Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tyttöjen sukuelinten silpomisesta tulossa oma säännös lakiin – Lakivaliokunta hyväksyi kansalaisaloitteen osittain

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisesta on tulossa rikoslakiin oma rangaistussäännöksensä. Eduskunnan lakivaliokunta päätti tänään asiasta yksimielisesti ja haluaa hallituksen ryhtyvän toimiin mahdollisimman ripeästi.

Lakivaliokunta asettui näin tukemaan kansalaisaloitetta, jonka mukaan tyttöjen sukuelinten silpominen pitäisi kieltää erillisellä lailla.

Valiokunta ei kuitenkaan nähnyt erillistä lakia tarpeelliseksi, vaan sen mukaan asiaa voitaisiin edistää erityisellä rangaistussäännöksellä. Myös muita rikoslain vaihtoehtoja kannattaisi valiokunnan mukaan selvittää.

Silpominen on nykylaissakin kiellettyä, mutta kansalaisaloitteen ja nyt myös lakivaliokunnan mielestä sen selkeämpi kriminalisointi olisi tarpeen.

– - Vaikka meillä ei ole tapana luoda erillislakia, eikä niin tehdä nytkään, haluamme selkeyttä rangaistavuuteen. Erityinen rangaistussäännös antaa vahvan viestin Suomen tuomitsevasta linjasta tätä vastenmielistä käytäntöä kohtaan, toteaa tiedotteessaan valiokunnan jäsen Jouni Ovaska (kesk.).

Moni lakivaliokunnan jäsen lähetti heti päätöksen jälkeen tiedotteet, joissa lakivaliokunnan päätöstä kiitettiin.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri (ps.) sanoo tiedotteessa, että Suomessa on selvitysten mukaan noin 3 000 silpomisvaarassa olevaa tyttöä. Hän toteaa, että tuomioita silpomisesta ei ole vielä annettu.

– Rikoslain tulee olla tältä osin ehdottoman selkeä. Tyttöjä ja naisia ei silvota!

Valiokunnan kokoomuslaiset jäsenet kiittävät päätöstä ihmisoikeuksien sekä tyttöjen ja naisten itsemääräämisoikeuksien voitoksi.

– Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on järkyttävä väkivallan muoto, joka on kitkettävä Suomesta, sanoo tiedotteessa Pihla Keto-Huovinen (kok.).

Kokoomusedustajat painottavat, ettei kriminalisoinnin selkeyttäminen yksin riitä, vaan silpomisen vastaisessa työssä tarvitaan lisäksi useita eri viranomaisten toimivaltaan kuuluvia ehkäiseviä toimia.

Perussuomalaiset haluaisi ulottaa silpomiskiellon myös poikiin.

– Poikien osalta oikeustila on kestämätön. Lähtökohtaisesti poikiin kohdistuva toimenpide voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön, mutta korkein oikeus on ratkaisuissaan linjannut perusteita, joka oikeuttavat vanhemman toiminnan. Tämä loukkaa lasten yhdenvertaista oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen. Lainsäätäjän tulee ottaa tähän kantaa, Meri linjaa tiedotteessa.