Nurmijärven joukkoaltistumisten seurauksena karanteenissa nyt n. 350 henkeä – näin uusia tapauksia pyritään välttämään

Korona: Karanteeniin asetettuja testataan nyt aktiivisesti.

Klaukkalan jäähallin parkkipaikalla tehdään nyt koronatestejä aktiivisesti. Keusoten mukaan testauskapasiteetti on tällä hetkellä riittävä, ja sitä voidaan tarpeen tullen myös kasvattaa. Kuvituskuva. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärvellä on viime viikon tavoin todettu useita uusia joukkoaltistumisia koronavirukselle.

Maanantaina Keusote tiedotti joukkoaltistuksesta Lepsämän koulussa 1.–2.luokan keskuudessa ja NJS:n 2011–2012 -syntyneiden tyttöjen jalkapalloharjoituksissa.

Tiistaina illalla tuli tieto Mäntysalon koulussa tapahtuneista joukkoaltistuksista. Tartunnat liittyivät perheenjäsenten väliseen tartuntaketjuun.

Käytännössä toinen tartunta on tapahtunut Haikalan koulun puolella 1.luokan keskuudessa ja toinen tartunta Mäntysalon koululla 5.luokan keskuudessa.

Altistumisen vuoksi Keusote asetti noin 40 22.9. altistunutta 1. ja 5. luokan oppilasta ja osan henkilökuntaa karanteeniin.

Yhteensä karanteenissa on Nurmijärvellä kahden viime viikon aikana tapahtuneiden joukkoaltistusten seurauksena nyt noin 350 henkeä. Vaikka osan joukkoaltistuksista on todettu liittyvän toisiinsa, niin Keusoten selvityksen mukaan kaikilla ei kytköksiä toisiinsa.

Joukkoaltistumisia on useita, mutta kaikki eivät kuitenkaan näyttäisi olevan samasta lähteestä.

– Joukkoaltistumisia on useita, mutta kaikki eivät kuitenkaan näyttäisi olevan samasta lähteestä tällä hetkellä, Keusoten johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen vahvistaa.

Kuntalaiset ovat ihmetelleet sitä, miten joukkoaltistumisia voi ilmetä yhtäkkiä näin paljon, ja kritiikkiä on annettu siitä, että joukkoaltistumisista on tiedotettu pahimmillaan vasta kymmenen päivän päästä.

Laitinen-Parkkosen mukaan joukkoaltistumisten selvittely on vaativaa työtä, jossa viivettä tuo se, että positiivinen henkilö itse joutuu hyvin tarkkaan muistelemaan päivien kulkua, usein jopa useiden päivien taakse minuuttien tarkkuudella ja asiat voivat täydentyä myös vähitellen.

– Toinen viiveen syy voi olla se, että henkilö ei lievien oireittensa vuoksi hakeudu testiin vasta kuin tilanteen jatkuessa, jolloin tartuttavuus on ollut jo useampia päiviä käynnissä ennen kuin tulosta saadaan, Laitinen-Parkkonen kuvaa.

Laitinen-Parkkosen mukaan koronatesteihin pääsee nyt tarvittaessa nopeastikin.

– Testeihin pääsee nyt hyvin, pääosin samana päivänä, mutta tulokset saadaan toki vasta vajaan 40 tunnin kuluttua.

Miten sitten uusia joukkoaltistumisia voitaisiin välttää?

– Ohjaamme tällä hetkellä karanteeniin asetettuja niin, että he hakeutuvat testeihin vaikka heillä ei ole oireita. Näin vähennämme seuraavan ketjun syntymisen mahdollisuutta.

Samalla Keusote painottaa maskien käytön tärkeyttä, turvavälejä, käsihygieniaa ja sitä, että kouluun tai harrastuksiin ei lähdetä edes lieväoireisena.

Miksi vain osa oppilaista on karanteenissa?

Kuntalaisia on pohdituttanut myös se, millä perusteella karanteenipäätös tehdään. Lepsämän koulun osalta on esimerkiksi ihmetyttänyt se, että miksi karanteeniin asetettiin vain osa 1.–2.-luokan oppilaista, ja mm. samoissa Lintumetsän väistötiloissa opiskelevat kolmoset jatkavat lähiopetuksessa.

– Karanteenipäätös tehdään täällä Keusotessa terveysviranomaisen toimesta. Altistumisperusteet liittyvät positiviisen henkilön läheisyydessä (2 m) vietettyyn yhteenlaskettuun aikaan (15 min). Satunnaisia ohikulkijoita ei esimerkiksi lasketa lähikontaktiksi, Laitinen-Parkkonen vastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut