Saitko perintäkirjeen tältä yritykseltä? Lupaviranomainen: yritys ei täytä edellytyksiä

Aluehallintovirasto ei hyväksynyt Kasbono Oy:tä perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin, koska se ei avin mukaan täytä perintärekisterilain mukaisia rekisteröinnin edellytyksiä.

Tämä tarkoittaa, että Kasbono Oy ei saa esimerkiksi lähettää perintäkirjeitä tai laatia maksusuunnitelmia eli harjoittaa niin sanottua vapaaehtoista perintää. Yritys saa kuitenkin periä velkaa tuomioistuimen tai ulosoton kautta.

Lain mukaan vapaaehtoista perintää saavat tehdä vain yritykset, jotka on merkitty perintätoimen harjoittajien rekisteriin. Lain mukaan aluehallintoviraston on kiellettävä perintätoiminta, jota harjoitetaan ilman rekisteröintiä.

Aluehallintovirasto on elokuusta lähtien selvittänyt, harjoittaako Kasbono Oy vapaaehtoista perintää laittomasti, sillä se on heinäkuusta alkaen saanut useita ilmoituksia yrityksen lähettämistä perintäkirjeistä.

Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto on saanut Kasbonon lähettämistä kirjeistä useita ilmoituksia.

Kirjeissä on ollut kyse kauan sitten syntyneistä veloista, jotka Kasbono on ilmoittanut ostaneensa alkuperäisiltä velkojilta. Monet kirjeiden saajista pitävät kirjeen vaatimuksia perusteettomina tai ainakin epäselvinä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto hylkäsi Kasbono Oy:n hakemuksen rekisteriin merkitsemisestä useasta syystä. Ensinnäkään yrityksen perintätoiminnasta vastaava henkilö ei täytä perintärekisterilain vakavaraisuus- ja luotettavuusvaatimusta eikä vaatimusta soveltuvalla tutkinnolla osoitetusta lainsäädännön tuntemuksesta.

Yritys ei ole myöskään toimittanut selvitystä siitä, miten yhtiö huolehtii toimeksiantajaa ja velallista koskevien tietojen asianmukaisesta suojaamisesta.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen, vaan asianomainen voi hakea siihen oikaisua.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto rekisteröi perintätoiminnan harjoittajat, jotka toimivat Suomessa. Virasto myös valvoo, että rekisteröidyt perintätoimen harjoittajat noudattavat toiminnassaan lakia ja hyvää perintätapaa.

Perintätoiminnan harjoittajien rekisteri on julkinen.

Neuvo

Toimi näin, jos sait ai heett oman perintäkirjeen

Jos perintäkirjeessä vaaditun velan aiheellisuudesta, vanhentumisesta tai vaadittujen perintäkulujen kohtuullisuudesta on epäselvyyttä, voit pyytää selvityksen kirjeen lähettäneeltä yritykseltä eli tässä tapauksessa Kasbono Oy:ltä.

Velallisella on oikeus saada selvityksessä muun muassa seuraavat asiakirjat ja tiedot: velkakirja, tilaussopimus tai muu velan perusteena oleva asiakirja tieto velan vanhentumisen katkaisemisesta, esimerkiksi milloin perintäkirjeet on lähetetty ja mihin osoitteeseen erittely vaadituista perintäkuluista selvitys velan lyhennyksistä.

Jos vaadittu velka on mielestäsi kokonaan tai osittain aiheeton, voit riitauttaa sen.

Riitauttaminen on mahdollista myös esimerkiksi silloin, jos velka on vanhentunut tai perintäkulut ovat kohtuuttomia.

Tee riitautus velkovalle yritykselle eli tässä tapauksessa Kasbonolle kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostilla. Perustele viestissä, miksi pidät velkaa aiheettomana.

Kun velka on riitautettu, velkojan täytyy keskeyttää velan perintä asian selvittämiseksi tai viedä asia tuomioistuimeen. Tuomioistuin ratkaisee viime kädessä, pitääkö velallisen maksaa kyseinen velka.

Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut