Nurmijärven koulu- ja päiväkotisuunnitelmat palaavat vielä valmisteluun – päättäjät vaativat lisäselvityksiä

Kunta: Lautakunnat eivät hyväksyneet virkamiesten esitystä palveluverkosta, vaan vaativat useita lisäselvityksiä.

Tulevat koulupaikat ovat vielä avoinna, kun palveluverkkosuunnitelma palautettiin valmisteluun. Kuvituskuva. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven kunnan lautakuntien luottamushenkilöt eivät hyväksyneet kunnan virkamiesten esitystä palveluverkkosuunnitelmasta (NU 30.9.), vaan kaikki viisi lautakuntaa päättivät palauttaa asian valmisteluun.

Niin asemakaava- ja rakennus-, tekninen-, elinvoima-, hyvinvointi- kuin sivistyslautakunta sekä Aleksian johtokunta käsittelivät lausuntojaan keskiviikkona. Aleksian liikelaitoksen johtokunta oli asiaa käsitelleistä tahoista ainut, joka antoi kokouksessaan lausunnon suunnitelmasta.

Jokaisessa lautakunnassa asian palauttamista esittivät keskustapuolueen edustajat.

Yhtenäisessä palautusesityksessä kritisoitiin sitä, että palveluverkkosuunnitelma esiteltiin lautakuntien edustajille ensimmäistä kertaa keskiviikon kokouksessa, ja lausunnot olisi pitänyt antaa heti esittelyn jälkeen. Päättäjät huomauttivat, etteivät lautakunnat ole voineet antaa näihin esityksiin omaa evästystään, ja siksi lautakunnat päättivät antaa keskiviikon kokouksessaan vain evästykset varsinaisen lausunnon valmistelua varten.

Päättäjät jäivät kaipaaaman lisäselvityksiä mm. lähitulevaisuuden rakentamisennusteista, Maanitun koulun kustannusarvion perusteista, Klaukkalan koulukampuksen liikenneyhteyksistä, ohikulkutien vaikutuksista, lukioratkaisusta, 6. luokkien siirtämisestä yläkouluihin, alkuluokkien keskittämisestä, hallinnollisista yhdistämisistä, kampusalueista, palveluverkon tarkasteluprosessista ja palveluverkon kehittämisen tavoitteista.

Päättäjät kertoivat myös mieluusti kuulevansa ensin, että millaisia vastauksia tiistaina avatusta kuntalaiskyselystä saadaan ja halusivat antaa lausuntonsa vasta ne kuultuaan.

Hyvinvointilautakunnassa sekä asemakaava- ja rakennuslautakunnassa palautusesitys hyväksyttiin yksimielisesti, mutta muista lautakunnista löytyi myös niitä päättäjiä, jotka olisivat halunneet jatkaa asian käsittelyä.

Puolueittan jaoteltuna kaikki keskustalaiset, vihreät ja perussuomalaiset olivat asian palauttamisen kannalla. Kokomus jakautui aikalailla kahtia, ja demareista muutama olisi halunnut jatkaa asian käsittelyä. SMP:n, RKP:n ja kristillisten ainoat lautakuntaedustajat olivat niin ikään asian käsittelyn jatkamisen kannalla.

Aleksian johtokunnan lausunto: ”Suuremmissa yksiköissä kustannus-tehokkaampaa palvelua”

Aleksian johtokunta arvioi lausunnossaan, että palveluverkkomuutoksilla on vaikutusta Aleksian palveluihin, koska Aleksia tarjoaa sisäisiä ruoka- ja siivouspalveluja ja toimii pääasiassa sivistystoimialan kouluissa, päiväkodeissa, kirjastoissa ja liikuntatiloissa.

Johtokunnan lausunnossa todetaan, että Aleksia-liikelaitos arvioi toimintaansa sekä tekee tarvittavia muutoksia palveluunsa sen mukaan missä asiakaskohteet toimivat.

– Henkilöstöresursseja tarkastellaan toiminnan mukaan ja niihin tehdään tarvittavia muutoksia.

Aleksia myös arvioi, että päiväkotien keskittäminen suurempiin yksiköihin ja alkuluokkatoiminnan keskittäminen kouluihin nostaa ruokapalvelun henkilöstötarvetta. Toisaalta siivouspalvelun siivottava pinta-ala muuttuu, kun toimintaa keskitetään.

– Suuremmat yksiköt mahdollistavat kuitenkin kustannustehokkaamman palvelun kuin useat pienet yksiköt, johtokunta toteaa ja kertoo, että taloudelliset vaikutukset pystytään arvioimaan, kun palveluverkon ratkaisut toteutuvat.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut