Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuustoaloite vaatii: A2-kielen opiskelu turvattava Nurmijärvellä

Nurmijärven kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen puheenjohtaja Virpi Räty (kok.) ja 13 muuta vaativat A2-kielen opiskelun turvaamista Nurmijärvellä. He jättivät aiheesta valtuustoaloitteen edellisessä valtuuston kokouksessa.

A2-kielen opetuksen lopetus on esillä Nurmijärven sivistys- ja hyvinvointitoimialan ensi vuoden talousarvioesityksessä, jonka sekä hyvinvointilautakunta että sivistyslautakunta hyväksyivät (NU 9.9.2020). Esityksen mukaan ei-lakisääteinen A2-kielen opetus lakkautettaisiin siten, ettei uusia ryhmiä aloitettaisi 1.8.2021 jälkeen.

Valtuustoaloitteessa muistutetaan, että koulutuksen osalta olisi erittäin tärkeää, ettei opetuksen tuntikehystä jouduttaisi nykyisestä leikkaamaan ja sitä kautta suurentamaan opetusryhmiä.

– Moni ei-lakisääteinen palvelu on lasten ja nuorten tulevaisuuden kannalta merkityksellinen, näistä esimerkkinä A2-kielen opiskelumahdollisuus ja sitä kautta saavutettava monipuolinen kielitaito. Ilman A2-kielen tarjontaa emme myöskään erottuisi eduksemme houkuttelevana koulutuskuntana lapsiperheille, aloitteessa kirjoitetaan.

Aloitteen allekirjoittaneet esittävätkin, että A2-kielten opetus olisi ensisijaisesti pyrittävä säilyttämään Nurmijärvellä lähiopetuksena perusopetuksessa. Aloitteen mukaan A2-kielen turvaamiseksi on kuitenkin myös hyvä selvittää vaihtoehtoisia A2-kielten opetustapoja

– Näitä voitaisiin hyödyntää myös tarvittaessa mahdollisina poikkeusaikoina väliaikaisesti.

Allekirjoittaneet esittävät, että kevääseen 2021 mennessä tutkittaisiin ja selvitettäisiin erilaisia vaihtoehtoisia A2-kielen toteuttamistapoja, kuten erilaisia etäopetus/hybridimalleja. Lisäksi tulisi kartoittaa opetusmateriaalisen soveltuvuutta ja opetusmateriaalin kehittämismahdollisuuksia sekä analysoidaan kustannuksia sekä toiminnan vaikuttavuutta.

– Johtopäätösten jälkeen harkittaisiin etäopetusluvan hankkimista A2-kielten opettamiseen sekä valtionapua tämän opetusmallin kehittämiseen niin opetustekniikan kuin -materiaalinkin osalta. Näin voisimme turvata A2-kielten opetuksen säilymisen Nurmijärven kunnassa tulevaisuudessakin, aloitteessa sanotaan.