjestöjä ja Nurmijärven Onnenkimpale ry:n edustajia kartoittamaan Kirkonkylässä sijaitsevan Heikkarin toiminnan jatkamisen mahdollisuuksia hyvinvointipalveluiden tuottamiseksi kunnan asukkaille, erityisesti ikäihmisille ja vammaisille.

He jättivät aiheesta valtuustoaloitteen edellisessä kunnanvaltuuston kokouksessa.

Aloitteessa toivotaan Onnenkimpaleen Heikkarin palvelutalossa tarjottavien palveluiden kehittämistä ja ikäihmisten ja vammaisten palveluiden säilyttämistä.

– Nurmijärven kunnan hyvinvointilautakunta on keskustellut syyskuun 2020 kokouksessa Heikkarin palvelutalon tilanteesta ja todennut, että palvelutalon toiminnan alasajo heikentää merkittävästi alueen asukkaiden hyvinvointia, erityisesti ikäihmisten ja vammaisten hyvinvoivinta ja palveluiden saavutettavuutta.

– Nurmijärven kunnan säästösuunnitelma Heikkarin toiminnan alasajossa voi aiheuttaa kunnalle merkittäviä taloudellisia tappioita pahoinvoinnin kasvun ja palvelutarjonnan heikentymisen lisäksi, aloitteessa todetaan.

Lisäksi aloitteessa todetaan, ettei Onnenkimpaleella ole mahdollisuutta ylläpitää palvelutiloja omalla kustannuksellaan.

– Vaarana on siis myös koko yhdistyksen toiminta mukaan lukien Kissankellon allasosaston toiminta Klaukkalassa, 24 ympärivuorokautista palveluasumispaikkaa ja 29 tavallista palveluasuntoa.

Aloitteen mukaan Heikkaria on kehitetty ikäihmisten matalan kynnyksen kohtaamispaikaksi ja erityisesti lakkautetussa ravintola Heikkarin Helmessä on käynyt paljon ikäihmisiä.

– Heikkaria käyttävät alueen yhdistykset, lapsiperheet ja harrastusryhmät. Heikkarin sijainti on erinomainen hyvinvointipalveluiden tarjoamiseksi Kirkonkylän ja lähialueiden asukkaille. Vuosittain näissä tilaisuuksissa on useita tuhansia käyntejä, yksistään Nurmijärven Invalidien kerhoilloissa noin viisisataa.

Aloitteen tekijät muistuttavat myös, että Heikkarin palvelutilojen (päiväkeskus, kehitysvammaisten työkeskus ja ravintola) rakentamiseen saatiin RAY:lta vuonna 2003 noin 1,6 miljoonaa euroa avustusta.

Avustuksen kohteena olevaa omaisuutta ei saa aloitteen tekijöiden mukaan käyttää pysyvästi muussa kuin avustuspäätöksessä määrätyssä tarkoituksessa 20 vuotena aikana eikä omaisuuden omistus- tai hallintaoikeutta saa luovuttaa tänä aikana toiselle.

– STEA:lta (entinen RAY) saadun tiedon mukaan Heikkarin palvelutiloja koskevat rajoitukset ovat voimassa vuoden 2024 kevääseen. Avustusehtojen vastainen tilojen käyttö johtaa avustuksen osittaiseen takaisinperintään.

Aloitteessa toivotaan myös vuokra-avustusta Heikkarin tiloja käyttäville yhdistykselle.

Aloitteen taustalla on Heikkariin kohdistuneet viimeaikaiset muutokset.

Keusote ilmoitti aiemmin lakkauttavansa ikäihmisten päiväkeskustoiminnan Heikkarissa ja siirtävänsä sen Toreeninmäkeen.

Keusote myös irtisanoi Heikkaria koskeneen vuokrasopimuksen Nurmijärven kunnan kanssa. Pian tämän jälkeen kunta irtisanoi vuokrasopimuksen Onnenkimpaleen kanssa Heikkarin päivätoimintapalvelun tiloista.

Lisäksi Heikkarissa toimineen, Aleksia-liikelaitoksen Heikkarin Helmi -ravintolan toiminta on päätetty lakkauttaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut