Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Enemmistö suomalaisista vastustaa ruuhkamaksuja – kannattajia eniten siellä, missä on ruuhkiakin

Enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, ettei Suomen suurten kaupunkien pitäisi alkaa periä ruuhkamaksua yksityisautoilijoilta.

Ruuhkamaksujen perimistä vastustaa 58 prosenttia ja kannattaa 30 prosenttia vastaajista, ilmenee Uutissuomalaisen tuoreesta USU-gallupista.

Helsingissä ja Uudellamaalla asuvista ruuhkamaksuja puoltaa 35 prosenttia eli kannatusta on enemmän kuin muualla Suomessa.

Galluptulos ei yllättänyt apulaisprofessori Heikki Liimataista, joka johtaa Liikenteen tutkimuskeskus Verneä Tampereen yliopistossa.

– Ruuhkamaksu on uusi asia. Kovin moni ei ehkä tiedäkään, mitä se käytännössä tarkoittaisi. Kun tiemaksuja tai -veroja ei ole Suomessa käytössä, niille ei ole suurta kannatusta, Liimatainen sanoo Uutissuomalaiselle.

Liimatainen huomauttaa, että Helsingissä nähdään, että on ruuhkia ja liikenteen sujumisen ongelmia.

– Kuulostaa loogiselta, että siellä ollaan valmiita ottamaan käyttöön tämäkin keino.

Miehet ja naiset kannattavat ruuhkamaksuja suunnilleen yhtä paljon. Miehistä kuitenkin suurempi osa, 62 prosenttia, vastustaa ruuhkamaksuja kuin naisista, 55 prosenttia. Naisista taas useampi kuin miehistä ei kertonut kantaansa.

Suurituloiset vastustavat ruuhkamaksuja selvästi enemmän kuin pieni- ja keskituloiset. Eniten kannatusta ruuhkamaksuille on keskituloisissa kotitalouksissa.

Uutissuomalaisen USU-gallupin kyselyyn vastasi tuhat täysi-ikäistä suomalaista.