Vanhusneuvoston Erkki Partanen suomii kuntaa ja Keusotea – "ikäihmiset sivuutetaan päätöksenteossa"

Keusoteen on Erkki Partasen mielestä iskenyt palvelujen digitalisoinnissa vauhtisokeus. Taina Joutsen

– Kun ihminen jää eläkkeelle, ajatellaan helposti, että hänen trippimittarinsa nollaantuu saman tien. Ei se niin ole. Hänen hankkimansa kokemus pitäisi pystyä hyödyntämään jatkossakin muiden ihmisten hyväksi, sanoo Nurmijärven vanhusneuvoston metsäkyläläinen puheenjohtaja Erkki Partanen. Ennen eläköitymistään Partanen työskenteli 13 vuotta Eläkkeensaajien Keskusliitossa.

Partanen on arvostellut tiukasti ikäihmisten kohtelua ja heidän sivuuttamistaan päätöksenteossa Nurmijärven Uutisten mielipidekirjoituksessa (NU9.9.20) Ikäihmiset tärkeitä vain juhlapuheissa ja lupauksiss a. Miksi näin?

– Minua hämmentää se, että vanhuspalvelulaki määrittää vanhusneuvostolle useita tehtäviä, mutta päätöksenteossa vanhus- ja vammaisneuvostot unohdetaan täysin. Luottamus syntyy kuitenkin käytännön tekojen kautta, Partanen sanoo.

Esimerkiksi hän nostaa palvelutalot, joiden suunnittelussa vanhus- ja vammaisneuvostot on unohdettu kokonaan. Kirkonkylällä sijaitsevan vanhustentalo Toimelan tiloissa ei asukkaiden tarpeita ole otettu riittävästi huomioon ja Klaukkalassa sijaitsevan Lumikellon parvekkeille ei pääse pyörätuolilla.

Vanhusneuvosto joutui myös taistelemaan saadakseen antaa lausunnon Nurmijärven kunnan hyvinvointisuunnitelmasta. Palveluverkkosuunnitelmasta vaikuttamistoimielimet kuten vanhusneuvosto ovat nyt päässeet antamaan lausuntona.

Keusotekaan ei saa Partaselta suitsutusta. Hänen mukaansa se on heikentänyt omaishoitajien asemaa ja vammaispalvelulaissa määriteltyä kuljetuspalvelua. Kotihoito- ja kotisairaanhoito saavat kiitosta, mutta hoitotarvikejakelua Partanen nimittää kukkaseksi Keusoten sisällä.

– Henkilökohtaista palvelua ei ole, soittopyyntöihin vastaaminen venyy ja netin kautta tehdyt tilaukset ovat etusijalla.

Partasen mielestään Keusotessa valitseekin digitalisoinnin suhteen vauhtisokeus.

– Mitä tekee ikäihminen, jolla ei esimerkiksi ole älypuhelinta? hän kyselee.

– En vastusta digitalisoitumista, mutta kyllä siinä pitäisi huomioida nekin, joilla ei ole mahdollisuutta tai taitoa digitaalisten palvelujen käyttöön.

Partanen korostaa myös terveyskeskuksen palvelujen tärkeyttä, sillä muuten yhä suurempi joukko ikäihmisiä tarvitsee hänen mukaansa jatkossa laitoshoitoa.

– En tule ikinä hyväksymään sähköisiä terveystarkastuksia, joissa asiakasta ei tavata lainkaan.

Partasen mielestä ikäihmiset tarvitsevat jatkossakin henkilökohtaista opastusta terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Kehitys on kuitenkin päinvastainen. Esimerkiksi Kirkonkylän terveyskeskuksessa sijainneen ikäihmisten asiakasohjauksen neuvontapisteen ovet avautuvat nyt vain ajanvarauksella.

Keusote on perustellut monien palvelujen alasajoa sillä, ettei muissa sen kunnissa ole vastaavaa palvelua.

– Keusote puhuu yhdenvertaisista palveluista pyrkiessään yhdenmukaistamaan siihen kuuluvien kuntien palveluja. Yhdenvertaisuus tarkoittaa, että kaikki ihmiset ovat lain edessä saman arvoisia, Partanen miettii.

– Ei pitäisi lähteä siitä, että kaikissa kunnissa tulee olla samanlaiset palvelut. Hyviä toimintatapoja ei pitäisi ajaa alas, vaan niistä pitäisi ottaa oppia, hän jatkaa.

Esimerkki hyvän toiminnan alasajosta on Partasen mielestä Heikkarin päiväkeskus Kirkonkylällä.

– Kun Heikkaria rakennettiin, tarkoituksena oli luoda monialainen ikäihmisten palvelukortteli. Nyt keskellä palveluja on tilat, mutta päivätoiminta siirrettiin Toreeninmäkeen, joka on sivussa kaikesta, Partanen arvostelee.

– Heikkarin ateriapalvelujen loputtua niiden käyttäjille on esitetty vaihtoehtoisena palveluna kunnantalon alakerrassa toimivaa Ateriakeidasta. Näkövammaiset ja rollaattorin kanssa liikkuvat eivät kuitenkaan pääse sinne, koska ovet eivät aukea ja on kynnyksiä ja muita esteitä.

Partasen mukaan päättäjien pitäisi itse kokeilla pyörätuolilla liikkumista. Sen jälkeen tilanne voisi olla toinen.

Hän muistuttaa vielä, että vaikka Keusote nyt vastaa Nurmijärven sote-palveluista, kunnan tehtävänä on edelleen kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut