Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joko se kesä meni? Nyt on ryhdyttävä laittamaan mökkiä talvikuntoon, tässä tärkeimmät ohjeet

Kesämökkejä ryhdytään pian laittamaan talviteloille, mutta siinä on hyvä muistaa muutama tärkeä ohje.

Yleisimmät talvikautena mökillä sattuvat vahingot ovat laiterikot ja myrskyjen aiheuttamat vahingot. Myös murrot ja vesivuodot aiheuttavat vahinkoja.

Vesivahingot yleistyvät pakkastalvina ja ovat yleisesti kalleimpia vahinkoja, toteaa Pohjola Vakuutus tiedotteessa. Vapaa-ajan asunnon putket on siis tyhjennettävä ja suljettava tonttivesijohdon sulkuventtiili ja vesipumppu, jos asuntoa ei lämmitetä kylmänä vuodenaikana.

Ilmalämpöpumput ovat yleistyneet mökeilläkin ja myös niiden aiheuttamat vahingot näkyvät laiterikkovahinkojen suuressa määrässä, Pohjola huomauttaa.

Suurin vaara on erityisesti ympäri vuoden käytettävillä vapaa-ajanasunnoilla, joissa ilmalämpöpumppu jätetään ainoaksi lämmönlähteeksi.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on herkkä sääilmiöille. Laite saattaa jäätyä ja mennä rikki. Neuvo on, ettei ilmalämpöpumppua jätetä ainoaksi lämmönlähteeksi.

Arvotavaraa ei kannata jättää talveksi mökille. Perämoottorit lukkojen taakse ja mökin verhot auki niin, että varkaat näkevät ettei mitään varastettavaa ole.

Tehokas tapa murtojen estoon ovat tarrat, jotka kertovat valvontalaitteista kuten kameroista.

Mökkitielle voi hankkia puomin, mutta se pitää erottua maastosta selkeästi törmäysten ehkäisemiseksi.

Myrskyvahinkojen varalta kaikki irtain tavara on siirrettävä suojaan. Rakennusten kattopeltien kiinnitys kannattaa tarkistaa vähintään kerran vuodessa.

Jos pihassa on lahonneita puita, omistajan velvollisuus on huolehtia niiden poistamisesta.

Hormien ja tulisijojen kunto pitää tarkistaa määräajoin. Niihin kertynyt palamisjäte aiheuttaa palovaaran.

Jos vapaa-ajanasunto on ympärivuotisessa käytössä, tulisijat pitää tarkastaa ja nuohota kerran vuodessa. Jos se on käytössä vain osan vuodesta, riittää nuohous kolmen vuoden välein.