Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukiot siirtyvät ensi viikolla osittaiseen etäopetukseen – peruskoululaiset jatkavat lähiopetuksessa

Nurmijärven lukion Kirkonkylän ja Rajamäen toimipisteiden opiskelijat siirtyvät osittaiseen etäopetukseen ensi tiistaina 6. lokakuuta.

Syynä tällaiseen ratkaisuun on Nurmijärven kunnan tiedotteen mukaan koronavirustartuntojen määrän kasvu Nurmijärven kunnan alueella ja Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän jäsenkunnissa.

– Osittaiseen etäopetukseen siirtymisellä pyritään pienentämään tartuntariskiä. Samalla pyrimme mahdollistamaan, että opiskelijat saisivat edes osittain lähiopetusta tulevan jakson aikana, tiedotteessa kerrotaan.

Lähiopetuksessa ja etäopetuksessa olevia opetusryhmiä vuorotellaan siten, että yksi vuosikurssi kerrallaan siirtyy etäopetukseen viikoksi kerrallaan.

Mikäli kurssilla on monen eri vuosikurssin opiskelijoita, kurssilla noudatetaan sen vuosikurssin aikataulua, jolle kurssi on ensisijaisesti suunnattu. Koeviikolla tavoitteena on, että kaikki opiskelijat ovat lähiopetuksessa erillisen koeviikon aikataulun mukaisesti.

Lukiossa toimivia muistutetaan tiedotteessa myös huomioimaan kasvomaskisuositus ja muut hygieniakäytänteet jatkossakin lähiopetukseen osallistuttaessa.

Tärkeimpänä on kotiin jääminen, jos on minkäänlaisia koronaan viittaavia oireita, sekä koronatesteihin hakeutuminen. Nurmijärven ja muun Keusoten alueen asukkaat voivat tehdä koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi.

Etäopetuksessa olevat Nurmijärven lukion opiskelijat saavat halutessaan kouluruoan myös etäopetusviikolla, vaikkei oppilaitoksella ole lukiolain mukaan velvollisuutta järjestää kouluruokailua lukiolaisten etäopetusjaksolla.

– Lukiolaiset noutavat ruoat kerralla koko viikoksi, kun siirtyvät etäopetusviikolle. Aterioiden jaon yhteydessä noudatetaan hyvää käsihygieniaa ja turvaetäisyyksiä, sanoo Nurmijärven kunnan opetuspäällikkö Kati Luostarinen.

Myös Arkadian Yhteislyseo tiedottaa verkkosivuillaan oppilaitoksen osittaisesta siirtymisestä etäopetukseen ensi viikosta lähtien. Päätöksen kerrotaan syntyneen yhteistyössä Nurmijärven kunnan kanssa.

Etäopetus toteutetaan Arkadiassa samalla tavoin kuin Nurmijärven lukiossa, samoin kouluruokailu.

Vaikka Nurmijärven kunnan perusopetuksessa on viime päivinä todettu useita joukkoaltistumisia, ala- ja yläkouluissa jatketaan lähiopetuksessa. Miksi?

– Perusopetuksen oppilaan oikeus lähiopetukseen on vahva ja etäopetukseen siirrytään vain erityisen poikkeuksellisissa olosuhteissa. Toisen asteen opiskelijoitakaan ei lievin perustein siirretä etäopetukseen, mutta tämän ikäisillä nuorilla on jo enemmän valmiuksia opiskella itsenäisesti, kertoo Nurmijärven kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvonen.

Hänen mukaansa perusopetuslakiin tehtiin kesän aikana muutos, joka mahdollistaa tarvittaessa vuorottelun lähi- ja etäopetuksen välillä. Muutos on kirjattu 20 a §, joka on voimassa elokuun ensimmäisestä päivästä kuluvan vuoden loppuun. Pykälässä säädetään, että jos opetusta ei tartuntatautilain 58 § mukaan voida järjestää turvallisesti lähiopetuksena, voidaan opetuksessa siirtyä opetuksen järjestäjän päätöksellä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, jos se on opetuksen järjestämiseksi välttämätöntä.

– Päätös voidaan tehdä enintään yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan ja vain siinä tapauksessa, että tartuntatautiviranomainen, meillä Keusote, arvioi koronatilanteen sellaiseksi, että edellä mainitun päätöksen tekeminen on välttämätöntä, Hirvonen sanoo.